2016. aug 16.

„De te hős akarsz lenni” és azok is lettek. KOZÁK ÉS SZABÓ OLIMPIAI BAJNOK!

írta: realniku
„De te hős akarsz lenni” és azok is lettek. KOZÁK ÉS SZABÓ OLIMPIAI BAJNOK!

Megvan a hatodik arany Rióban! Kozák Danuta és Szabó Gabriella könnyek között nyilatkoztak az arany megszerzése után.

kozakszabo.jpg

Nem úgy alakult kajak-kenuban az első két nap számunkra, mint amire számítottunk. Hétfőn négy előfutamban voltunk érdekeltek (Vasbányai Henrik (kenu-1 1000m), Szabó Gabriella – Kozák Danuta (kajak-2 500m), Dusev-Janics Natasa (kajak-1 200m), Kopasz Bálint (kajak-1 200m)), de végül csak páros kajakosaink jutottak döntőbe, akik végül megcselekedték, amit a haza követelt.

Vasbányai magyar idő szerint hétfő délután az előfutamban csak a harmadik helyet szerezte meg kenu-1-ben 1000 méteren, így a középdöntőben még eveznie kellett a döntőért. A középdöntőben, bár jó tempója volt, és Brendel és Kaczor kíséretében eléggé elnyúltak a többiektől, végül csak a harmadik helyet szerezte meg, így meg kellett elégednie a B döntővel. Kedden délután érte szoríthattunk először. A B döntőben célfotó döntött Vasbányai Henrik és Vincent Farkas között a harmadik helyért, amelyet végül Vincent Farkas szerzett meg.
(Utólag Vasbányait kizárták, mert (elvileg?!), a bírók szerint, túl közel ment a mellette haladóhoz, és ez az úgynevezett ötméteres szabály szerint tilos.)

Janics Natasa nagy reményekkel vágott neki hétfő délután kajak egyben a 200 méternek, de mivel előfutamában csak a harmadik helyen zárt még a középfutamban eveznie kellett a döntőért. Ez sajnos nem jött össze, a középfutamban csak negyedik lett, így kedden csak a B döntőben tudtunk neki szorítani. Bár Natasa csalódottan szállt hajóba kedden délután a B döntőt azért behúzta.

Emellett a 19 éves Kopasz Bálintnak is szurkolhattunk hétfőn és kedden kajak-1-es 1000 méteren. Sajnos az A döntőről ő is lecsúszott, mivel a középfutamban csak az ötödik lett. De a B döntőben aztán remekelt, és a második helyet szerezte meg, így összetettben, első olimpiáján a remek 10. helyen végzett!

És akikért mindannyian igazán szoríthattunk kedd délután: Kozák Danuta és Szabó Gabriella.

Nem úgy indult a lányoknak az Olimpia, ahogy azt szerették volna, legalábbis Danutának biztos nem. Gyomorfertőzés miatt Danutának nem volt egyszerű éjszakája és napja, így kifejezetten nem jó állapotban vághatott neki Gabival hétfőn a kajakpáros 500-nak. Ennek ellenére az előfutamban 250-300m-ig szoros küzdelemben voltak a lengyel hajóval, de végül sima győzelmet arattak, így egyenes ágon jutottak a döntőbe. A döntőbe, ahol remek rajtot véve, 250 méternél már vezetve, a németekkel a nyakukban, nagyon-nagyon szoros csatában megszerezték az aranyérmet!

A kajak-kenu weboldalán Kozák Danuta neve alatt szerepel a mottó, amellyel neki vágott az Olimpiának: „De te hős akarsz lenni. Te bajnok akarsz lenni.” Mégis mi lehetne nagyobb elégtétel, mint az, ha valakinek sikerül megvalósítani a mottóját? Mert Danuta hős lett. 29 évesen már a harmadik olimpiai bajnoki címét ünnepelhette Rióban, ráadásul párosban először azzal a Szabó Gabriellával, akivel láthatóan remekül kijönnek, és hatalmas az összhang köztük nemcsak a hajóban, de a szárazföldön is. Hitetlenkedve, boldogan, kézen fogva ugorhattak fel együtt a dobogó legtetejére, és vehették át az aranyérmet és hallgathatták meg azt a himnuszt, amely mindkettejük arcára hatalmas mosolyt és örömkönnyeket varázsolt. Együtt, honfitársakként, barátokként. Sikerült. Hősök és bajnokok lettek. És hol van még a vége?

Holnap pedig értük szoríthatunk:

Férfi K-2 1000m (Ceiner Benjámin - Hufnágel Tibor)
Férfi C-1 200m (Hajdú Jonatán)
Férfi K-2 200m (Tótka Sándor - Molnár Péter)
Női K-1 500m (Kozák Danuta)

Szólj hozzá

kenu kajak Rio2016