2016. jún 12.

Az arany generáció –avagy támadnak a belga titánok?

írta: realniku
Az arany generáció –avagy támadnak a belga titánok?

A belgák fiatal, tehetséges csapatának nagy elvárásokkal kell szembenéznie az EB-n. Vajon mit várhatunk tőlük? – Kulcsszereplők, számok, esélyek.

belgium.jpg

A csokoládé, a sör és a sült krumpli hallatán talán nem gondolunk mindannyian ugyanarra az országra, de ha azt mondom, hogy gofri senkinek nem támad kétsége afelől, hogy Belgiumról van szó... Na, de mi a helyzet a focival?

Meglepő lehet talán, de a kerékpározás mellett a labdarúgás örvend a legnagyobb népszerűségnek a nyugat-európai országban. Kétségkívül nem sorolhatjuk őket a legnagyobb focis nemzetek közé, mint például keleti szomszédjukat, a németeket, de egész komoly sikereket értek el még az 1900-as években. 1920-ban például a nyári Olimpián szereztek aranyérmet, 1972-ben a saját rendezésű Európa-bajnokságon a harmadik helyen végeztek, 1980-ban pedig az előkelő második helyig jutottak. A ’90-es években aztán egy kisebb visszaesés mutatkozott a Vörös Ördögöknél; a Világbajnokságokon csak a nyolcaddöntőkig jutottak, ’98-ban pedig még a csoportkört sem élték túl, nem beszélve az Európa-bajnokságokról, amelyekre ki sem jutottak.

De minden vihar után kisüt a Nap, nemdebár? Nos, hosszú évek után végre úgy tűnik, hogy kezdik visszanyerni régi formájukat, ugyanis az utóbbi idők egyik legjobb, legelszántabb és legfiatalabb összetételű csapata alakult meg a belgáknál, akik komoly erőkkel fenyegetik immáron nemcsak az európai sikercsapatokat. A két évvel ezelőtti VB-n a hatodik helyig jutottak, és csak Argentína volt képes legyőzni őket.

A csapat fiatalságát tükrözi, hogy a mostani EB-n szereplő 4. legfiatalabb csapat a belgáké, csapatuk fele 20 és 25 év között mozog. Az elvárások pedig elég nagyok velük szemben, a külföldi sajtó egyre gyakrabban emlegeti a vörösök jelenlegi csapatát az „arany generáció” jelzővel. A csapat egyre több szurkolót szerez magának immár Belgiumon kívül is, és egyre többen bíznak abban, hogy ők lesznek a következő nemzet, akik komolyan beszállhatnak a trófeákért folyó harcokba. A fogadó irodáknál is sokan fogadtak arra, hogy az idei EB-n a belgák fogják a magasba emelni a trófeát. De hogy miért épp a belgákban látják oly sokan a potenciált a meglepő fordulatokra?

Kezdjük talán azzal, hogy a jelenlegi EB-re kijutott játékosok olyan sikeres, nemzetközileg is elismert csapatokban edződnek és brillíroznak, mint például a Chelsea, az AS Roma, a Barcelona vagy az Atlético de Madrid. A csapat talán minden egyes tagjáról lehetne mondani valamilyen érdekességet korábbi eredményeit tekintve, most mégis inkább azokat a játékosokat emelném ki, akik véleményem szerint fontos szerepet fognak játszani akár már a holnapi olaszok elleni meccsen is.

A belgák kapuját védő Courtoist talán senkinek nem kell bemutatni. A 24 éves kapus jelenleg a Chelseaben játszik, de 2011-ben kölcsönadták az Atléticónak, ahol 3 szezont is végigjátszott, és 2013-ban az év kapusának választották a spanyol bajnokságban. A válogatott kapujában eddig 37-szer láthattuk, és nem lenne meglepő, ha a mostani EB-n is ő őrizné a hálót a legtöbbször. Kétségkívül főszerepet fog játszani a belgák játékában, de ember legyen a talpán, aki a majdnem kétméteres kapusnak gólt lő…

belgium2_uksoccershop.jpg

A kapun kívül a belgák legnagyobb erőssége a középpálya lehet. A Fellaini, Hazard, De Bruyne hármas tagjai már külön-külön veszélyesek, de mi van, ha egyszerre lépnek a pályára? Nos, ez a hármas annyira jól kiegészíti egymást, hogy a szeptemberi EB selejtezőn a bosnyákok ellen mindhárman szereztek egy-egy gólt. A selejtezős csoportot tekintve pedig Hazard és De Bruyne 5, míg Fellaini 4 gólt jegyzett. Segítségükre lehet majd a fiatal Carrasco, aki az Atlético színeiben még a BL döntőben is betalált, így igazán jó élménnyel zárhatta a szezont.

Elöl pedig két igazán ütős huszonéves fogja veszélyeztetni a kapukat Lukaku és Benteke személyében. Előbbi az Everton színeiben 18 gólt lőtt és 6 asszisztot osztott ki, míg utóbbi a Liverpoolban 9 gólt szerzett és 4 gólpasszt adott a szezonban.

A lehetőségek tehát adottak, még akár egy EB győzelemre is, bár szövetségi kapitányukat, Marc Wilmots-ot elég sok kritika éri abban a tekintetben, hogy a nagy sztárok teljesítménye közel sem hasonlítható össze azzal, amit klubjainkban mutatnak. De ami a pozitívumokat illeti, a játékosok többször is hangsúlyozták, hogy a csapatban nagyon jó a hangulat és a csapatszellem is – ami mint tudjuk, talán az egyik legfontosabb alapelve a csapatsportoknak.

Összességében véve úgy gondolom, a belgák erősek, akik fiatalságuknak köszönhetően fizikálisan biztosan végig fogják bírni a meccseket (akár a hosszabbításokat is), és könnyedén okozhatnak nagy meglepetéseket. Ami a hátrányukat illeti… Időhiányában nem igazán tudtam követni a selejtezőkörös meccseiket, de személy szerint korábban úgy éreztem, hogy ami igazán hiányzott/hiányzik a belgáknál egy igazi vezéregyéniség, aki a hátára tudja venni a csapatot a nehéz percekben is. Kíváncsian várom, hogy ezen a téren mennyit tudtak fejlődni, illetve hogy hogyan fognak teljesíteni a nagy nyomás alatt a fiatalok, mint például Carrasco, Origi vagy Batshuayi.

A jövőre való tekintettel pedig érdekes kérdés lehet, hogy vajon reménységek maradnak-e vagy valamikor behúzzák az igazi nagy sikert is, és joggal fogjuk őket „arany generációnak” hívni? Erre a kérdésre talán már ezen az EB-n is választ kapunk...

A képek forrása: 1, 2

Szólj hozzá

football belgium euro2016