2016. aug 10.

Világelsők nélkül az éremcsatákon

írta: contador96
Világelsők nélkül az éremcsatákon

Az olimpiai tenisztorna már javában zajló négy versenyszámában búcsúzott az első kiemelt, valamint magyar érdekeltség sincs már, és a mai napon kezdődő vegyes páros sem a papírforma eredményektől szokott hangos lenni…
rafa3.jpg

Egy nyári olimpián nem a tenisz szokott a legnézettebb sport lenni, mert a meccsek hosszúságának kiszámíthatatlansága nem igazán teszi programba illeszthetővé a sportág összecsapásait, sőt a torna első felében, amikor még nincs akkora tét és nem osztanak érmeket, akkor pedig még a „kényszer” sincs ott az emberekben, hogy „Fú most nekem meg kéne nézni egy első körös mérkőzést.” – kivételek persze mindig vannak, pláne ha két olyan kaliberű teniszező méri össze tudását a lehető leghamarabb, mint a 12-szeres Grand Slam-győztes világelső szerb Novak Djokovic és a sokadik sérülése után visszatérő argentin óriás, Juan Martin (nem, nem Manuel drága közmédia…) Del Potro!

A mérkőzés minimum elődöntőnek beillő színvonalon zajlott egész végig, egy ilyen szoros meccsen a fontos pontoknak és az első szett megnyerésének is döntő jelentősége van, mindkettőben Del Potro jeleskedett, aki 71 perc játék után tie-breakben behúzta a játszmát. A világelső tehát – a várakozásoknak megfelelően – már rögtön a torna elején bajba került, ám a világ legjobb teniszezője oldott már meg ennyire nehéz feladatokat. A szintén maratoni hosszúságú (76 perc) második játszma szintén csak rövidítésben dőlt el, és ezúttal is a szerb húzta a rövidebbet, már nagyon korán 6-1-es hátrányba került és végül 7-2 lett a második játszmát és a mérkőzést is lezáró tie-break, így Novak Djokovic 147 perc után könnyekkel küszködve hagyta el a rió-i centerpályát. Idén se lesz olimpiai bajnok a szerb!

Del Potro a második fordulóban döntő szettben verte a portugál Joao Sousát, így még mindig versenyben van. Nézzük meg, mi történt a harmadik fordulóig az uraknál!

A felső negyedben a Gilles Müller elleni 6/4 6/3-mal búcsúzott az 5. kiemelt Jo-Wilfried Tsonga, így a legelső részében a táblának egy Del Potro-Bautista Agut mérkőzésre van a legnagyobb esély. A második negyedben található a csuklósérüléséből felépülő spanyol zászlóvívó Rafael Nadal, aki magabiztosan vette az első két akadályt (Federico Delbonis 6/2 6/1, Andreas Seppi 6/3 6/3), és készülhet a francia Gilles Simon elleni meccsére. Ha a 14-szeres Grand Slam-bajnok túljut a francián, akkor a Thomaz Bellucci-David Goffin összecsapás győztesével játszhat a negyeddöntőben. Fokozatosan nehezedő feladatok előtt áll tehát a torreádor. Ha egy párharcot kellene ajánlanom a harmadik fordulóból, akkor az egyre jobb formában teniszező a francia Gael Monfils és a horvát US Open győztes Marin Cilicé lenne szerdáról csütörtökre virradóra kb. 1:00-tól. Aki megnyeri ezt a rangadót, arra nagy eséllyel Kei Nishikori várhat a legjobb nyolc között. A tábla legalsó részében Andy Murray a Nadal mumusának számító Fabio Fognini ellen lép pályára, ám mivel az olasz két döntő szettes győzelemmel jutott csak tovább, ezért sima dolga lehet a címvédőnek.

