2016. aug 09.

Katka, te csodálatos: 2/2-nél tart nemzeti hősünk!!!

írta: bendzsi98
Katka, te csodálatos: 2/2-nél tart nemzeti hősünk!!!

Még mindig Hosszú Katinkáról szól a fáma, ami a riói olimpiát és az úszást illeti: a 400 méter vegyesen világcsúcsot úszó klasszisunk a 100 hát fináléjának nem topfavoritként vágott neki, mégis emberfeletti produkcióval oktatta a világot. Avagy eddig kettőből kettőnél tart az Iron Lady!

 

Elállt a lélegzetünk, nincsenek szavaink. A második legjobb idővel kvalifikálta magát a női 100 méteres hátúszás döntőjébe Hosszú Katinka, és  mind Katka formáját, mind az ellenfeleket elnézve - Emily Seebohm, Kathleen Baker, Fu Yuanhui - jogosan nagyon reménykedtünk egy éremben, hisz nehogy már magyar medál nélkül teljen el a harmadik nap is. 

Aztán eldördült a pisztoly, elindult a futam. Nem kezdett jól büszkeségünk, ötvennél nem volt az első háromban, ám ami ezután következett, az mindent felülmúlt - még talán-talán a 400 vegyes őrületes dominanciáját is, hisz ott lehetett számítani az elsőségre. De ahogy Hosszú Katinka beindította rakétáit az utolsó harmincon, megelőzte az addig vezető Bakert, megnyomta az utolsó három-négy tempót és 58,45-tel, élete legjobbjával elérte a falat: egyszerűen varázslatos! Shane Tusup őrjöngött (videó lejjebb), Katka tátotta a száját és mi is fogtuk a fejünket. Álmainkban sem képzelhettünk volna el nagyszerűbb kezdést, mint a kettőből kettő arany, de a bajai lány megmutatta, a maximumnál van több. Annak rendje és módja szerint el is pityeregte magát a dobogó tetején a himnusz alatt, de ezek az öröm könnyei voltak: ami nem jött össze Pekingben vagy Londonban, az teljesen a visszájára fordul eddig Rióban. Hála az égnek!

Katinka ráadásul a hétfő zárásaként még odapakolt egyet mindenkinek, a 200 vegyes második középdöntőjét - egy előfutamban úszott olimpiai rekord után - fölényesen nyerte, és a második legjobb eredménnyel került a holnapi fináléba (Jakabos Zsuzsanna lemaradt róla, 10. lett), ahol minden bizonnyal apait-anyait bele kell adnia, hisz Siobhan-Marie O'Connor élete formájában van. Mondjuk Katka ugyancsak. Komoly érmes reményeink fűződnek még a férfi 200 pillangóhoz: egyrészt a topfavorit Cseh László kicsit tartalékolva a harmadik, másrészt Kenderesi Tamás mindenkit megdöbbentve a legjobb idővel került a legjobb nyolcba. A 19 éves ifjúsági olimpiai bajnokunk kétszer tempózott Michael Phelps mellett, mind a kétszer alaposan meg is verte őt az utolsó hosszon: 1:53,96-os, kiváló egyéni besttel ráadásul méltó kihívója lehet az említett kettősnek, plusz a címvédő Chad le Clos-nak. Éremmel, érmekkel kecsegtető éjszaka lesz a következő!

Ami minket illet, mindenképpen be kell számolnunk Kapás Boglárka fináléjáról 400 méter gyorson. Európa-bajnokunk az egyes pályáról próbált meg borsot törni ellenfelei orra alá, és kis híján össze is jött neki célkitűzése, vagyis a pódiumot jelentő pozíció: egyenletes hosszokkal, szép tempózással, egyéni, egyben országos csúccsal végül Jaz Carlintól és Leah Smithtől kevéskével elmaradva negyedik lett - úgy érezzük, tökéletes végkimenetel ez a 800 előtt, ahol Boginak meglehet az érem. Az arany egyébiránt természetesen Katie Ledeckyé lett, méghozzá bődületes világcsúccsal: először úszott hölgy 3:57 alá (3:56,46). Nesze neked, Amerika!

