2016. júl 07.

Jöhet az Australian Open visszavágója füvön

írta: contador96
Jöhet az Australian Open visszavágója füvön

A januári Australian Openhez hasonlóan Wimbledonban is Serena Wiliams és Angelique Kerber jutott be a fináléba, vagyis a tenisz nagyasszonyának kedvenc helyszínén jött el a visszavágás ideje az év eleji fiaskóért!

kerbeer.jpg

Legutóbb a nyolcaddöntő előtt írtunk a női tornáról, így folytassuk most a legjobb tizenhattól! Az általam előzetesen favoritnak tartott lengyel Agnieszka Radwanska döntő szett 9/7-es vereséget szenvedett az esküvőjére készülő Dominika Cibulkovától, így már „csak” két favoritom maradt az ötből, ez mint kiderült, bőven elegendőnek bizonyult. Szintén döntő szett 9/7-tel zárult a két orosz nem-kiemelt csatája, a világranglista 50. helyén álló Elena Vesnina ugyan 7/5-re elbukta az első játszmát a 35. Ekaterina Makarova ellen, ám a 29 esztendős hölgy nem esett szét, és hatalmas izgalmak közepette 6/1 9/7-tel megfordította a meccset. Vesninához hasonlóan Simona Halep is fordított Madison Keys ellen, a román lány nem esett szét egy tie-breakben elbukott első szett után, és 6/4 6/3-mal a maga javára fordította a találkozót, vagyis az amerikai tehetségnek tovább kell várni az igazi áttörésre, ideje még van bőven, ugyanis még mindig csak 21 éves.

A nyolcaddöntő giga-meglepetését Babos Tímea párospartnere, a kazah világranglista-96. Yaroslava Shvedova szolgáltatta, aki sima 6/2 6/4-gyel verte ki a rangsorban nála hatvannyolc hellyel előrébb található cseh Lucie Safarovát! Timiék egyébként a hölgyek párosában is az elődöntőben vannak már, miután legyőzték a világ legjobb párosát, a Martina Hingis- Sania Mirza duó 6/4 6/2-vel hajolt meg a (fél)magyar páros előtt. Csak így tovább!

Visszatérve az egyéni viadalra, a negyeddöntőkben az első negyedben mind Serena Williams, mind Elena Vesnina tükörsimán jutott a legjobb négy közé. Serena az orosz Pavlyuchenkovát intézte el két 6/4-es szettel, addig a torna meglepetésembere Dominika Cibulkovát küldte haza két 6/2-vel, a násznép legnagyobb örömére…

Kiemelések alapján a Halep(5.)-Kerber(4.) ígérkezett a legszínvonalasabb összecsapásnak a legjobb nyolc között, ez be is igazolódott, habár nem lett döntő játszma, a 7/5 7/6 óriási csatát takar, a kulcspontoknál Kerber játszott jobban, így a német mérkőzhetett meg a feltámadó Venus Williamsszel (7/6 6/2 vs. Shvedova) a legjobb négy között.

Aki csütörtökre a centerre vett jegyet, nem sok izgalmat láthatott, ugyanis 1 óra 59 perc alatt kialakult a döntő párosítása. Valamikor ez másfél szetthez sem elég (számos Djokovic-Murray meccs), van, amikor már majdnem lejátszanak egy öt szetteset (Kyrgios-Brown) ennyi idő alatt. Előbb Serena taposta laposra 48 perc alatt a meglepetésember Vesninát (6/2 6/0), majd jött Angelique Kerber, akinek nem okozott nagy gondot az idősebbik Williams-lány. Venus 71 perc alatt 21 ki nem kényszerített hibát ütött, vagyis 3 és fél percenként egyet, a meccs 121 labdamenetéből 63-at nyert meg Kerber, ebből 21-et ajándékba kapott, majdnem minden harmadikat, így nem lehet nyerni a 2016-os Australian Open bajnoka ellen, a végeredmény 6/4 6/4 lett, vagyis jöhet annak a bizonyos döntőnek a visszavágója!

serifinal.jpg

Út a döntőbe

Felső ág – Serena Williams

1. kör vs. Amra Sadikovic 6/2 6/4
2. kör vs. Christina McHale 6/7 6/2 6/4
3. kör vs. Annika Beck 6/3 6/0
1/8 döntő vs. Svetlana Kuznetsova 7/5 6/0
1/4 döntő vs. Anastasia Pavlyuchenkova 6/4 6/4
1/2 döntő vs. Elena Vesnina 6/2 6/0

