2016. jún 09.

Ki lesz a legokosabb? - Az EB nagy kérdései

írta: contador96
Ki lesz a legokosabb? - Az EB nagy kérdései

Már nem kell sokat kibírni! Mindjárt kezdődik az EB! A péntek este rajtoló kontinenstorna kapcsán feltettük a legfontosabb kérdéseket, mi több, meg is válaszoltuk! A nagy kérdezz-felelek!

euro16b1.jpg

1) Kit érdekel egy román-albán meccs, avagy sok-e a 24 csapatos final tournament egy 55 tagországgal bíró UEFA-nak?

bendzsi98: Egyértelműen nem sok! Egy Európa-bajnokság csak Európa-bajnokság, mindenkit megmozgat valamilyen szinten, a focihoz nem értők is bele-belenéznek egy-egy meccsbe, a szurkolók számára pedig csak öröm, hogy minél több mérkőzés van, akár egy nap során. Egy román-albán is lehet akár olyan izgalmas, mint egy nagyobb volumenű összecsapás. Másfelől a mezei tévénéző le nem ülne megnézni például az albán válogatottat, ha nem EB-ről lenne szó.

realniku: Kicsit soknak érzem ezt a számot az előző 16-hoz képest, ugyanakkor fontosnak és jónak tartom, hogy kisebb focis nemzetek is megtapasztalhatják, hogy milyen érzés ekkora közönség előtt játszani, és szerintem jobban motiválhatja őket a még jobb teljesítményre a tény, hogy olyan országokkal harcolhatnak a tornán, mint Olaszország vagy Németország.

arkel: Európában több, mint 16 jó csapat van, ez szerintem tény, a létszámemelés maga, abszolút helytálló döntés. Az viszont mar kérdés, hogy van-e 24 jó csapat. Ha a mostani mezőnyt megnézzük nincs! De számítsuk oda, hogy Hollandia, Szerbia, Szlovénia, Dánia nem jutott ki, márpedig ha velük, és nem Magyarországgal, vagy éppen Albániával lenne a mezőny 24-es, akkor sokkal erősebb lenne a mezőny. Továbbá a selejtezősorozatra gyakorolt hatása vitathatatlan. Minden csoport kiélezett volt az utolsókig. Úgy tűnt, mintha nem lenne akkor különbség a csapatok között. Pl. Skócia pariban volt a németek ellen is, de a lengyelek ellen pontot szerzett.

hegedusatti: Picit úgy érzem, ha azt mondom, nem érdekel a román-albán meccs, a mieink ellen is beszélek. Nem 100%-ban ennek tudom be, hogy 44 évet követően ott vagyunk az EB-n, de Platini sokat segített a 24 csapatra bővítéssel. Ha pedig egyúttal ez azzal jár, hogy egy román-albánt is meg kell néznem, ám legyen.

contador96: A magyar válogatott kijutásán kívül semmi pozitívumot nem tudok felhozni a bővítés mellett, de ez csak az EB után fog kiderülni, így előzetesen Platini (egyik) butaságának tartom az egészet. A 16-os mezőnyben azt szerettem, hogy 1-2 kivétellel (2004 Bulgária, 2012 Írország) nem volt olyan csapat, amely nagyon kilógott volna lefelé, ez adta számomra az EB varázsát. A világbajnokságon 32 csapattal nyilván nem kivitelezhető ez a fajta kiegyensúlyozottság, de míg ott a FIFA-országok csupán 15 %-a (32/211) érhette el a Final Tournamentet, addig itt most ez az arány 29 %-ról 44 %-ra emelkedett.

2) Melyik meccset várod leginkább a csoportkörből?

bendzsi98: Nyilván a magyar válogatott összes meccsét, de ezzel mindenki így van az országból, így ne figyeljük a Szervezettet. A spanyol-török és a belga-olasz nálam mindenképpen kiemelkedik, egyrészt a törökök szerintem sötét lóként vágnak neki a kontinensviadalnak, másrészt az első igazi felmérő lesz a Hazard vs. catenaccio az erőviszonyokról.

realniku: Természetesen a magyar-osztrák meccset várom leginkább, érthető okok miatt. Emellett kíváncsi vagyok, mit tudnak kezdeni a lengyelek a németekkel, illetve izgalmakra számítok a horvát-spanyol meccs tekintetében is, de a Belgium-Olaszország sem ígérkezik rossznak.

arkel: Nincs kifejezetten meccs, amit várnék. Egy-egy csapat miatt várok meccseket, de csak abból a szempontból, hogy mit tudnak. Írek, lengyelek, ukránok, Portugália - az ő meccseiket várom, izgalmas csapatok. Amúgy minden meccs egy ünnep

hegedusatti: Az gondolom természetes, hogy a magyar válogatott összes mérkőzését, ha azoktól elvonatkoztatok, az első játéknapról a Belgium-Olaszországot, a másodikról az Anglia-Wales találkozót, a harmadikról a Horvátország-Spanyolország meccset várom kiemelt érdeklődéssel.

contador96: Két csapat, mely sokáig juthat, már az első körben összecsap: Éppen ezért lehet jó meccs a Belgium-Olaszország, mely amellett, hogy beárazza majd a két csapatot, eldöntheti, hogy kinek lehet egy könnyebb nyolcaddöntője.

