2016. jún 24.

EB: Legjobb 16 - power ranking

írta: realniku
EB: Legjobb 16 - power ranking

Két nap pihenés után holnap (végre) folytatódik az EB!

A én általam legesélyesebbnek tartott csapatok egy kivételével mind egy ágra kerültek, úgyhogy ez már is garantálja az érdekes döntőt az én szemszögemből. A 16 csapat eddigi szereplésének rövid összefoglalása és esélylatolgatása következik egy szubjektív sorrend szerint. (És, bár ezen a listán nem szerepel, persze Argentína is esélyes, mint azt a korábbi hetekben megtudtuk neves celebünktől…)

16.jpg

16. Szlovákia

Hát, valakinek a lista alján is kellett landolni. Nem véletlenül esett a választásom a szlovákokra. Szerintem mind a csapatot tekintve, mind a csoportban elért eredményeiket tekintve a legjobb tizenhat leggyengébb résztvevői. Helyzetüket pedig azt sem könnyíti meg a 16 között, hogy a németekkel kell megküzdeniük, így a továbbjutás apró reményei is szertefoszlott a szlovákok számára.

15. Észak-Írország

A leggyengébb továbbjutó, legalábbis az összegyűjtött pontokat tekintve. Bár csak az ukránok ellen tudtak nyerni, és mindössze két gólt szereztek a csoportkörben, egy barátságos meccsen még tavasszal döntetlent játszottak Wales ellen, így könnyen lehet, hogy most is izgalmas csata alakul ki köztük a továbbjutásért.  Ettől függetlenül már most büszkék lehetnek, hisz nemcsak hogy ez életük első nyolcaddöntője a tornák történetében, hanem az első részvételük is.

14. Anglia

Az angolokra továbbra is igaz az, ami az utóbbi években is: mindenki többet vár tőlük… elvégre mégis ők az angolok! A csoportkörben csak egy meccset nyertek meg, igaz az pont a csoportelsőként végzett Wales ellen történt, ráadásul egy utolsó perces találattal nyertek, ami az bizonyítja, hogy fejben azért eléggé rendben vannak. A nyolcaddöntőben azonban nem lesz könnyű dolguk Izland ellen, és félő, hogy ha az orosz vagy a szlovák csapat ellen sem tudtak nyerni, akkor mi lesz velük a továbbiakban?

13. Írország

Persze, ilyenkor már mindenkire igaz, hogy nem lesz egyszerű a következő meccs, de az íreknek egy igazán kemény ellenféllel, a rendező franciákkal kell szembenézniük. Bizonyára az utolsó csoportkörös olaszok elleni győzelem azért javított saját maguk megítélésében miután a belgáktól csúfosan kikaptak, de kétlem, hogy a túlságosan meg tudnák nehezíteni Franciaország dolgát.

12. Izland

Kis országként és EB újoncként remekül bizonyított a csoportkörben, már pusztán azzal felhívták magukra a figyelmet, hogy a portugálok ellen döntetlent játszottak, aztán jöttünk mi egy őrült meccsel, egy újabb döntetlennel és végül sikeresen legyőzték az osztrákokat egy hosszabbításban szerzett góllal. Mi ez, ha nem siker egy újonctól! A legjobb 16-ban Angliával kell megbirkózniuk, azzal az Angliával, akik eddig nemigen kápráztattak el minket, így aztán minden esélyük megvan a továbbjutásra.

11. Wales

Akárcsak Észak-Írország és Izland ez életük első EB-je, és máris a (pozitív) meglepetést okozó csapatok egyikévé nőtte ki magát azzal, hogy sikerült csoportelsőként végezniük. Ráadásul, két győzelmet is besöpörtek, és (akárcsak mi) hat gólt lőttek, nem meglepő, hogy ennek a fele „titkos” fegyverük Gareth Bale szerzeménye. A csapat eddigi jó teljesítménye, az önbizalom könnyen tovább repítheti őket az észak-íreken.

10. Magyarország

„Az EB egyik meglepetés csapata” – mondja a külföldi sajtó… és mondjuk talán mi is, bár nekünk azért valljuk be kevesebb meglepetést okoztak a fiúk, de arra ugyan ki fogadott volna, hogy a csoportot az első helyen zárjuk, és az EB eddigi legizgalmasabb meccsének a magyar válogatott lesz az egyik főszereplője? Már az osztrákok elleni győzelemmel felhívtuk magunkra a figyelmet, aztán jött a többi siker, és a többi csodás gól Gera és Dzsudzsák jóvoltából. A csoportból való továbbjutás, a csoportelsőség már önmagában hatalmas siker és önbizalom boost a srácoknak, így igazából már nincs mit veszíteni a továbbiakban sem. A belgák ellen bizonyára élet-halál meccset fogunk vívni a továbbjutásért, és ha el tudjuk őket bizonytalanítani, még bármi megtörténhet.

(Az ok, amiért a mieinket csak a 10. helyre soroltam az az, hogy valamennyire igyekeztem a Földön maradni, elvégre a győzelem az még mindig elég nagy távolságra van tőlünk, de szívem szerint letakarnám azt a nullát az egyes után. Sőt, tegyük is meg! Amit a nemzeti tizenegyünk eddig mutatott azelőtt le a kalappal. Egy országot tettek büszkévé, és ezt már senki nem veheti el tőlük!)

hun.jpg

9. Svájc

Svájc teljesítménye komolyabb meglepetést nem hozott a csoportkörökben. Az albánok ellen győztek, a románokkal pedig döntetlen játszottak. Azt gondolhattuk volna, hogy a franciáknak nem fog problémát okozni a svájciak legyőzése, azonban (szétszakadt mezek, kidurrant labda ide vagy oda) semmi sem zavarta meg őket, és (legfőképp a védekezésüknek hála) a franciák ellen is összehoztak egy döntetlen. A nyolcaddöntőben a lengyelekkel kerültek össze, akik egy másik nagy csapattal, Németországgal játszottak döntetlent, így papírforma alapján garantált az izgalmas meccs a továbbjutásért.

