2016. júl 02.

Látjátok angolok? Wales történelmet ír!

írta: hegedusatti
Látjátok angolok? Wales történelmet ír!

Az Európa-bajnokság pénteki Wales – Belgium negyeddöntője kapcsán több kérdés is felmerülhetett a futballszerető közönségben: a legfontosabb, hogy ki lesz a már biztos elődöntős Portugália ellenfele? A szuper generáció, extra tehetségekből álló, hazánkat is búcsúztató belga csapat, vagy a Gareth Bale és Aaron Ramsey duója köré épülő, tiszta szívből harcoló, s mérkőzései előtt vért ivó Wales nemzeti hősei? Az biztos, hogy a szigetország szurkolói más szeszes italt fogyasztottak a találkozót megelőzően, a belgák pedig extra erőket mozgósítva, szinte hazai terepen, határukhoz közel, Lille-ben tekinthették meg ezt az oly fontos összecsapást! Papírforma, vagy csoda? Lássuk!

A helyszín Lille központjától keletre, a Stade Pierre-Mauroy, amely a város közel harminc évig regnáló polgármesteréről kapta elnevezését. Franciaország egyik legmodernebb létesítménye, ötvenezer fős kapacitásával, zárható tetőszerkezetével, kosárlabda és tenisz Davis-kupa eseményeknek is otthont adó stadion, amelyben az első fedett pályás francia bajnoki mérkőzést rendezték 2012 októberében, és ahol a mostani találkozót megelőzően az öt itt lejátszott Eb-meccsen kilenc gólt csodálhatott a publikum.

Sok gólra nem számítottak a nézők, noha előzetesen Wales és Belgium nevéhez kötődik a legtöbb szerzett gól (hét illetve nyolc találat) a mezőnyből. A „gólpasszkirályok harca a koronáért” kiírással is felruházhatjuk a csatát, hiszen mind ez idáig Hazard és De Bruyne három, a túloldalon Ramsey két előkészítést jegyzett. Apropó, Hazard: klubjával a múlt szezonban alulteljesítő támadó érzelmi intelligenciája különösen magas lehetett, hiszen itt kezdte el pályafutását, az akadémián nevelkedett, ez a tudat biztosan lelki többletet jelentett számára. Ugyanakkor Vertonghen kiválása nagy érvágás, bokasérülés miatt jó pár hét kényszerpihenő vár a védelem alappillérére. A két nemzet korábbi 12 találkozón született 33 gól, szintén jó ajánlólevélnek tűnt.

Ilyen előzményeket követően jött a torna eddigi legnagyobb iramú első félideje! A srácok elmélete szerint, óriási intenzitású eső mellé azonos pergésű foci dukál, nem kellett sokat várni a belga tűzijátékra, öt másodperc leforgása alatt három ziccer is adódott Hennessey kapuja előtt, ám ő, vagy a védők sikeresen blokkoltak. Ebben (is) parádésat nyújt Wales, megannyi mentés mellett két találkozójukat is kapott gól nélkül abszolváltak. Hamar kiderült, a mai meccs nem ilyen lesz! Hasonlóan gyors eredményességgel, mint ahogy ellenünk, Belgium már a 13. percben előnyhöz jutott, Radja Nainngolan, a svédek után a walesiek dolgát is megkeseríti irtózatos bombájával, 0-1! A Roma középpályásának változó szerepkörét klubjában is megfigyelhettük, Spelletti a támadórészhez közelebb helyezte a kicsit gengszter benyomását keltő játékost, és a jelek szerint ezt Wilmots is alkalmazza, termése pedig szemet gyönyörködtető: a második gólját lőtte a tizenhatoson kívülről, káprázatos technikai kivitelezés!