3) Összejön-e a triplázás a spanyoloknak, avagy ki nyeri az EB-t?

bendzsi98: Esélyesek a spanyolok ezúttal is, nem lehet őket leírni, mint mondjuk a tavalyelőtti vb után – kezdenek felocsúdni a brazil zakóból. Ennek ellenére kizártnak tartom, hogy sevillai magasságokba emelkedjen a válogatott, olyan nem létezik a fociban, hisz a labda gömbölyű! Megérzésem háromfelé nyúlik, ám ha egy nemzetet kellene kiemelnem, az az angol. Kerek ötven év után újra összejön nekik a siker.

realniku: Személy szerint örülnék, ha összejönne nekik még egyszer, de úgy gondolom, a sportnak jobbat tenne, ha ezúttal más emelné a magasba a trófeát. Egyébként is erősebbnek érzem most a németeket... Úgyhogy, egy spanyol-német döntőt szívesen megnéznék.

arkel: Három csapat nyerheti meg reálisan az EB-t. Köztük van Spanyolország is.

hegedusatti: Ott lesznek a spanyolok a végén, de én a németeket érzem elsőszámú favoritnak. Löw pedig csatlakozhat Helmut Schön és Vicente del Bosque társaságához, VB után az EB is összejön, húsz év után ismét EB-t nyer a Nationalelf.

contador96: Vajon tudja-e Del Bosque, hogy mit csinál? Miért hagyta otthon a selejtező legeredményesebb spanyolját, Paco Alcácert, a kreatív Iscot, a remek áprilist futó Torrest és az MLS-góllövőlistájának első helyén álló Villát? Mert bő a keret! Mind a húszas éveinek végén járó Nolito, mind a 35 évesen 36 gólos szezont záró Aritz Aduriz megérdemelt egy esélyt, ezt nem lehet elvitatni tőlük. A keret így is zseniális, a középpályások kreativitása miatt a döntőig simán elmehetnek, ott azonban a franciák legyőzik a Selecciónt!

esp12.jpg

4) Az a csapat nyeri-e az EB-t, amelyik kiejti a VB-győztes németeket?

bendzsi98: Kiejteni nem ejti ki, de a döntőben legyőzheti, már ha eljut addig a Nationalelf. Véleményem szerint csak és kizárólag a franciák tudják elszakítani a döntőtől őket, akiknek ha jó napjuk lesz, revansot vehetnek a vb-ért – ha ez nem is jön össze, az angolokkal sikertelenül néz farkasszemet a Löw-gárda.

realniku: Szerintem a németek a mezőny előtt járnak egy lépéssel, így nem gondolom, hogy bárki is ki tudná ejteni őket. (Amennyiben ez mégis megtörténne, mert a fociban bármi, bármikor megtörténhet: igen, esélyesnek érzem, hogy a Nationalelfet kiejtő csapat nyerjen a végén.)

arkel: A németek benne vannak az előbb említett három csapatban, úgyhogy lehet. De a francia és a spanyol azt hiszem jobb csapat.

hegedusatti: Amennyiben fentebbi tippem meghiúsul és kiesnek a németek az egyenes kieséses szakaszban, az a válogatott, amelyik búcsúztatja őket esélyes lesz a végső győzelemre, óriási skalpot begyűjtve a világbajnok búcsúztatásával. Megeshet, elég egy rossz nap a németektől, láttunk már ilyet korábban, a minőség pedig számos válogatottban megvan ennek kihasználásához, mégis úgy érzem, nem találnak legyőzőre a németek.

contador96: NEM! A németek a negyeddöntőben a belgák ellen búcsúznak, a belgák pedig az általam végső győztesnek várt franciáktól búcsúznak a legjobb négy között!

