2016. júl 01.

Csillag született, Portugália a legjobb négy között

írta: contador96
Csillag született, Portugália a legjobb négy között

Moneytime-ba érkezett az Európa-bajnokság! A legjobb nyolc között először Lengyelország és Portugália feszült egymásnak a 120 perc során egyre csökkenő irammal és növekvő izgalmakkal…

predator.jpg

Robert Lewandovski vs. Cristiano Ronaldo – akár erre a párharcra is ki lehetett hegyezni az első negyeddöntős összecsapást. Korunk leggólérzékenyebb támadói közül kettő is pályára lépett tegnap este a Velodrome-ban. Míg a portugálnak már két – nem is akármilyen – gólja is volt eme összecsapás előtt, a lengyelnek még nem sikerült kapuba találnia, ám Lewának sem kellett sokat várnia, a 2. percben megtört a jég: A lengyel csapat szélsője, Kamil Grosicki használta ki a portugál szélső védő Cédric Soares amatőr hibáját (aláfutott a labdának, így Grosicki zavartalanul vehette át és vezethette a labdát az alapvonal felé), a Rennes játékosának már csak Lewandovskihoz kellett passzolni, és meg is lett a vezetés lengyel barátainknak!

Az első félidőben még jóval nyíltabb volt a játék, mint a későbbiekben, a portugálok kitámadtak, és kétszer is majdnem ráfáztak. Előbb a 17. percben Eliseu nézett el ugyanolyan módon egy lengyel átadást, ahogy a gólnál Soares, a labda ezúttal is eljutott Lewandovskihoz, akit Pepe pont annyira meg tudott gyötörni labdaátvétel közben, hogy a Bayern támadója ne tudjon normálisan kapura lőni, majd a 22. percben Grosicki és Jedrzejczyk játszotta ki a portugál védelmet, Grosicki azonban lövés helyett passzt választott, pechére!

Itt hívnám fel a figyelmet Pepére, aki óriásit játszott, és megint bizonyította kivételes képességét és azt, hogy ha nem gurul el nála a gyógyszer, valamint nem a színészkedéssel foglalkozik, akkor még mindig képes világklasszis teljesítményre! 4 blokkja és még több jó szerelése volt, ami kiemelkedő, erre még a 81. percben rádobhatott volna egy gólpasszt is, ha Jedrzejczyk nem ment óriásit Ronaldo elöl.

Pepe klubbéli csapattársának Cristiano Ronaldonak nem ez volt élete meccse, az ötös sarkáról az oldalhálóba püfölte a labdát, a 85. percben pedig megkönnyíthette volna csapattársai dolgát, ha Moutinho forintos kiugratásánál eltalálja a labdát… És akkor itt van még a 35 méterről szokás szerint fölévágott szabadrúgás, mely immáron a negyvenegyedik szabadrúgás volt tőle világeseményen, ami pontosan ugyanolyan végkimenetellel zárult, mint ez a mostani, ám tegyük fel a kérdést: Mi van, ha 2016. július 10-én döntetlen állásnál a 90+3. percben 20 méterről szabadrúgáshoz jut a portugál csapat és belövi? Pozitívum, hogy a büntetőpárbajban belőtte a maga tizenegyesét, szemben Izland ellen a rendes játékidőben!

quaresm.jpg

A 33. percben történelmet láthattunk: a 18 éves és 317 napos Renato Sánches lett az EB-k történetének legfiatalabb gólszerzője. Ezt csak Max Verstappen tudná überelni… Ki nem találjátok, ki volt a korábbi csúcstartó! ÉS DE! Cristiano Ronaldo! A 2004-es portói estén 19 évesen és 146 naposan köszönt be a görögöknek (és a nagyvilágnak) a 90+3. percben. Közhelyparádé: Renato Sánchesszel sem lesz gyengébb a Bayern a 2016/17-es szezonban! Lennék Carlo Ancelotti helyében, a Maestro fiatal, sikeréhes csapatot kap kézhez, és ő képes lehet kihozni belőlük azt, amit Guardiolának nem sikerült!

Visszatérve a lengyel-portugálra, az egyenlítő gólt követő 87 minutumban már nem változott az eredmény, a meccs is egyre jobban leült, így jöhetett az EB második büntetőpárbaja, melynek Lengyelország ismét résztvevője volt és tökéletesen prezentálta nekünk, hogy egy tornán kettőből kettő büntetőpárbajt nagyon nehéz megnyerni, ez nekik sem sikerült. A sors igazságtalansága, hogy pont az a Blaszczykowski hibázott egyedül, aki az egész EB-n átlagon felül teljesített. Renato Sánches egyébként nem áll önbizalom híján, a Predator a maga büntetőjét izomból fellőtte a léchez, mondjuk ez Naniról és a Kubához hasonlóan sokadvirágzását élő Quaresmáról is elmondható, de nem mehetünk el szó nélkül Rui Patricio mellett sem, aki valami parádés érzékkel tenyerelte ki Kuba büntetőjét!

Portugália tehát öt rendes játékidős döntetlennel bejutott a legjobb négy közé, vagyis tovább él Cristiano Ronaldo reménye, hogy a válogatottal megragadja egyik utolsó lehetőségét arra, hogy minden idők legnagyobb labdarúgójává váljon! A portugálok igazi EB-specialistának számítanának, ha végre felérnének a csúcsra: ez a hetedik részvétele kontinenstornán, és mindig eljutottak legalább a negyeddöntőig sőt, immáron ötödik alkalommal lesznek ott a legjobb négy között!

Következik: Wales-Belgium

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá

Lengyelország Portugália EURO2016