2016. júl 04.

Djokovic nagy outja, lassan itt a wimbledoni végjáték!

írta: bendzsi98
Djokovic nagy outja, lassan itt a wimbledoni végjáték!

Sam Querrey, Milos Raonic, Roger Federer, Marin Cilic, Tomas Berdych, Lucas Pouille, Jo-Wilfried Tsonga, Andy Murray. Nem, nem nyolc szabadon választott teniszező felsorolása ez, hanem a 2016-os, 130. wimbledoni nyílt teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntős listája. Na de hol van Novak Djokovic? Kik a kakukktojások? Egyáltalán, ki az, aki reális eséllyel vág neki az utolsó napoknak? No és mégis, miért játszottak ezek a szerencsétlenek az első hét utolsó napján is? Összefoglaló, esélylatolgató írásunkból próbálunk választ adni a kérdésekre.

Wimbledon az Wimbledon! Uram bocsá' az ilyesfajta kliséktől, de a füves pályás Grand Slam-torna az, ahol bármi, de tényleg bármi megtörténhet. És általában meg is történik.

Előzetesünkhöz képest minden a feje tetejére állt, a találgatásokat, számításokat keresztbe húzta a játék szépsége. Az első forduló alapján erre nem sok esély mutatkozott: a kiemeltek közül mindössze a sérülésekkel is küzdő Philipp Kohlschreiber és Gael Monfils, a nem éppen élete formájában lévő Kevin Anderson és Pablo Cuevas búcsúzott, s ugyan akadt pár nagy meccs, fényes csata - ilyen volt Gilles Müller és Santiago Giraldo döntő szett 15-13-as thrillere vagy Matthew Barton és Albano Olivetti hasonló 14-12-je -, a favoritok hellyel-közzel simán hozták a kötelezőt. Az igazi szenzációt egy hazai játékos, Marcus Willis szolgáltatta: a világranglista 772. helyén álló, 25 éves brit három pre-kvalifikációs és három selejtezős győzelmét követően a főtáblán is diadalmaskodott, igen simán múlta felül Ricardas Berankist. 

A második körben aztán Roger Federer ellen elfogyott a Willis-csoda, igaz, egy-egy megnyert játékánál úgy őrjöngött a hazai közönség, mintha a finálé utolsó pontja után ünnepeltek volna. Nem csak Willis lendülete tartott idáig, Dominic Thiem is elfogyott: az osztrák nagy meglepetésre három, tie-breaket hozó játszmában maradt alul Jiri Veselyvel szemben. Grigor Dimitrov Gilles Simont, Alexander Zverev Mikhail Juzsnyijt, Nick Kyrgios Dustin Brownt, Feliciano Lopez Fabio Fogninit verte nemes küzdelemben. A két slusszpoént a bekezdés végére hagytuk: egyrészt nem mehetünk el szó mellett Viktor Troicki tombolása mellett, a szerb magából kikelve ordítozott a vezetőbíróval az Albert Ramos-Vinolas elleni összecsapás hajrájában (videó itt!), tegyük hozzá, nem teljesen jogtalanul. Másrészt teljesült az a ki nem nyilvánított realitás, amit sokan sejtettek: Juan Martin del Potro viszonylag könnyedén ütötte ki a 4. helyen rangsorolt Stan Wawrinkát.

Wimbledon 2016-os sztárja: Marcus Willis 

Az a fránya harmadik forduló, hogy erről mennyit fog még beszélni a teniszvilág! No nem azért, mert az eső miatt ide-oda csúszkáltak a versenynapok, vagy azért, mert kiesett del Potro, Zverev, valamint egy döntő játszmás, 19-17-es Tsonga-sikert hozó találkozón a szervagép John Isner, hanem mert egy álom véget ért: Novak Djokovic mindenféle különleges előjel nélkül, óriási meglepetésre vereséget szenvedett Sam Querrey-től! Az amerikai rövidítésben húzta be a nyitó szettet, majd tükörsimán, 6-1-gyel a másodikat. Ekkor jött egy esőszünet és egy komolyabb, egynapos csúsztatás, melyről mindenki azt hitte, megváltást és fordítást hoz Nole számára: nos, nem így lett. A világelső ugyan 6-3-mal szépített, és a negyedik játszmában is szépen menetelt (hol ő vette el Querrey adogatását, hol az amerikai brékelt vissza), ám az idegek harcában drámai módon ő húzta a rövidebbet: a meccslabda kihasználása ellenfelének élete egyik legszebb diadalát, saját maga szempontjából nagy csalódást jelentett. Djokovic saját szintjétől jócskán elmaradt, nemhogy nem nyerte meg az idei Wimbledont és folytatta menetelését az egy éven belüli Grand Slam-söprésért, még a legjobb tizenhat közé sem tudott beférkőzni. 

A sokk miatt nem áll meg az élet, a versenyzők már a nyolcaddöntőket is letudták. Querrey Nicolas Mahut-t, Federer Sam Johnsont, Murray Kyrgiost búcsúztatta, Milos Raonic öldöklő küzdelme aranyat ért David Goffin ellen, hasonlóan ahhoz a Lucas Pouille-hoz, aki 32. kiemeltként egészen különösen menetel, legutóbb Bernand Tomicot küldte haza; ellenfele a drámai, sötétedés miatt félbeszakadt cseh viaskodás nyertese, Tomas Berdych lesz. Richard Gasquet és Kei Nishikori sérülés miatt feladta saját meccsét, előbbi Tsongát, utóbbi Cilicet "lökte" tovább. 

A negyeddöntők párosítása: 

Querrey - Raonic: tipp: Raonic jut tovább

Federer - Cilic: tipp: Federer jut tovább

Pouille - Berdych: tipp: Berdych jut tovább

Tsonga - Murray: tipp: Murray jut tovább

Tipp a döntőre:

Federer - Murray: 1-3 (nagy meglepetés lenne, ha nem a két, különösen jó formában lévő sztár döntőzne!)

Egyelőre ennyit Wimbledonból, de hamarosan újra pattogtatjuk a labdát és jövünk a további összefoglalókkal.

A képek forrásai: www.skysports.com, www.dailymail.co.uk

Szólj hozzá

wimbledon tenisz Wimbledon