2016. aug 09.

Pontszerző helyek, bunyós döntetlen és továbbjutások

írta: contador96
Pontszerző helyek, bunyós döntetlen és továbbjutások

Többet vártunk ettől a hétfői naptól, mint ami végül kijött belőle. A 3. napon számos éremesélye volt a magyar csapatnak, ám Fortuna ezúttal nem a mi oldalunkon állt…

sidipuska.jpg

Két magyar sportlövőnk is (v)érmes reményekkel állhatott oda a céltábla elé férfi légpuskában, én titkon a még csak 19 éves Péni Istvántól vártam a jobb eredményt ebben a versenyszámban, Sidi Pétertől inkább a vasárnapi összetettben számítottam kiugró eredményre, ám tegyük fel, hogy ez a mostani 5. helye csak a bemelegítés volt, és vasárnap tényleg jön a dobogó a komáromi versenyzőtől! Sidi a nyolcas döntőben hat lövés után még vezetett, ám ekkor két 10.0-ás kör alatti lövéssel (9.6, 9.2) visszacsúszott a mezőny végére, ahonnan az is bravúr volt, hogy egészen az 5. helyig fel tudott kapaszkodni a 37 esztendős magyar. Péni Istvánnak az alapversenyben 1.5 körrel kellett volna pontosabban céloznia, és neki is meglett volna a finálé, így azonban csak a 13. helyen zárta a versenyt. A versenyt, amit az olasz Niccolo Campriani nyert meg, aki immáron kétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Az elsőt a már emlegetett összetettben nyerte még Londonban.

Péni Istvánhoz hasonlóan egy másik fiatal versenyzőnk sem tudta kihozni magából azt, ami ténylegesen benne lehetett volna: a női kardozók versenyében Márton Anna első meccsén már 14-7-re is vezetett, ám ekkor valami megtört benne, és a venezuelai Alejandra Benitez Romero 7 tus hátrányból ki tudott egyenlíteni sőt, az aranypontban csupán millimétereken múlott, hogy nem tudja megvágni Anna testét, ám a rövid támadás után egy gyönyörű kontrával megmenekült a 21 éves lány. A következő körben szintén megvolt a pár tusos előnye az asszó közepén (8-5), ám a végül 4. helyen végző francia Manon Brunet meg tudta fordítani a meccset és 15-12-vel már a 32 között kiejtette a magyar vívót. „Nagyon csalódott vagyok, ennél többet akartam elérni.” – nyilatkozta Anna a kiesés után. Fel a fejjel, majd Tokióban!

A 35 esztendős Ungvári Miklós kora miatt már nemigen fog Tokióban tatamin lenni. A Londonban még 66 kilogrammban ezüstérmes judós Rióban már 73 kg-ban lépett pályára. A negyeddöntőig okosan judózva jutott el, ahol az azeri Rustam Orujov ellen egy rendkívül peches meccsen búcsúzni kényszerült az aranytól. A vigaszágon kettőből egy meccset még meg tudott nyerni, ami most az ötödik helyre volt elég, vagyis továbbra sincs a magyar judosportnak kétszeres olimpiai érmese. Karakas Hedvignek az első sem akar összejönni, pedig már ő is rászolgált egy medálra pályafutása során. Sovány vigasz, hogy a negyeddöntőben a hazai pályán versenyző későbbi győztes Rafaela Silva állta útját a végül hetedikként záró Hédinek.

„Üsd meg vagy megbaszhatjuk mindenki kurva anyját!” – feat Szántó Öcsi bácsi 2008. Harcsa Zoltán most megütötte, így nem marad a magyar ökölvívás Rióban sem megnyert meccs nélkül. A 23 éves bunyós mindhárom menetet gyengébben kezdte, ám a harmadok végére tiszta ütéseivel mindig a maga javára fordította az aktuális játékrészt, és végül 2-1-es megosztott pontozással kiejtette a türkmén Arslanbek Achilovot. Annyira nem konyítok a boxhoz, de azt azért tudom, hogy kubaiak ellen nem leányálom a szorítóba lépni, márpedig Balzsay Károly tanítványának következő ellenfele a kubai Arlen López lesz pénteken 18:00-tól.