Férfi párosban szintén az első körben búcsúzott a topfavoritnak kikiáltott első kiemelt Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut francia duó. Két másik nagy reményekkel induló páros, a Monfils-Tsonga, illetve a Murray-testvérpár is az első fordulós csillaghullás áldozata lett. A világelső Novak Djokovic Nenad Zimonjiccsal az oldalán itt is csak a második körig tudott eljutni, így a szerb már nagyban megkezdheti a felkészülést a US Openre! Noléval és Murrayvel szemben Rafael Nadal még mindig versenyben van Marc López oldalán, az elődöntőben a Daniel Nestor-Vasek Pospisil kanadai kettős ellen lépnek pályára csütörtökön.
svitolina.jpg

A hölgyek ugyan egy körrel előrébb járnak, azaz szerdán már a negyeddöntőket rendezik meg, de a „papírforma” szó náluk még erősebb tintával van bevésve az idegen szavak szótárába! Az első 8 kiemelt közül ugyanis már csak Madison Keys és Angelique Kerber vannak versenyben, igen, ez azt jelenti, hogy kiesett a tenisz nagyasszonya, Serena Williams is – a 34 éves amerikait az ukrán Elena Svitolina búcsúztatta 72 perc alatt sima kettőben, 6/4 6/3-mal. A Roland Garros 2016-os bajnoka, a spanyol Garbine Muguruza első két meccsén elhitette velünk, hogy ő lesz az, akit le kell győzni Rióban az olimpiai bajnoki címhez (6/2 6/2 és 6/1 6/1 két könnyű ellenféllel szemben), ám a harmadik körben jött a puerto rico-i Monica Puig, aki pontosan ugyanilyen simán ütötte ki 64 perc alatt 6/1 6/1-gyel a 22 éves 3. kiemeltet. A felső ágról a többek között Babos Tímeát simán kiejtő - Petra Kvitová juthat be a fináléba, ha előbb sikerrel veszi a Serenát legyőző Svitolina által képezett akadályt, majd az elődöntőben szintén érvényesíti a papírformát(…) a Puig-Siegemund meccs győztese ellen is.

Az alsó ágon tovább folytatódott a 4. kiemelt Agnieszka Radwanska mélyrepülése, a lengyelt a kínai Zheng Saisai búcsúztatta 6/4 7/5-tel, így a negyeddöntőben Madison Keys könnyebb ellenféllel - a fiatal orosz Daria Kasatkinával - nézhet farkasszemet. Egyedül az alsó negyedben alakult ki a legvalószínűsíthetőbb párosítás a legjobb nyolc között, a Johanna Konta-Angelique Kerber találkozóra érdemes lesz odakapcsolni kb. 17:15 körül.

Női párosban sem lesz címvédés, az 1. kiemelt Williams-nővérek és a 2. helyen kiemelt Garcia-Mladenovic páros is már az első körben búcsút intett a küzdelmeknek, cserébe a másik 6 kiemelt még mindig versenyben van, legnagyobb esélyesnek a svájci Bacsinszky-Hingis kettős lépett elő. A Babos Tímea-Jani Réka magyar kettős 6/3 6/4-re kapott ki a román Andrea Mitu-Raluca Olaru párostól.

Szerdán megkezdődnek a vegyes páros küzdelmei is, ahol a spanyoloknál az előzetes híreknek megfelelően összeállt Muguruza és Nadal, kíváncsiak vagyunk, mi fog kisülni belőle. Egyébként Nadal az egyetlen, aki amikor ezt a kis szösszenetet írom (szerda kora délután) még mindhárom versenyszámban versenyben van! Nem is rossz egy sérülésből egy hete visszatérő játékostól… Az első két kiemelt a női és férfi párosát felosztó Franciaországé lesz, Caroline Garcia Nicolas Mahut-val, Kristina Mladenovic pedig Pierre-Hugues Herberttel állt össze mind a két hetes gatyó. Jók lehetnek még egy éremre a lengyelek (Agnieszka Radwanska, Lukas Kubot), az olaszok (Roberta Vinci, Fabio Fognini) és az ausztrálok (Samantha Stosur, John Peers) is!

A végére egy kicsit más: Elképesztőnek és elszomorítónak tartom, hogy NEM JÁRNAK VILÁGRANGLISTAPONTOK az olimpiáért! Nem értem mi volt a probléma a londoni módszerrel, hogy az ötkarikás játékokon szerzett pontok 52 hétig érvényben vannak, majd törlődnek a játékosok nevei mögül. Úgy gondolom, nem nézett ki szürreálisan a világranglista 2013. nyarán, miután Andy Murray és Serena Williams hipp-hopp 750, illetve 685 ponttal kevesebbel álltak...

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá

tenisz Olimpia Serena Nadal Djokovic Rio2016