Erős hibának tűnt azt feltételezni, hogy Wales megtörik. Bale említette, hogy milyen büszke és erős bennük a nemzeti identitás, tudják, hogy minden egyes meccsel történelmet írnak, összeszokott gárdát képviselnek, és lám, nemcsak a Real Madrid sztárja képes potenciális walesi erőforrást jelenteni! Fél óra után, a keret Ágyúsa, Ramsey ívelt tökéletesen szögletrúgásánál Ashley Williams fejére, aki balladai magányban bólinthatott a belgák bánatára Courtois hálójába, 1-1! Ez volt a második címeres mezben szerzett gólja a védőnek. Jó a meccs, mert Wales nemcsak felnő az ellenfélhez, hanem olykor túl is szárnyalja támadásban őket! Nyolc kaput eltaláló lövés született ebben a játékrészben, ennél többet csak az Oroszország – Wales (11) illetve a Magyarország – Belgium (10) összecsapások tudnak felmutatni.

Ilyen folytatásban reménykedtünk, a szünetben Wilmots változtatott, a csontkovácsok örömére érkezett Fellaini, Carrascót váltotta. Meglepődtem volna, ha ettől a cserétől üdébb belga akciók ostorozzák Wales hálóját, az MU középpályása inkább a bokakoccanások specialistája, nem is így történt, az 55. percben Bale indítását Ramsey vette át, aki középre továbbította a lasztit, hogy aztán a jelenleg szabadúszó Hal Robson-Kanu a kapuba juttassa azt, 2-1! Fordít Wales, micsoda gól! „Nézitek, Anglia?” -  rigmus érkezett a lelátóról, álomforgalom a walesi bárokban, nagy tett születőben, hiszen 1996-ban szerepelt utoljára brit együttes nemzetközi torna elődöntőjében, ám még ekkor sok volt hátra!

Erőteljes belga nyomulás, számos támadás, Fellaini fejese, be nem fújt tizenegyes(ek), De Bruyne lövési kísérletek, mind roppant eredménytelenek. Utóbbiak különösen, a City játékosának húsz próbálkozásából nulla végződött góllal ezen az Eb-n. Hiába érkezett Mertens, ő sem tudott kulcsfigurává előlépni, a futball pedig büntet. Gunter az adódó sanszot kihasználta, meghúzta a jobboldalt, betekert, Vokes pedig lezárta a kérdéseket, 3-1, 86. perc! Most van vége!

Vége, de nem Wales szereplésének, inkább Marc Wilmots tevékenykedésének!? Könnyen lehet. Kedvező sorsolás, szinte kitaposott ösvény vezetett a döntő felé, ám ha azt írtam Wales vért ivott, Belgium elvérzett, a kontinensviadalon mindenképpen. Magas piaci értékek, lehetőségek, a kulcsposztokon klasszis játékosok adottak, de az ezt értékesítő mesterre egyelőre várni kell, Wilmots nem ékszerész, a gyémántfényben tündöklő keretnek elengedhetetlen követelménye, hogy hozzáértő, profi kezekben legyen.

Azon gondolkodom mi a szenzációkeltőbb, Wales tündérmesébe illő útja, vagy a belgák kudarca Walesszel szemben?! Annyi bizonyos, hogy Chris Coleman fiai illusztris társaságba csöppentek, már tíz (!) rúgott gólnál tartanak, 2012-ben Németország lőtt ennyit, illetve Spanyolország tizenkettőt szerzett. Erre még Edward király is nehezen találna szavakat!

Wales – Portugália elődöntőt rendeznek július 6-án Lyonban, meg sem kérdezem, hogy ki gondolta volna ezt néhány héttel korábban! Az a találkozó külön érdekes a két madridi érdekeltsége miatt, Cristiano Ronaldo nem titkolt célja, hogy a válogatottal sikert érjen el, ehhez klubtársát, Gareth Bale-t, s az ő duzzadó önbizalommal, lelkesedéssel rendelkező csapatát kell megállítania! Nem lesz könnyű Walesnek, hiszen eltiltás miatt Ben Davies és Aaron Ramsey sem szerepelhet, de úgy látszik ezen az Eb-n csak két dolog állandó: Király Gabi szürke mackónadrágja, és hogy lehetetlenek már pedig nincsenek! 

Szólj hozzá