5) 2,5-nél több, vagy kevesebb pontot szerez a magyar válogatott?

bendzsi98: Legyünk pozitívak: többet! Ha a realitást nézzük, akkor is. Izlandot kötelező legyőznünk, ha fejlődtek, ha nem, az osztrákoknál szebb és magabiztosabb focit játszunk, minden magyar gyermeteg hibát és gyengeséget figyelembe véve is. A portugálok jócskán felettünk járnak, nincs mese, persze a csodákban bízhatunk. A három pont nagy eséllyel meglesz véleményem szerint.

realniku: A kérdés, mely az egész országot foglalkoztatja... Szerintem Izland és Ausztria is verhető. A portugálok esetében már nem merném ugyanezt kijelenteni, de amennyiben magabiztosan játszunk, jól védekezünk és nem csinálunk butaságokat, még a döntetlen is meglehet.

arkel: Kevesebb.

hegedusatti: Osztrákok ellen egy pont, Izlandot verjük, portugáloktól vereség, ez 4 pont a tarisznyában. A változás jogát fenntartom.

contador96: Tisztes helytállást várok a csapattól (vs. Ausztria 1-1, vs. Izland 2-2, vs Portugália 1-3, szóval) KÉT ponttal Izlandot megelőzzük ugyan, de ez a pontmennyiség sajnos nem lesz elég az egyenes kieséses szakasz eléréséhez!

6) Mi lesz a legnagyobb meglepetés?

bendzsi98: Meglepetések mindig vannak. Ha nagycsapat gyengélkedik/kiesik korán, akkor nálam a belgák jöhetnek szóba, akár a csoportban ragadhatnak; a franciákban szintén érzek kisebb bizonytalanságot, a románok elleni nyitómeccsre oda kell figyelniük. Ha pozitívum, a mieink jó szereplése, illetve a török és az ukrán válogatott esetleges menetelése!

realniku: Csak tippelni és reménykedni tudok egy Hazard által vezetett belga meglepetés-sikerben.

arkel: Kinek mi a meglepetés, de ez az EB nem fog új Görögországot hozni! Teszem azt a lengyelek meglepetéscsapat lenne a négyben, de azért aki Európa-szerte olvasott a futballal kapcsolatban, az tudja, hogy erős lesz a középmezőny, a lengyelek is erősek, Romania is érdekes csapat lehet, nem tudom Iordanescu hogyan fog majd meccselni, és esetleg kitörni a szenzációs védekezésükből. Ha már itt tartunk, Stanciu felfedezett lehet, a Steuábol a román válogatott legfontosabb tagja lehet. A lengyelektől Milik például nem lenne akkor meglepetés, ő magasabb szintről érkezik

hegedusatti: Szeretném azt hinni, hogy a magyar válogatott menetelése, viszont maradjunk a realitások talaján és inkább utólag csalódjunk kellemesen. Ellenben a szomszédjaink, a horvátok, sokáig menetelhetnek, ha nem is addig, mint ’98-ban, amikor a VB-bronzig meg se álltak, de a keretük minősége alapján sokáig versenyben maradhatnak. Ha pedig még merészebb tippet kell mondani, legyen Wales és Bale tündérmeséjének folytatása!

contador96: Garreth Bale szárnyalása Aaron Ramsey és a többi walesi asszisztálásával. Ha a megérzésem nem csal, Wales negyeddöntős lesz, a torna legnagyobb meglepetését szolgáltatva. Egy jó sorsolással Svájc és/vagy Lengyelország is könnyen a nyolc között találhatja magát. ÁMDE! Olaszország nem bírja el Claudio Marchisio és Andrea Pirlo távolmaradását, így már a tizenhat között búcsúzni kényszerül, valamint a VB-címvédő német válogatottnak – a saját szintjén – csalódásnak beillő negyeddöntős búcsúval kell most beérnie. Szegény Reus…

nagyadam.jpg

7) Ki lesz a torna felfedezettje?

bendzsi98: A nagycsapatokból nehezen lehet felfedezettet kiemelni, ha egyvalakit mégis muszáj, az Jonas Hector, aki a Kölnből bejátszotta magát a németek kezdőjébe. Hakan Calhanoglu klasszisának első állomása lehet az idei EB.

realniku: Bár a '14-es VB-n már szerepelt az egyik legnagyobb potenciált mégis benne, a hazaiak fiataljában, Antoine Griezmannban látom. Lévén, hogy még csak egy világeseményen volt kint, nem nagyon tudta még megmutatni a válogatottban, hogy mire képes, és nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, úgyhogy kíváncsian várom, tudja-e úgy folytatni a válogatottban, mint az Atléticóban az előző idényben.

arkel: Stanciu, ebben biztos vagyok! Plusz Weigl, amennyiben Löw feladja a Khedira-mániáját, esetleg Rashford, Thiago Motta.

