2016. aug 07.

SZÁSZ EMESE OLIMPIAI BAJNOK!

írta: contador96
SZÁSZ EMESE OLIMPIAI BAJNOK!

Megvan a magyar csapat első aranyérme a XXXI. nyári olimpián! Emellett számos drámai pillanat, meglepő eredmény, sajnálatos sérülés, magyar győzelmek jellemezték az első napot.
pta.jpg

Ahogyan négy éve Londonban, úgy most is vívásban született meg Magyarország első aranyérme. Akkor az angol fővárosban Szilágyi Áron iskolavívására eggyel több napot kellett várni, mint most Rioban, ahol már az első napon a dobogó legfelső fokára állhatott egyik honfitársunk. A Vasas 33 éves párbajtőrözője, Szász Emese egész pályafutására az a stabilitás és higgadtság volt jellemző, ami ezen a mai versenyen is tükröződött rajta. Világbajnokságokról két-két ezüst- és bronzérme, kontinensviadalokról pedig két bronzérme van, mellette megannyi Grand Prix- és világkupa-érem bizonyítja, jó helyre került a női párbajtőr olimpiai aranyérme 2016. augusztus 6-án a Carioca Arena 3-as csarnokában.

Előzetesen nem ígérkezett könnyűnek a magyar vívó sorsolása. Kezdésnek azzal az észt Julia Beljajevával kellett megmérkőznie, aki a 2013-as budapesti világbajnokság elődöntőjében aranytussal, 14-13-ra legyőzte őt, és végül világbajnoki címet nyert a Syma Csarnokban. Ám Beljajeva azóta a budapesti este óta csak csapatban volt képes nagy eredményeket elérni (EB-győzelem idén, VB-ezüst 2014-ben), egyéniben rendre elmaradt a várakozástól. Mostani asszójukat az észt kezdte jobban, nagyon korán 4-1-es vezetésre tett szert, ám Emese az idő múlásával egyre nyugodtabb lett, és az első harmad végén már ő vezetett 6-5-re. A második harmadban remek támadásokkal 3 ponttal elhúzott, és az utolsó negyedben is végig az ő akarata érvényesült, végül 15-11-gyel jutott be a következő körbe.

Sem a nyolcad-, sem a negyeddöntő nem okozott különösebb gondot vívónknak, előbb a dél-koreai Kang Young-Mi-t (15-11), majd a japán Nozomi Sato-t (15-4) győzte le simán a papírformának megfelelően. Aztán az elődöntőben ugyan az első tust a francia Lauren Rembi szerezte, Emese rutinból fordított és 10-6-tal bejutott a fináléba, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első érmét Dél-Amerikában. A színe a legfényesebb lett, pedig az elején a legutóbbi két világbajnokság egyéni győztese, az olasz Rosella Fiamingo ugyanazzal a taktikával - háromszor is karon szúrta Szászt – korai előnyre tett szert, ám Kulcsár Győző erre felhívta tanítványa figyelmét az első szünetben, így többször nem szaladt bele ebbe a hibába. Pont ebbe nem, ám továbbra is Fiamingo uralta a meccset, a második harmadban 11-7-nél már négy tus volt az előnye. Szász Emese azonban még ekkor sem esett kétségbe, és az utolsó periódusban előbb 12-12-re kiegyenlített, majd a maga javára fordította a mérkőzést és végül 15-13-as győzelmet aratott! Gratulálunk!

Ja, Kulcsár Győző pedig már a második hölgy edzőjeként nyer olimpiát női párbajtőrben, az első bizonyos Nagy Tímea volt...

London után ezúttal nem jött össze az újabb érem a 48 kg-os judokának, Csernoviczki Évának. Hiába vette sikeresen csodálatos teljesítménnyel az ukrán Maryna Cherniak elleni első párharcát a 29 éves lány, a negyeddöntőben – a későbbi győztes –Paula Pareto ellen az első percben megsérült, így az argentin kezébe került a mérkőzés, aki élt is vele. Csernoviczki pedig szegényebb lett egy álommal, és végül Pekinghez hasonlóan ismét a 7. helyen zárta az olimpiát. Ha folytatja Tokióig, neki ott kiemelten fogunk drukkolni, hogy amit most elvett tőle a sors, azt négy év múlva visszaadja neki!

