2016. jún 28.

Drámák napja: spanyol kiesés, Izland a nyolc között!

írta: bendzsi98
Drámák napja: spanyol kiesés, Izland a nyolc között!

Kialakult a 2016-os franciaországi Labdarúgó Európa-bajnokság legjobb nyolc mezőnye! Az utolsó nyolcaddöntős játéknap nívójához hűen a legnagyobb drámákat tartogatta: kiestek a címvédő spanyolok, ám ami ennél is meglepőbb, Izland beadta az utolsó kegyelemdöfést a jelen állapotú Angliának!

Több szempontból is különleges volt a 15. Eb június 27-i játéknapja. No nem Lionel Messi válogatottbeli visszavonulására gondolunk, hanem annál számunkra fontosabb dolgokra: egyrészt hatalmas ováció közepette hazatért a végül a 13. helyen végző magyar válogatott Toulouse-ból, a fiúkat a Hősök terén ezrek fogadták - teljesen megérdemelten órákig kapták a méltatást, buzdítást, lelkesedést a franciaországi (valóban) Hősök. A folytatás Storck kapitány úrék kezében, a világbajnoki-selejtezősorozaton hasonló sikereket kívánunk a mieinknek, akiknek ezúttal is jár a köszönet a szép hetekért!

Másrészt igencsak felemás napot élt át Olaszország. Elhunyt minden idők egyik legjobb, leghíresebb és legszerethetőbb színésze, mindenki Bud Spencerje, Carlo Pedersoli: Nápoly történetének híres szülöttjét pedig épp az Olaszország-Spanyolország találkozó 15. percében érte a halál. A Saint-Denis-ben rendezett találkozónak tehát az volt a tétje, az este ürömébe öröm is vegyülhet-e a Squadra Azzurra által.

Kicsivel több, mint 76000 néző figyelte a helyszínen a nyolcaddöntők legpikánsabb összecsapását, a négy évvel ezelőtti finálé visszavágóját. A meccs előtt a kijevi döntő résztvevői magabiztosan nyilatkoztak: a spanyolok nehéz meccsre, de továbbjutásra számítottak, az olaszok szimplán kijelentették, nemhogy nem ismétlődik meg a 2012-es eredmény, még ők fognak diadalmaskodni. Antonio Conte legénységének szavai látszódtak igazolódni az első, esős percekben, az alaposan felforgatott, felfrissített kékek majdhogynem tíz perc után eldöntötték az érdemi kérdéseket: Graziano Pelle, majd Emanuele Giaccherini veszélyeztette David de Gea kapuját, aki azonban fantasztikus bravúrral védett mindkét esetben. 

A következő minutumoktól mindenki spanyol javulást várt, ehelyett a "csizmásoktól" huszonkét éve tétmeccsen vereséget nem szenvedő armada elképesztően enerváltan futballozott: az Iniesta, Busquets, Fabregas hármas labdái nem jutottak el a támadó szekcióhoz, az olasz védőfal nagyszerűen végezte munkáját. A 33. percben meg is lett az eredménye a koncentrált itáliai játéknak: Éder lőtt szabadrúgásból, lövését de Gea nem tudta megfogni, a kipattanó utáni kavalkádból végül Giorgio Chiellini került ki győztesen, aki szaladhatott is ünnepelni az 1-0-s vezetést.

A szünet előtt Giaccherini veszélyeztetett, majd mintha mi sem történt volna, a félidő után tovább folytatódott a már-már alázó hegemónia, Pelle rontott óriási ziccert. Vicente del Bosque változtatott is, előbb Aritz Adurízt küldte pályára, majd feltolta csatár posztra két középhátvédjét, Sergio Ramost és Gerard Piquét. Az elképzelések azonban elakadtak a megvalósítás résznél, a komoly veszélyeztetések elmaradtak, Gianluigi Buffon ezúttal is remekül állta a sarat, így nem is végződhetett mással a csata, mint slusszpoénnal: a 91. percben Matteo Darmian kapott remek labdát, centerezésére a belgák elleni gólhoz hasonlóan fantasztikusan érkezett Pelle, aki közelről a hálóba lőtt. Az elszánt Olaszország 2-0-val küldte haza a címvédőt, tegyük hozzá, korántsem érdemtelenül! Érthető volt Conte mester kitörő öröme a második találat után, Spanyolország kerek tíz év után kapott ki újfent nagy futballtorna kieséses szakaszában.

A csoda néhány órával később Nizzában folytatódott. Az Izland ellen mérkőző Angliától mindenki azt várta, hogy legalább úgy, mint a franciák az íreket, ők is elintézik esélytelenebb riválisukat és sikeresen kvalifikálnak a nyolc közé. Ennek megfelelően kezdtek a fehér mezes háromoroszlánosok, a találkozó negyedik percében Raheem Sterlinget kaszálta el rossz ütemben az izlandi hálóőr, Halldórsson, a megítélt tizenegyest a csapatkapitány, Wayne Rooney annak rendje és módja szerint értékesítette, minden a legnagyobb rendben ment tehát.

Nagyjából úgy száz másodpercig még. Bedobáshoz jutott a magát nem megadó ellenfél, a messzire menő taccsot Arnasón megcsúsztatta, erre egyből lecsapott a megrökönyödő védőkről elszakadó Ragnar Sigurdsson és általános megdöbbenésre egalizált. Óriási öröm itt, hidegzuhany ott, ám aki azt hiszi, ezzel vége is az északiak meséjének, nagyon téved. A 18. percben egy szép passzjáték végén Kolbeinn Sigthórssonhoz került a labda, aki gyengécske löketet eresztett meg: ez is elég volt azonban ahhoz, hogy Joe Hart hozza szokásos potyáját, bevédte a próbálkozást, így már vendég vezetést mutatott az eredményjelző!

Reagálnia kellett az angoloknak, méghozzá minél gyorsabban. Jelentjük, nem sikerült. A 44. percben Harry Kane járt a legközelebb az egyenlítéshez, jó lövését kiváló reflexszel hárította Halldórsson. A szünetet követően noha végig nyomott Roy Hodgson együttese, közelebb az izlandiak jártak a gólhoz, azaz sem a beálló Jamie Vardy, sem senki más nem tudta még csak eltalálni sem a kaput. Az álom valósággá vált, az utolsó attakokat is kihúzták Lars Lagerbäckék, és szenzációt végrehajtva bejutottak a negyeddöntőbe! Június 18-án mi, magyarok, talán nem hittük volna ezt...

A kiesés után Hodgson kapitány stábjával együtt elköszönt az angol válogatottól. A szigetország nem legfényesebb napjait éli... (sic, Wales versenyben van még!)

Kicsivel feljebb a legjobb nyolc mezőnye látható, párosítások szerint. A menetrend a következő:

Június 30., csütörtök, 21.00: Lengyelország–Portugália (Marseille)

Július 1., péntek, 21.00: Wales–Belgium (Lille)

Július 2., szombat, 21.00: Németország–Olaszország (Bordeaux)

Július 3., vasárnap, 21.00: Franciaország–Izland (Saint-Denis)

Éleződik a helyzet...

A képek forrásai: www.thesun.co.uk, www.en.as.com, www.uefa.com

Szólj hozzá

football euro2016 UEFAEuro