2016. jún 02.

A vízilabda krémje a Szigeten

írta: contador96
A vízilabda krémje a Szigeten

A következő három napon kerül sor a férfi vízilabda Bajnokok ligája hatos döntőjére, melyben két magyar csapat is érdekelt lesz! Esélylatolgatás, posztonkénti összehasonlítás, a program és tippelde.

hajos.jpg

A férfi klubvízilabda legmagasabban jegyzett sorozata az elmúlt pár évtizedben számos változáson ment keresztül. A névváltoztatásokon kívül (1963-96 Európa-kupa, 1996-2003 Bajnokok ligája, 2003-11 Euroliga, 2011-től ismét BL) a vízilabda úttörőnek bizonyult az úgynevezett Final Weekend bevezetésében, már az 1996-97-es szezon is ebben a speciális végjátékban végződött, ekkor még csak a legjobb négy csapat részvételével. Ez a szám két évvel ezelőtt hatra duzzadt, így ma már FinalSix néven fut a mindent eldöntő hétvége. Az első két hatos döntő helyszíne Barcelona volt, 2014-ben a Barceloneta otthon tudta tartani a trófeát. Tavaly ez már nem sikerült, az extra motivált Pro Recco az elődöntőben a katalánokat, a fináléban a Primorje Rijekát győzte le egy-egy góllal.

A FinalSix harmadik (és negyedik) kiírására megérkezett a vízilabda szentélyébe, azaz a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodába. Megannyi világesemény, számos emlékezetes történet. Legutóbb a 2014-es Európa-bajnokságon járt itt a vízilabda elit, azóta csak a szokásos Vodafone-kupán forrt a víz a Szigeten.

A mezőny bombaerős lesz, a hat csapatból öt az elmúlt hetekben megnyerte hazája bajnokságát, egyedül az Eger nem érkezik bajnokként, de mivel itt a Szolnok is, nyilván logikus, habár a hevesiek is megérdemelték volna a bajnoki címet, azonban hiába vezettek folyton ők szinte az egész párharcban (a második meccs első percétől a negyedik meccs végéig), az ötödik meccsen a Szolnok felülkerekedett legfőbb riválisán. A horvát liga fináléjában a Jug Dubrovnik 3-0-s söpréssel hódította vissza a trónt az előző két szezonban diadalmaskodó Primorje Rijekától. Zsinórban tizenegyedik SerieA győzelmét szerezte meg a Pro Recco, miután a döntőben 8-6-ra legyőzte az Európa-kupa 2016-os bajnokát, a Bresciát. A Spanyolországban és Görögországban egyeduralkodónak számító Barceloneta és Olympiakosz bajnoki címéhez most sem férhetett kétség.

Esélylatolgatás

Kapusok

Nagy Viktor, Decker Attila (Szolnok) 6 pont
Stefano Tempesti, Giacomo Pastorino (Pro Recco) 5 pont
Josip Pavic, Stefanos Galanopoulos (Olympiakos) 4 pont
Branislav Mitrovic, Csoma Kristóf (Eger) 3 pont
Marko Bijac, Toni Jarak (Jug Dubrovnik) 2 pont
Daniel López, Miguel Lenares (Barceloneta) 1 pont

Balkezesek

Filip Filipovic, Dusan Mandic (Pro Recco) 6 pont
Madaras Norbert, Vámos Márton (Szolnok) 5 pont
Javi Garcia, Maro Jokovic (Jug Dubrovnik) 4 pont
Uros Cuckovic, Zalánki Gergő (Eger) 3 pont
Blai Mallarach, Marko Bautovic (Olympiakos) 2 pont
nincs balkezese (Barceloneta) 1 pont

Centerek

Hárai Balázs, Bedő Krisztián (Eger) 6 pont
Matteo Aicardi, Francesco Di Fulvio, Michael Bodegas (Pro Recco) 5 pont
Kis Gábor, Mezei Tamás (Szolnok) 4 pont
Szirányi Balázs, Marc Roca (Barceloneta) 3 pont
Luka Loncar, Josip Vrlic (Jug Dubrovnik) 2 pont
Konstantinos Mourikis (Olympiakos) 1 pont

dumi.jpg

Védők

Szívós Márton, Angyal Dániel (Eger) 6 pont
Evangelos Delakas, Alexandros Gounas, Jesse Smith (Olympiakos) 5 pont
Nicolo Gitto, Massimo Giacoppo (Pro Recco) 4 pont
Mac Minguell, Strahinja Rasovic (Barceloneta) 3 pont
Hrvoje Benic, Marko Macan (Jug Dubrovnik) 2 pont
Jansik Dávid, Fülöp Bence (Szolnok) 1 pont