Ha már sérülés nem mehetünk el szó nélkül a francia tornász, Samir Ait Said sérülése mellett sem, aki valami elképesztő horrorisztikus sérülést szenvedett ugrásban, a lába kb. úgy állt, mint szegény Baranyai János súlyemelőnknek a keze Pekingben. Lett volna videó is, csak végül levették Twitterről, aki látta, tudja miért...
vlvsrb.jpg

A magyar férfi vízilabda válogatott álmodni sem mert volna kezdésnek nehezebb ellenfélről, mint a 2014-es Európa-bajnokság óta mindent megnyerő Szerbia. Déli szomszédaink indiszponáltan kezdték az amúgy csak kis jelentőséggel bíró találkozót, mi pedig szenzációsan – mindez nézőpont kérdése. A magyar csapat első kilenc gólját kilenc különböző játékos szerezte, Szívós Márton nyitotta a sort, de megszerezte első olimpiai gólját az új frizurával debütáló Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián is, a félidőben 9-6-ra vezettünk. Ekkor kapust cserélt a szerb válogatott, Branislav Mitrovic helyett Gojko Pjetlovic kezdte a második játékrészt, miután Hosnyánszki Norbert belőtte a tizedik magyar gólt, a szerb hálóőr lehúzta a rolót és a következő hét lövésből nem kapott gólt, miközben ők szépen faragtak a hátrányukból, ám még az utolsó negyedet is 11-9-es fórban kezdhettük. A világ- és Európa-bajnoki cím védője három perccel a vége előtt egyenlített, ám Vámos Márton ismét a mieinket juttatta előnyhöz. Ez az előny egészen 4 másodperccel a vége előttig kitartott, ekkor jött a világ legjobb balkezese, Filip Filipovic és emberelőnyben bebombázta a labdát - az utolsó támadás előtt megsérülő Nagy Viktort váltó - Decker Attila kapujába. A végeredmény 13-13 lett, amivel bejelentkeztünk a tornagyőzelemre!

További magyar sikerek is születtek az első napon: asztaliteniszezőink közül Lovas Petra és Pattantyús Ádám is sikeresen vette az első akadályt, valamint az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz simán, a kétpárban induló Juhász Adrián és Simon Béla pedig a szerb duónak a borulása nyomán továbbjutott a következő körbe!

Rio első olimpiai aranyérmét az USA 19 éves sportlövője, Virginia Trasher szerezte női 10 méteres légpuskában, a nap másik sportlövő aranyát férfi 10 méteres légpisztolyban osztották ki, melyben Hoang Xuan Vinh Vietnám történetének első olimpiai aranyérmét szerezte. Sporttörténelem!

Magabiztosan kezdett a Team USA férfi kosárlabdacsapata, Carmelo Anthonyék Kínát győzték le 119-62-re. Női kézilabdában a legutóbbi, 2015. decemberi világbajnokság mindkét döntőse, Norvégia és Hollandia is vereséggel mutatkozott be a Future Arenában, Nora Mörkék a házigazda Brazíliától kaptak ki 31-28-ra, Ana Paula Rodrigues 12 gólt pakolt be Kari Grimsbö és Katrine Lunde kapujába. A narancs mezesek pedig egy gólszegény meccsen 18-14-re maradtak alul Franciaországgal szemben. Hiába Bojana Popovic visszatérése, Spanyolország remek csapatjátékkal (tíz különböző gólszerzővel és mozgékony védekezéssel) 25-19-re legyőzte a 2012-es Európa-bajnok Montenegrót, amivel Jorge Duenas kissé idősödő ám annál egységesebb csapata megmutatta, nem levezetni jöttek Brazíliába!

Az országúti kerékpárosok mezőnyversenyén történtekről külön írásunkban, az úszóversenyek szombati eseményeiről pedig később olvashattok!

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá

vízilabda Olimpia Csernoviczki Rio2016 SzászEmese TeamUSA