harcsa1.jpg

A magyar férfi vízilabda válogatott is beleszaladt egy leütésesbe, Benedek Tibor csapata nem tudta kihasználni, hogy álmos kezdésének köszönhetően Szerbia már megint csak ikszelt, ezúttal a vízilabdát gyönyörű hatékonysággal és eredményességgel ölő Görögország ellen játszottak 9-9-es döntetlent úgy, hogy a harmadik negyed elején még 1-5-re égtek déli szomszédaink… Mieink Ausztrália ellen egy végig szoros találkozón szintén 9-9-es döntetlent értek el, így két kör után még mindig teljesen ugyanúgy állunk, mint a szerbek. Bonyolódik a dolog, főleg hogy Brazília éjszaka simán verte Japánt, így átvette a vezetést csoportunkban! A játéknap rangadóján Horvátország - a leggyakoribb vízilabdás eredménnyel - 8-7-re legyőzte Montenegrót, pedig a végén Milos Stepanovic védéseivel, valamint Drasko Brguljan és Mladan Janovic remekbe szabott góljaival feljöttek 7-7-re, ám a címvédő csapat 8 másodperccel a vége előtt Luka Buric centergóljával megnyerte a balkáni derbyt.

Ma délután csak három számban rendeztek előfutamot úszásban, női 200 méteres gyorson mérsékelt sikerrel (Késely Ajna 25., Verrasztó Evelyn 28.). férfi 200m pillangón és női 200m vegyesen annál többel. Előbb a 19 éves Kenderesi Tamás úszta le az immár 19-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpst futamában, majd kiderült, hogy ideje még az egy futammal később medencébe ugró Cseh Lászlóénál is jobbra sikerült, a két magyar az első két helyen jutott be a középdöntőbe. Így tett 200m vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is, az Iron Lady már délelőtt 2:07.45-ös olimpiai rekordot repesztett, Zsu pedig kilencedik helyen lépett tovább, akinek délután kb. fél másodpercet kell javítania a döntőbe jutáshoz!

Nehezen indult be második meccsén Venezuela ellen a Team USA kosárlabdacsapata, ám a 18-18-as első negyed után a félidőre már 48-26-os vezetést szereztek Kevin Duranték, a végeredmény 113-69 lett. Előzetesünkben úgy gondoltuk, hogy a torna végén a hölgyeknél (is) Spanyolország-USA finálét fognak rendezni, ám mai csoportmeccsük után már nem biztos, hogy igazunk lesz: az amerikai lányok 103-63-as verést mértek a 2013-ban Európa-bajnok Armadára.

Brazília női kézilabdacsapata ismét jelezte, hogy érmet szeretnének nyerni női kézilabdában. Miután az 1. nap 31-28-ra verték a Világ- és Európa-bajnok Norvégiát, a második körben Cristina Neagu ide vagy oda, 26-13-ra kivégezték Romániát, akik az Angola elleni 19-23 után újabb csalódást keltő eredményt értek el. Lehet megvan a halálcsoport egyik kiesője? A románok még Montenegróval, Spanyolországgal és Norvégiával játszanak a csoportkör folyamán... A nap meccsén Norvégia kijavította a házigazda elleni botlást, az első körben Montenegrót verő Spanyolország kárára. A „B” csoportban Svédország és Oroszország is 100%-os még, ám szerda után csak egyikük lesz az, a harmadik körben egymás ellen játszik a két csapat.

Gyakorlatilag fel sem eszméltünk, hogy olimpia van, és már le is ment a hetes rögbi a hölgyeknek! A történelmi jelentőségű tornán a csapatok 3 nap alatt 6 mecset játszottak le, a legfontosabbat Ausztrália nyerte Új-Zéland ellen 24-17-re, így a kontinensnyi ország csapata nyerte az első olimpiai aranyat a női rögbi történetében!

A nap úszódöntőiről és a tenisztorna első két köréből külön írásokkal jelentkezünk majd!

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá

vízilabda judo Olimpia Rio2016 Vívás TeamUSA HarcsaZoltán