2016. júl 07.

A kétfejű sárkány ismét lecsapott - döntőben Portugália

írta: contador96
A kétfejű sárkány ismét lecsapott - döntőben Portugália

Neveket és presztízsét tekintve egyértelműen a másik elődöntő (Németország-Franciaország) ígérkezett jobbnak, ám ha latba vesszük az Európa-bajnokságon látottakat, akkor a felső ágon kialakult Portugália-Wales sem tűnt rossz párosításnak főleg úgy, hogy korunk legnagyobb futballistái közül kettő nézett farkasszemet egymással, akik ráadásul klubszinten csapattársak is.

ceheader.jpg

A címadással nem kockáztattam sokat, ami portugál oldalon Cristiano Ronaldo és Nani, az a walesieknél Gareth Bale és Aron Ramsey. Árnyalta a képet, és a walesiek esélyeit, hogy az Arsenal játékosa a Belgium elleni negyeddöntőben kisárgázta magát, így nem léphetett pályára az elődöntőben, ezzel Wales esélyei minimálisra csökkentek, pedig még el sem kezdődött a mérkőzés. A másik oldalon Pepe esett ki sérülés miatt az utolsó pillanatban, helyére Bruno Alves került be José Fonte mellé a védelem közepére.

A mérkőzés maga egy 10-es skálán 5-ös és 8-as szint között mozgott, aki ébren átvészelte a 31-45. percet, egy remek második játékrészt láthatott.

Real Madrid viszonylatban az első félidő inkább Gareth Bale-ről szólt, a 19. percben óriási helyzetet hagyott ki a szomorú szamuráj: egy tökéletesen kivitelezett szögletvariáció után a labda laposan érkezett a tizenhatos vonala felé, ám Bale megijedt a vele szemben blokkolni igyekvő Ronaldotól(?), és kibombázta a lelátóra a labdát. Aztán pár perccel később egy az egy ellen verte meg madridi csapattársát a walesi, és centimétereken múlt, hogy laposan középre érkező beadása megtalálja az érkező Ledley Kinget, így azonban Rui Patricio be tudta gyűjteni a labdát. Balenek a 75-80. perc környékén volt mg két kaput eltaláló lövése, ám mindkettő középre ment, így nem lett eredménye.

Cristiano Ronaldo súlypontemelkedésén még mindig csak ámulok és bámulok, pedig jó párszor megcsodálhattuk már, számomra – ha az ellenünk a csoportkörben bólintottat nem vesszük figyelembe - legemlékezetesebb, amit 2013. tavaszán fejelt a Manchester Unitednek. Hihetetlen, hova ugrik fel, elképesztő sok munkája van ebben az immáron Platinivel holtversenyben az EB-k történetének legeredményesebb játékosának. Íme a 9 gól:

1) 2004. június 12. vs. Görögország
2) 2004. június 30. vs. Hollandia
3) 2008. június 11. vs. Csehország
4) 2012. június 17. vs. Hollandia
5) 2012. június 17. vs. Hollandia
6) 2012. június 21. vs. Csehország
7) 2016. június 22. vs. Magyarország
8) 2016. június 22. vs. Magyarország
9) 2016. július 6. vs. Wales

balece.jpg

A portugálok gyorsan lerendezték a továbbjutást, és lecsendesítették kritikusaikat a második félidő elején, három perc alatt két gólt lőttek – a másodikat Nani Ronaldo passzából –, így történetük során másodszor jutottak be a fináléba. Ellenfelük a futball egyik óriási klasszikusának győztese, a Franciaország-Németország párharcból valamelyik csapat lesz. Hazai pálya ide vagy oda, Ronaldoék a franciák ellen mehetnének nagyobb eséllyel csatába.

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá

Portugália Wales Ronaldo Bale EURO2016