Egyedül a világ ellen - Katie Ledecky uralja a gyorsúszószámokat 

Ledeckyéhez hasonló óriási rekordokat hozott mind a női 100 méter pillangó, mind a férfi 100 mell döntője. Előbbin az ezüstérmes junior-klasszis Penny Oleksiak és a rutinos Dana Vollmer tisztes, egy másodperces hátránnyal csapott célba Sarah Sjöström mögött, a svéd szupersztár ugyanis olyat úszott, mint amilyet eddig soha senki: 55,48-cal mindenfajta saját várakozását felülmúlva került trónra. Hasonlóan saját csúcsát döntötte meg Adam Peaty, akire lassan már nincsenek szavak: előfutambeli teljesítményére rárakott még egy lapáttal, amiből egy 57,13-as űridő született - a néhány éve egyeduralkodó Cameron van der Burgh-nek meg kellett elégednie a második hellyel, de valljuk be, kihozta versenyéből a maximumot, hisz Peaty jelenleg valami egészen más szintet képvisel a klasszifikációban, mint a többiek. A vasárnap zárásaként Michael Phelps megszerezte 19. olimpiai aranyérmét, méghozzá a férfi 4x100 méteres amerikai gyorsváltó tagjaként: a négyes viszonylag simán utasította maga mögé a Florent Manaudou-féle francia és az ausztrál egységet. 

Katinka emberfeletti hátúszása előtt pár perccel Sun Yang, utána Ryan Murphy és honfitársa, Lily King járta meg a csúcsok csúcsát. A kínai kiválóság megvédte címét 200 gyorson - a villámrajtot kivágó Chad le Clos, valamint a harmadik dobogós, Conor Dwyer mindössze asszisztálni tudott a 400 gyors bajnoka, Mack Horton által csaló doppingolónak hívott Sun sikeréhez (az ausztrálnak nem éppen a legjobb a kapcsolata vele, az tuti...). Azonos cipőben járt le Clos-ékkal a férfi 100 hát befutóját követően Xu Jiayu és David Plummer: a "mérföldnyi" fórral elhúzó Murphy hatalmas olimpiai csúccsal, 51,97-tel nemhogy olimpiai bajnok lett, mindössze három századdal maradt el Aaron Peirsol legendás, cáparuhás toperedményétől. kicsivel jobb benyúlással simán összejöhetett volna a csoda az amerikainak. King a mai úszósport egyik legkiegyenlítettebb számából, a női 100 méter mellből (rossz az, aki rosszra gondol...) emelkedett ki, ráadásul szintén olimpiai legjobbal, 1:04,93-mal. Az utolsó pillanatban a mezőnybe kerülő Yulia Efimova nyakába akasztották az ezüst, Catherine Meiliébe a bronzérmet, miközben a címvédő, világcsúcstartó Ruta Meilutyte mindössze a csalódást keltő hetedik pozícióban zárt. 

A nap sztorija 1: mi mást emelhetnénk ki, mint Shane Tusup őrjöngését Katka 100 hátas döntője alatt! Mindenkinek érdemes megnéznie ezt a pár másodpercet. Lenyűgözően hátborzongató.

A nap sztorija 2: "Helló, Michael" - köszönt képernyőn keresztül Knézy Jenő kommentátor Michael Phelpsnek a 200 pille második elődöntője és Kenderesi Tamás futamgyőzelme után, amikor is az amerikai az eredményjelzőt sasolta. Bízzunk benne, hogy a finálé után is nyomozza nevét a harmadik hely környékén!

A képek forrásai: www.yahoo.com, www.businessinsider.com

Szólj hozzá

olimpia Olimpia Rio2016