8. Lengyelország

Eddig két EB-n vettek részt, de egyszer sem jutottak tovább a csoportkörből. Ez most sikerült, ráadásul két győzelemmel és egy németek elleni döntetlennel magabiztosan várhatják Svájcot a legjobb 16 között. Az biztos, hogy a svájciak ellen nem lesz könnyű dolguk, még azon sem lepődnék meg, ha hosszabbítással sem sikerülni dűlőre vinni a dolgot. De talán végre megesik az a Lewandowski gól is, amire oly sokan várunk.

7. Portugália

Sokáig kellett várni ugyan arra a formára, amire számítottunk tőlük, de végül csak meglett. Idegekre menő gólzáporos harcot vívtak ellenünk, és ennél még nehezebb meccs várhat Ronaldóra és csapatára a 16 között, ugyanis azzal a horvát csapattal kell megküzdeniük, akik a korábbi bajnokokat legyőzték. A horvátok legyőzése nem lehetetlen, de olyan védekezéssel, mint amit ellenünk mutattak be könnyen elveszthetik a reményt a továbbjutásra.

6. Horvátország

Bármi is történjék a következő meccsen, meccseken a horvátok már azzal beírták magukat a foci történelemkönyvébe, hogy legyőzték a két EB óta veretlen Spanyolországot. És ezt sikerült úgy elérniük, hogy két nagy sztár, Modrić és Mandžukić sem játszott az említett csoportmeccsen. A horvátok ezzel veretlenül zárták a D csoportot, és kétségkívül nagy elvárásokkal várhatják a nyolcaddöntőt a portugálok ellen, akik úgy tűnik, formába lendültek, így bizonyára parázs meccset láthatunk majd.

5. Olaszország

Legyőzvén a belgákat mondhatni egyszerű út vezetett a csoportelsőség felé Buffonéknak. Bár az írek az utolsó meccsen azért megtréfálták őket, kétlem, hogy ez bármilyen formában is meggyengítette vagy elbizonytalanította volna az azzurrikat… Ami viszont megteheti ezt az az a tény, hogy azzal a Spanyolországgal kerültek össze, akik a négy évvel ezelőtti EB dötőnben eltiporta őket. Kérdés, hogy az olaszok milyen formában, milyen hozzáállással lépnek pályára Del Bosque fiai ellen: revans vagy átok?

4. Belgium

Nem véletlen, hogy a svédeket preferálta mindenki ellenünk… Hazafiként próbálnék rámutatni a belga csapat hiányosságára, de az a baj, hogy mindenük megvan arra, hogy a végén győztesen jöjjenek ki nemcsak ellenünk, hanem akár a döntőből is. Bár még mindig ott lehet a fejekben az olaszok elleni vereség (ezt kihasználva akár még le is lehet őket győzni), az írek elleni „leszámolás” és a 84. percben született győztes gól a svédek ellen eléggé megnövel(het)te a vörös ördögök önbizalmát a továbbiakra. Félő, hogy a legjobb formájukat pedig csak mostanra hagyták. Emiatt nálam még mindig a lista elején vannak.

3. Spanyolország

A némi változtatásokon túlesett spanyol válogatott az első két meccsen megállíthatatlannak tűnt, de aztán jöttek a horvátok. Kérdés, hogy visszaveti-e őket ez a vereség vagy képesek továbblépni. Annyi biztos, hogy nem lesz könnyű nekik bármeddig is jutnak. A legjobb nyolcért folyó küzdelemben már is korábbi legnagyobb ellenfelükkel, az olaszokkal kell megbirkózniuk, ez a meccs a torna történetének egyik legizgalmasabb nyolcaddöntője.

2. Franciaország

A franciák könnyen vették a csoportkörbeli akadályokat, két győzelemmel és egy döntetlennel simán megszerezték az első helyet, de az elvárások ennél sokkal nagyobbak a rendező országgal szemben. A rajongók és a média is egyaránt a győzelemre is esélyesnek tartja őket, nem kérdés miért, hisz tele vannak bizonyítási vággyal és remek játékosokkal. Ehhez azonban tovább kell jutniuk az írek ellen, és ha ez megvolt még mindig ott lehet Anglia vagy Izland, ami még mindig legyőzhető akadály lehet a franciáknak, de ha ez is sikerült az elődöntőben biztosan össze fognak futni a Németország – Olaszország - Spanyolország klasszis hármasának egyikével, ami biztosan nem lesz könnyű menet.

1. Németország

Bár ott virít a csoportkörös döntetlen a lengyelek ellen a listájukon, nem hiszem, hogy ettől kevésbé lennének esélyesek a végső győzelemre. Egyértelműen nekik van a legjobb csapatuk, és önbizalomhiányban sem szenvedhetnek, különösen az észak-írek elleni meccs után, amelyet végig kontroll alatt tartottak. Ráadásul az egyik leggyengébb csapattal, a szlovákokkal kerültek össze, így talán még „tartalékosabb” csapattal is neki vághatnak a nyolcaddöntőnek, és kipihentebben várhatják a spanyolokat vagy az olaszokat, akik ellen bizonyára már ők is meg fognak izzadni.

nationalelf_22.jpg

 

Szólj hozzá

euro2016