Alsó ág – Angelique Kerber

1. kör vs. Laura Robson 6/2 6/2
2. kör vs. Varvara Lepchenko 6/1 6/4
3. kör vs. Carina Witthoeft 7/6 6/1
1/8 döntő vs. Misaki Doi 6/3 6/1
1/4 döntő vs. Simona Halep 7/5 7/6
1/2 döntő vs. Venus Williams 6/4 6/4

Ketten összesen egy szettet veszítettek, azt is még Serena a szokásos első heti pánikmeccsén honfitársa, Christina McHale ellen, tie-breakben 9-7-re. Ennek a 9-7-nek az idei Wimbledonon, hogy Dr. Brownt idézzem (nem a rasztát, hanem az időutazót): „Elképzelhető, hogy valami kozmikus jelentősége van, mintha különösen fontos volna az egész tér-idő kontinumban. Másrészt az is lehet, hogy csak meghökkentő véletlen!” Az amerikainak ezen kívül még egy szoros játszmája volt, a Kuznetsova elleni első szett (7/5).

Kerber játszmát sem veszített, nála a „mi lett volna ha…” kérdést szintén egy honfitárs, Carina Witthoeft elleni meccs kapcsán kell feltenni, aki az első szett tie-breakjában 11 pontot is szerzett Kerber ellen, mégsem tudott játszmát lopni (13/11). Rajta kívül igazán nehéz pillanatokat csak Simona Halep okozott Kerbernek, ám ezt is kihordta lábon.

Az útjuk során történtekből az látszik, hogy ha tiebreakre kerül sor, akkor ott Kerber lehet az esélyes, ő eddig mindkét rövidítését megnyerte, Serena viszont az egyetlen McHale ellenit is elbukta! És hát a közelmúlt is nagyon Kerber mellett van, Serena az idei két Grand Slam döntőjét egyaránt elbukta, az Australian Openen pont a német ellen. Ebből kifolyólag egy motivált Serenát fogunk szombaton látni, aki – szokás szerint – az örökkévalóságért játszik. Ha most nem folytatja a felzárkózást/ egyenlítést Seffi Graf (22) és Margaret Court (24) felé, akkor lehet, hogy nem ő lesz minden idők legeredményesebb teniszezője, miután visszavonul, amire - valljuk be - nagyon kevesen fogadtak volna tavaly ilyenkor!

Serena eddig 470 percet (7 óra 50 perc) töltött pályán, vagyis átlagosan 78 percig tartott egy mérkőzése. Ha ebből kivesszük a McHale elleni 2 óra 29 minutumot, akkor marad 321 perc, vagyis a másik öt hölgyet átlagosan 53,5 perc alatt ütötte le a tenisz nagyasszonya! Kerber még nála is kevesebbet koptatta a gyepet, potom 445 perc (7 óra 25 perc) alatt jutott el a fináléba, ami 74 perces átlag! Kiscsávó kezdésnek azért kurva erős…

Egymás ellen 5-2-re vezet az amerikai, az AO finálén túl még 2012-ben Cincinnatiban a negyeddöntőben verte 6/4 6/4-re Serenát. Eddig csak kemény pályán találkoztak, a másik öt meccsen Serena még csak szettet sem veszített!

A játékuk teljesen más, Kerber tökélyre fejlesztette azt, amit 4-5 éve Wozniackinak nem sikerült: MINDENT KIHORDANI LÁBON, ehhez hozzájön még, hogy bal kezes, amivel a dán szintén nem rendelkezett, plusz Kerber idén megtanult nyerni! Serena ugyebár a nagy adogatásaira és a labdamenetek minél gyorsabb befejezésére épít, ha jönnek az első adogatások, és türelmes tud maradni (Kerber ellen háromszor kell befejezni egy labdamenetet), akkor 60-70 perc után már magasba is emelheti hetedik wimbledoni trófeáját. Ha nem? Hosszú délután elé néz az amerikai…

A számok tökéletesen alátámasztják, mindkettő hölgy döntőbe jutása 100 %-osan megérdemelt, ha ezt felosztjuk az esélyeknek megfelelően, akkor 55%-45% Serena javára!

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá

Serena Wimbledon Kerber