Lövők, szélsők

Andrija Prlainovic, Dusko Pjetlovic, Sandro Sukno, Pietro Figlioli, Alex Giorgetti, Aleksandar Ivovic (Recco) 6 pont
Varga Dénes, Varga Dániel, Stefan Mitrovic, Zivko Gocic, Milan Aleksic, Aaron Younger (Szolnok) 5 pont
Hosnyánszki Norbert, Milos Cuk, Erdélyi Balázs, Uros Cuckovic, Biros Péter (Eger) 4 pont
Felipe Perrone, Paulo Obradovic, Pavo Markovic, Marko Ivankovic, Loren Fatovic (Jug Dubrovnik) 3 pont
Giannis Fountoulis, Angelos Vlachopoulos, Kostas Genidounias, Kyriakos Pontikeas (Olympiakos) 2 pont
Albert Espanol, Roger Tahull, Francisco Fernández, Viktor Rasovic, Martin Famera, Alberto Munarriz (Barceloneta) 1 pont

A legnagyobb klasszis

Varga Dénes (Szolnok) 6 pont
Filip Filipovic (Pro Recco) 5 pont
Maro Jokovic (Jug Dubrovnik) 4 pont
Hosnyánszki Norbert (Eger) 3 pont
Albert Espanol (Barceloneta) 2 pont
Giannis Fountoulis (Olympiakos) 1 pont

ÖSSZESÍTÉS

  1. Pro Recco 31 pont
    2. Szolnok 27 pont
    3. Eger 25 pont
    4. Jug Dubrovnik 17 pont
    5. Olympiakos 14 pont
    6. Barceloneta 11 pont

A program csütörtökön két negyeddöntővel kezdődik, azért nem néggyel, mert a Recco és a Barceloneta már a csoportelsőségével megváltotta helyét a legjobb négy között. Pénteken előbb a negyeddöntő két vesztese csap össze, majd jön a két elődöntő. Szombaton pedig a bronzmeccs, majd a finálé, ahol kiderül, melyik lesz Európa (és ezzel a világ) legjobb vízilabdacsapata 2016-ban!

finalsixtabla.jpg

Mindent egybevetve én Recco-Szolnok döntőt várok, két világválogatott gigászi összecsapását hozná az a 32 perc. A Szolnoknak ehhez két jól védekező csapatot kéne legyőznie, előbb az Albert Espanol lövéseire és Szirányi Balázs centermunkájára építő Barcelonetát, majd pénteken a támadásokat végletekig kijátszó, a világ egyik legjobb irányítóját, Giannis Fountoulist soraiban tudó Olympiakost. Csoportgyőztesként a Recconak csak egy meccset kell nyernie, hogy szombaton a későbbi meccsen legyen jelenése, ellenfele ezen a meccsen remélhetőleg az Eger lesz, és a hevesiek fognak győztesen kikerülni az egyenlő erők küzdelmének ígérkező Eger-Jug nyitómeccsből.

A Recco-Szolnok csatából pedig minden idők egyik legnagyobb meccse keveredhet ki, a világ legjobb nemzeti csapatának, a szerb válogatottnak az egyik fele a Reccoban (Filipovic, Mandic, Prlainovic, Pjetlovic), másik fele a Szolnokban (Mitrovic, Gocic, Aleksic) ugrik medencébe, és akkor nem beszélve két korszakos kapusról, a 2000-es évek legjobbja, Stefano Tempesti nézhet farkasszemet a 2010-es évek legjobbjával, Nagy Viktorral, és akkor a világ két legjobb centerének (Aicardi vs. Kis Gábor), legendás „hazai” lövőinek (Figlioli vs. Varga Dániel) csörtéjéről még nem is beszéltünk. A match decider egyértelműen Varga Dénes személye lehet, akinek nem az Eger elleni bajnoki párharc volt élete legjobb szériája, így az átlagnál nagyobb motivációval vetheti magát bele a FinalSixbe.

Érdekesség, csak a két magyar együttesnek nincs még BL-győzelme, míg a rekordbajnok Recco nyolcszor, a Jug háromszor, a Barceloneta és az Olympiakosz egyszer-egyszer már diadalmaskodni tudott a legrangosabb európai kupában, a Szolnok és az Eger még egyszer sem! Reméljük ez szombat estére változni fog! 

Képek forrása: 1. 2. 3.

!!! Update: A Pro Recco világklasszis kapusa, Stefano Tempesti nem jött el Budapestre!

Szólj hozzá

vízilabda final six