2016. aug 15.

BRONZÉRMES A FÉRFI PÁRBAJTŐR CSAPAT!

írta: contador96
BRONZÉRMES A FÉRFI PÁRBAJTŐR CSAPAT!

Eseménydús vasárnapunk volt, annyi szent! Párbajtőr csapatunk remekül zárta a vívóversenyeket, csoportelső lett a férfi vízilabda válogatott, Lightning Bolt megint legyőzte a világot, és Andy Murray is megvédte címét – többek között.

parbajtorcsapat.jpg

Miután már a 2013-as világbajnokság fináléjában is élőben a Symában szurkoltam a magyar férfi párbajtőr csapatnak - és valami szenzációs vívással 42-38-ra győzött is a fináléban az ukrán csapat ellen -, nagyon drukkoltam a srácoknak, hogy sikerüljön kvalifikálni magukat Rióba, ez végül az utolsó lehetséges alkalommal sikerült Rédli András parádéjának köszönhetően. Aztán megkaptuk azt a Dél-Koreát a negyeddöntőben, akihez nem fűződnek valami kellemes emlékeink öt nappal ez előttről… Ám a csapat az asszó során végig tartva magát a taktikához 45-42-re győzött, jöhetett a topfavorit Franciaország elleni meccs, mely az egyetlen a három meccsünk közül, amelyet nem láttam, lehet ez volt a hiba... Az utolsó párosban Yannick Borel négy tussal többet adott Rédli Andrásnak, így 45-40-re a franciák jutottak a fináléba, akik ott egy tükörsima 45-31-gyel küldték a dobogó második fokára az olaszokat.

A bronzmeccsen pont azzal az Ukrajnával játszottunk, akit 2013-ban azon a bizonyos vébédöntőn legyőztünk. Ezúttal folyamatosan nőtt a különbség a két csapat között, ki kell emelni a Boczkó Gábor helyére beugró Somfai Pétert, aki a nyolcadik asszóban hárommal verte a szintén csereként beálló Maksym Khvorost, öt tusos előnyt adva Rédlinek az utolsó párharcra. Rédli ugyan ránk ilyesztett egy picit, ám a végén jött pár egylámpás nekünk is, így 39-37-es eredménnyel bronzérmes lett ez a fiatalnak nemigen mondható négyes: Imre Géza 41, Boczkó Gábor 39, Somfai Péter 36, Rédli András 32 esztendős, így szinte biztos, hogy olimpián utoljára láttuk őket így együtt!

Ez volt az utolsó szám a vívóknak Rióban, a magyar csapat 2 arannyal, 1 ezüsttel és 1 bronzzal zárt, azaz mindenki, akitől érmet lehetett várni, be is váltotta a hozzá füzött reményeket. Talán Márton Anna maradt adós egy jobb vívással, ám előtte még bőven ott a jövő!

Valami szenzációsan kezdte harmadik olimpiáját a 75 kilogrammos kötöttfogású birkózó, Bácsi Péter, első három mérkőzése alapján úgy nézett ki, hogy annyira uralja a szőnyeget, mint amennyire Szilágyi Áron a pástot bizonyos 2012. július 29-i napon, ám az elődöntőben nem tudott érvényes akciót véghez vinni a dán Mark Overgaard Madsenen, és egy intéssel vereséget szenvedett. Aztán a bronzmeccs elején talán fejben még nem volt ott, így Peking után ismét ötödik helyen zárta az olimpiát.

A férfi vízilabda válogatottnak az utolsó kör előtt a csoportelsőségtől a kiesésig bármi benne volt, a Brazília elleni találkozó volt hivatott eldönteni, hogy mi lesz Benedek Tiborék sorsa! A csoportkör elemzését ITT olvashatjátok!

bolt100.jpg

Usain Bolt megcsinálta! A férfi 100 méter döntőjét rendkívül simán nyerte meg, begyűjtve ezzel hetedik olimpiai bajnoki címét. A futam a szokásoknak megfelelően alakult, Justin Gatlin jött el legjobban a rajtból, majd Bolt folyamatosan jött fel rá, és olyan 65 méter körül már a jamaikai vezetett, és miután realizálta, hogy nincs esélye saját rekordjainak megdöntésére, az utolsó métereken pedig már a kameráknak pózolva 9.81-nél állt meg az óra. Gatlin 9.89-cel lett második, a dobogó legalsó fokára a kanadai Andre De Grasse állhatott fel, 9.91-es új egyéni csúcsát a legjobbkor futva letaszítva ezzel Yohann Blake-et a pódiumról, aki még így is idei legjobbját vágtázta 9.93-mal.

A férfi 100 méter mellett egy másik királykategóriában is címvédést láthattunk, a teniszezők férfi egyesét London (Wimbledon) után ismét a brit Andy Murray nyerte meg, aki nagyon bánhatja, hogy nem osztanak világranglista-pontokat az olimpiáért. Djokovic megúszta, de hiába van még mindig 6000 pont előnye a szerbnek, mivel Djoko szinte mindenhol címvédő lesz az év hátralévő részében, így nálam Murray bejelentkezett a világelsőségre! Míg a britnek csak 1700 pontot kell megvédenie, Nolénál ez a szám 7000!!! A férfi torna két visszatérőről szólt még, Juan Martin Del Potro a fináléig, Rafael Nadal a bronzmeccsig menetelt, ahol 6/2 6/7 6/3-as vereséget szenvedett Kei Nishikoritól.

Murray útja az olimpiai bajnoki címig

1.kör vs. Viktor Troicki 6/3 6/2
2. kör vs. Juan Monaco 6/3 6/1
1/8 döntő vs. Fabio Fognini 6/1 2/6 6/3
1/4 döntő vs. Steve Johnson 6/0 4/6 7/6
1/2 döntő vs. Kei Nishikori 6/1 6/4
DÖNTŐ vs. Juan Martin Del Potro 7/5 4/6 6/2 7/5

Megint megszorongatták a Team USA kosárlabdacspatát! A harmadik fordulóban egy Carmelo Anthony triplaeső (98-88), a negyedikben egy utolsó másodpercben tiszta dobóhelyzetben elhibázott szerb hárompontos (94-91), a csoportkör záró meccsén pedig az utolsó másfél percben majdnem sikerült egy tíz pontos előnyt leadni Tony Parkerék ellen, végül 100-97-es győzelmével százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg csoportjukat Kevin Duranték, következő ellenfelük a horvát-spanyol-brazil trióból kerül ki.

A női kézi torna a vízilabdához képest nem kevésbé sikeredett rapszodikusra, erről külön írásban fogunk megemlékezni, amint lezajlanak a férfi torna csoportküzdelmei is, előzetesen annyit, hogy az „A” csoportban két olyan csapat is kiesett, mely akár az éremcsatákig is mehetett volna…

 

Szólj hozzá

vízilabda kézilabda tenisz vívás birkózás Olimpia Murray Rio2016 TeamUSA