2016. aug 23.

Danuta, az aranylány

írta: realniku
Danuta, az aranylány

Mese Kozák Danutáról. A lányról, aki már 29 évesen beevezett a történelemkönyvekbe.

kozakdanuta1.jpg

1987 telén látta meg a napvilágot egy kislány Budapesten… Na, jó bizonyára több kislány is született még azon a télen, de a mi mesénk egy egészen különleges lányról szól, akinek már neve sem szokványos, mégis gyönyörű. Ezt a lány Danutának hívták.

Dana hétköznapi lány volt, egészen addig, míg édesanyja hatására el nem kezdett kajakozni. Lehetett valami abban, hogy a lány végül miért nem hagyta abba a sportot, és miért nem váltott valami másra, ugyanis édesapja kenuzott. Hogy is szokták mondani apáink? Nem esett messze az alma a fájától.

A lány hamar feltűnt a klub edzőinek, és nem is kellett sokáig arra várni, hogy elinduljon az első hivatalos versenyeken, amelyeken már is győzedelmeskedni tudott. Mire huszadik életévébe lépett már az ifjúsági Európa- és világbajnokságokon is megtapasztalhatta, milyen a dobogón állni. Innentől kezdve pedig nem volt kérdés: a cél a nemzetközi versenyek, az Európa Bajnokság, a világbajnokság, és persze, az Olimpia.

Húsz évesen, ekkor 2007-et írt a naptár, az Európa bajnokságon kétszer léphetett a dobogó legfelső fokára főhősnőnk. Egyszer egyedül harcolt végig 500 métert, a második arany megszerzése során pedig egy bizonyos Szabó Gabriella volt a társa 1000 méteren. Az a Szabó Gabriella, akivel kilenc évvel később beleírták magukat a sporttörténelembe egy bizonyos Rio de Janeiro nevezetű helyen.

kozakszabo3.jpg2008-ban Danuta már az ötkarikás játékokon vehetett részt Pekingben. Új volt még a helyzet a huszonegy éves Danutának, kissé elveszettnek érezte magát a hajóban három társa (Kovács Katalin, Janics Natasa, Szabó Gabriella) mellett, és a teljesség élménye is elmaradt, miután „csak” az ezüstérmet szerezte meg honfitársaival.

A lányt azonban nem lehetett megállítani. Tudta, hogy még van hova fejlődni, és csak edzett, és edzett. Az ötkarikás játékok után már tudatosabban koptatta az edzőterem padlóját, hisz tudta, hol és mit kell javítani. És tudta, hogy ha igazán nagy akar lenni, akkor nem szabad, hogy a fájdalomra figyeljen, ami a versenyek közben jelentkezik. És tudta, hogy a nagyok taktikáznak, hát ő is taktikázni kezdett a pályán.

A kemény munka pedig mindig kifizetődik, tudjuk ezt már Hosszú Katinka óta, és így történt ez az egykor még kislány Danuta esetében is. Sorra nyerte az érmeket a különböző világversenyeken, aztán eljött London, mely igazán megváltoztatta életét. Huszonöt évesen felléphetett (először egyedül, majd három csapattársával együtt) a dobogó legmagasabb fokára. Azon dobogó azon fokára, amelyről minden kis sportoló ábrándozik.

kozaksomogyi1.jpgA kis Danutára a siker mellett a szerelem is elég fiatalon talált rá, de ennek a hercegnek nem volt szüksége szőke hajra és fehér lóra, hogy rabul ejtse hősnőnk szívét. Somogyi Béla nemcsak Danuta vőlegénye lett London után, hanem az edzője is, így kapcsolatuk egészen új szintre lépett. De a herceg és a hercegnő minden mesében leküzdi az akadályokat és azokat, akik nem hisznek bennük. Nem alakult ez másképp Danuta meséjében sem. A Hosszú és Tusup pár sikereit követően ők is bebizonyították, hogy a munkát és a szerelmet tényleg össze lehet úgy kötni, hogy az valami varázslatos dolgot hozzon létre.

Béla segítségével Danuta három riói arannyal tette büszkévé az Európa szívében található kis birodalmat. Főhősnőnk olyan illusztris társaság tagja lett Rióban, mint Usain Bolt vagy Hosszú Katinka, akik háromszor léphettek a dobogó legfelső fokára. Danuta egyedül, párosban és négyesben is kiharcolta az aranyérmet a vízen, ezzel nemcsak a riói olimpia egyik legeredményesebb sportolója lett, hanem annak a bizonyos kis birodalomnak, Magyarországnak is a legsikeresebb kajakozójává nőtte ki magát.

Danuta még London előtt azt mondta: "Az álmaimban azt látom, hogy Londonban nyerek, és aranyéremmel jövök haza." Most, négy évvel és egy kicsivel később ebből az álomból olyan valóság lett, amelyről talán még maga Danuta sem ábrándozott. Meghozta gyümölcsét a kemény munka, de hogy hol van ennek a csodálatos mesének a vége még mi sem tudjuk…

És hogy mi lehet a tanulság a hétköznapi hercegnőknek és hercegeknek, akiknek meséje még közel sem ilyen varázslatos? Merítsetek akár Danuta, akár Katinka, akár Usain példájából: dolgozzatok keményen, és merjetek nagyot álmodni!

(Az idézet és néhány információ forrása: Magyar Narancs, a képek forrása: kajakkenusport.hu, kretamagazin.hu, borsonline.hu)

Szólj hozzá

magyarország olimpia kozák danuta Rio2016