2016. júl 09.

Serena: 22!!!

írta: contador96
Serena: 22!!!

Az elmúlt évek legjobb női döntőjét láthattuk szombat délután Wimbledonban, ahol csak nüanszok döntöttek Serena Williams javára Angelique Kerber ellen. A fej legyőzte a lábat!

finale.jpg

Pedig Kerber még vezetett is, mondhatnánk… A hölgyek fináléja rögtön egy olyan ponttal kezdődött, ami álomszerű volt a német Angelique Kerbernek: hosszú labdamenet végén egy tökéletes nyerővel tette egyértelművé, hogy Serena Williamsnek itt ma a legjobb teniszére lesz szüksége, ha be szeretné gyűjteni azt a huszonkettediket. 0-15 Ez volt az egyetlen pillanata a meccsnek, amikor az Australian Open győztese jobban állt, mint Serena sőt, az első (adogató)játék megnyerése után az amerikai hölgy majdnem brékelt is, ám három hibát ütött, így a német ki tudott egyenlíteni.

Az első játszmában 5-5-ig fej-fej mellett haladtak, az amerikai 3-3 és 4-4 után is csak „deuce”-ok után tudta hozni a szervagémjeit, vagyis már itt látszott, hogy fejben nagyon erős lesz. 5-5 után simán hozta az adogatójátékát, majd legendához méltóan a legjobbkor villantott, és – Kerber nagyon rossz pillanatban ütött ki nem kényszerített hibáinak is köszönhetően – simán brékelt, amivel 7-5-re megnyerte az első játszmát. Kerber először veszített szettet 2016-ban Wimbledonban, és szintén nem neki kedvezett, hogy brékkel ért véget a játszma, ugyanis így megint loholnia kellett az eredmény után...

A második szett remek adogatójátékokkal kezdődött, 3-3 után került először helyzetbe a fogadó, ám Serena 30-40-ről két ásszal és egy foghatatlan szervával ezt is megfordította. Ugye? A fej! Jöhetett Kerber adogatni azzal a tudattal, hogyha most elveszíti a szerváját, akkor oda lesz a meccs. Hiába volt már 40-15-je is, mégsem bírta el ezt a nyomást, Serena innen fordította meg a gémet és brékelt. Ugye? A fej! Ezután stílszerűen három óriásszervával és egy röptével hódította el hetedik wimbledoni trófeáját.

Ennyit a száraz összefoglalóról, most jöjjön egy kis önfényezés kicsit más!

„A játékuk teljesen más, Kerber tökélyre fejlesztette azt, amit 4-5 éve Wozniackinak nem sikerült: MINDENT KIHORDANI LÁBON, ehhez hozzájön még, hogy bal kezes, amivel a dán szintén nem rendelkezett, plusz Kerber idén megtanult nyerni! Serena ugyebár a nagy adogatásaira és a labdamenetek minél gyorsabb befejezésére épít, ha jönnek az első adogatások, és türelmes tud maradni (Kerber ellen háromszor kell befejezni egy labdamenetet), akkor 60-70 perc után már magasba is emelheti hetedik wimbledoni trófeáját. Ha nem? Hosszú délután elé néz az amerikai…”

Írtam a döntőt felvezető bejegyzésben. A 60-70 percből ugyan egy perccel kicsúsztam (71 perces volt a meccs…), a többi stimmelt. „Mindent kihordani lábon”: a meccs pont egy ilyen jellegű ponttal kezdődött, Serena bombázta a labdákat egyik sarokból a másikba, azonban „Kerber ellen háromszor kell befejezni egy labdamenetet” sőt, ha egy fokkal gyengébbet üt az ellenfél, Kerber simán megkontrázza és üt belőle egy nyerőt. Az első poénban pont ez történt, ekkor a Serena rajongók elkezdhettek volna pánikolni, hogy ez egy ilyen meccs lesz! Ám ezután az amerikainak sorra jöttek az első adogatások, a gyors befejezések, és fejben is erősebb volt, ezt nem csak az mutatja, hogy a szettek végén tudta elvenni az Australian Open bajnokának egy-egy adogatójátékát, hanem amikor a második játszma közepén már néhány hosszú labdamenetben is felül tudott kerekedni ellenfelén! Most tehát a fej győzött a láb ellen, szemben az AO utolsó meccsével!

Ha – bármelyik – Williamsnek működik az adogatása, akkor nagyon nehéz fogást találni rajta. A bajnok az első szervák mindössze 65 %-át ütötte be, ennél még Kerber is többet tett be az adogatóudvarba első szándékból (67 %), ám Serena ezen labdameneteknek a 88 %-át megnyerte, ami kimagasló, hát még ha összevetjük Kerberével: a német első szerva mögött csak a poénok 59 %-át nyerte meg, vagyis Serenát semennyire sem zavarta, hogy bal kezes áll a háló túloldalán. Ilyen adogatóstatisztika mögött nem csoda, hogy Kerber csak egyszer jutott el a break kapujába (7/5 4/3 30-40), ám akkor jött két ász és már oda is lett a lehetőség! Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a 72 Serena által megnyert pontnak az 54,2 %-a nyerő ütés volt (39 db), valódi szőnyegbombázást láthatott Billie Jean King, Martina Navratilova és a lelátón helyet foglaló többi legenda!

grafserena.jpg

Ez volt a fiatalabbik Williams-hölgy 22. Grand Slam diadala, amivel utolérte a német Steffi Grafot, és már csak kettővel van lemaradva az ausztrál Margaret Court huszonnégyes rekordjától. Zárásképp idézzük fel a hét wimbledoni győzelmét a tenisz nagyasszonyának!

1) 2002. vs. Venus Williams 7/6 6/3
2) 2003. vs. Venus Williams 4/6 6/4 6/2
3) 2009. vs. Venus Williams 7/6 6/2
4) 2010. vs. Vera Zvonareva 6/3 6/2
5) 2012. vs. Agnieszka Radwanska 6/1 5/7 6/2
6) 2015. vs. Garbine Muguruza 6/4 6/4
7) 2016. vs. Angelique Kerber 7/5 6/3
+1) LONDON 2012. vs. Maria Sharapova 6/0 6/1

A férfi döntő előzetesét ITT olvashatjátok!

A képek forrása: 1.. 2.

Szólj hozzá

Serena Wimbledon Kerber