hegedusatti: Lucas Vazquez a válogatottban is nevet szerezhet magának. Klubjában, a Real Madridban alázatos játékával hamar elnyerte a közönség és edzője támogatását, ő mindenképpen egy csiszolatlan gyémánt. Említeném még Dele Allit, akit már sokan ismernek az angol bajnokságból, róla is sokat hallhatunk még a jövőben, de szerintem Ricardo Rodríguez sem a Wolfsburgban fogja elkezdeni az új idényt, és persze bízok abban is, hogy Nagy Ádámra is felfigyelnek a nyugati csapatok.

contador96: A 18 éves Marcus Rashford Anglia titkos fegyvere lehet. Ha megkapja a lehetőséget Roy Hodgsontól, szinte biztos, hogy élni fog vele, már csak azért is, mert a Manchester Unitedben és az angol válogatottban is góllal debütált, vagyis lehet mondani, mindig hozott valami új lendületet csapata játékába. Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Neymar és Paul Pogba után ő lehet a következő már tiniként klasszissá váló játékos.

8) Ki lesz a gólkirály és az MVP?

bendzsi98: Jamie Vardy lesz a gólkirály, míg Thomas Müller az MVP. Előbbin semmiféle teher nem lesz, az őserő, a valódi futball sokra vezetheti, Müller pedig most először válhat igazi vezéregyéniséggé.

realniku: A gólkirályi címre leginkább Ronaldot érzem esélyesnek, de Thomas Müllert vagy Andrés Iniestát sem írnám le. A legjobb játékos címre nyilván a döntőbe jutott csapatok közül fog valaki pályázni. Mivel német-spanyol döntőt jósoltam, így valamelyik klasszisra számítok MVP-ként.

arkel: Ronaldo esélyes, mert Portugália erős csapat, és ha sikeresek lesznek, akkor ahhoz Ronaldo góljai elengedhetetlenek. A három nagynál nem tudom, hogy ki lehet tipikus gólszerző, talán Martial. Az MVP cím is érdekes lehet, mert a három nagynál nincs az a tipikus marketing játékos, ebből a szempontból Pogba az esélyes, aztán Busquets és Iniesta egy sikeres spanyol szereplés esetén valószínűleg történelmit alkot.

hegedusatti: Gólkirály: Thomas Müller, MVP: Messinél nincs jobb... :)) (joke)

contador96: A gólkirály 5 góllal Cristiano Ronaldo lesz, mert olyan csoportot kapott, amiben bőben fickándozhat, és ha kibírja sérülés nélkül ezeket a meccseket, az egyenes kieséses szakaszban is hozzátehet egyet-kettőt. Az MVP legnagyobb várományosa nálam egyértelműen Paul Pogba, akinek vezérletével a trófeáig menetelhetnek a házigazdák. Amellett, hogy hihetetlenül kreatívan szervezi a támadásokat, elnyűhetetlen, és még marad ereje védekezni is. Korszakos zsenivé válhat július közepére.

9) Lesz-e új gólrekorder az Európa-bajnokságok történetében, avagy szerez-e 3 gólnál többet Ibra és/vagy Ronaldo?

bendzsi98: Ibra megáll háromnál (kettő az íreknek, egy az olaszoknak), Ronaldo túllépi (egy-egy a három csoportellenfélnek, majd egy a nyolcaddöntőben is).

realniku: Ha Ibra és Ronaldo beindul, bármi megtörténhet…

arkel: Ahogy irtam, Ronaldo izgalmas játékosa lehet ennek az izgalmas portugál válogatottnak, a svédek pedig elég magasan futballoznak, tehát valószínűleg sok gólt rúgnak, vagyis Ibra rúghat három felett.

hegedusatti: Igen lesz új gólrekorder, Ronaldo túlszárnyalja ezt.

contador96: Mivel az előző kérdésre azt válaszoltam, hogy Ronaldo ötöt vállal, így igen, a portugál személyében gólrekordert köszönthetünk. Ibra azonban Platini 9 gólja alatt marad, vagyis megáll 2 gólnál a svéd.

10) Mennyi lesz a torna gólátlaga?

bendzsi98: Nem lesz sok gól, a mai foci sajnos nem erről szól, de azért csalódnunk sem kell: 2,24-et tippelek.

realniku: 2,18

arkel: Tekintve, hogy a kiscsapatok mély védelmi vonal mellett még tömörülnek is, a kieséses szakaszban meg hát a nagyok nem kockáztatnak, legyen mondjuk 1,75.

hegedusatti: 2,92. Ezt már matematikából is sokan elfogadnék tanév végén.

contador96: Minden azon fog múlni, hogyan fog a bővítés elsülni. Egy 2,63-as átlagnak már örülnék, bővítés nélkül 2,91-et írtam volna a 2010 óta növekvő tendenciából kifolyólag.

Arra, hogy ki a legokosabb, július 10-én este még visszatérünk!

Képek forrása: 1., 2., 3.

Szólj hozzá

euro2016 UEFAEuro