2016. aug 06.

Kiváló nyitány bringában, van Avermaeté az első arany!

írta: bendzsi98
Kiváló nyitány bringában, van Avermaeté az első arany!

Ijedtség ijedtség hátán, lövöldözés, esések, defektek, támadások, visszaesések, a végén pedig óriási harc a győzelemért: ez jellemezte a 2016-os riói olimpia első napjának egyik fő eseményét, a férfiak országúti kerékpáros mezőnyversenyét, ahol egy szimpatikus belga srác élete sikerét aratva íratta bele nevét az ötkarikás történelemkönyvekbe...

Mintegy 242 kilométer, ezen belül is négy Grumari és három Vista Chinesa kör (meredek, helyenként kockaköves kaptatókkal, gyors lejtmenetekkel, szeles sík részekkel), kiváló időjárás és óriási nézősereg várt az országúti kerékpáros mezőnyverseny résztvevőire az olimpia első napján. Noha a Copacabanán már kezdésként nagy riadalmat okozott egy, eleddig ismeretlen forrásból származó pisztolylövés és a tűzszerészet közbeavatkozása az esetnél (egy gyanús csomagot robbantottak fel), szerencsére mindenki saját viadalára koncentrálhatott. Ezt tökéletesen végre is hajtották! Fantasztikus nap volt ez bringás szempontból, felejthetetlen, másodpercenként történő mozzanatokkal.

Az UCI-elnök Brian Cookson zászlólengetésére kezdődött minden, a rajtot követően pedig egyből feje tetejére fordult a világ. Tíz kilométer megtételét követően Tom Dumoulin szállt ki a versenyből: a holland úgy érezte, még nem áll készen a versenyzésre, a Tour de France-on történő bukása könnyen lehet, hogy az időfutamra is kihat majd. Ezt követően Michal Kwiatkowski, Simon Geschke, Sven Erik Byström, Michael Albasini, Jarlinson Pantano és Pavel Kochetkov hatosa mozgolódott, előnyük nyolc perc környékén is járt.

A pelotonban a spanyol, belga, olasz és brit válogatott emberei dolgoztak, több kisebb bukás és mechanikai gond miatt izgett-mozgott a boly, jóformán a háromnegyed társaságnak meg kellett állnia néhány szekundum erejéig. Richie Porte járt talán a legrosszabbul, hisz 120 kilométerre a végétől maradt hátra defektje végett, kicsivel előrébb ekkor szakadt meg a sor, Steve Cummings vezényletével a brit különítmény rántotta meg a sort, alaposan megrostálva azt. 

Az elmenéssel szembeni differencia eközben alaposan megcsappant, érezte is a szökés, hogy reagálni kell, ha szeretnének valami maradandót alkotni, Albasini és Byström lószolt. A főcsoport elejére Alessandro de Marchi állt, a spanyol Jonathan Castroviejóval karöltve sikerült is megrogyasztaniuk például a legnagyobb favoritnak tartott Philippe Gilbert-t és Edvald Boasson Hagent is. Nem sokkal később Kwiatkowski próbálta menteni a menthetőt, attakjára először Sergio Henao, Damiano Caruso, Adam Yates és Rein Taaramäe reagált, majd Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Geraint Thomas, Joaquim Rodriguez és Greg van Avermaet szereplésével egy erős grupp keveredett előre - mint később kiderült, sikeresen.

Mintegy 35 kilométerrel a célvonal utolsó átszelése előtt Porte balszerencséje ért a végéhez, amikor is a portugál Nelson Oliveirához hasonlóan nagyot perecelt. Mindeközben a "nagyok", így a hátul ragadt Alejandro Valverde, Chris Froome, Julian Alaphilippe, valamint Fabian Cancellara utolsó energiáikat mozgósítva kívántak zárkózni, ám érmes álmaik gyakorlatilag elszálltak azzal, hogy nem tudtak ellépni Nibaliékkal.

A Cápa elöl Henaóval és Rafal Majkával lószolt, sokáig úgy tűnt, a trió az olimpiai bajnoki címért fog harcolni egymással, ám a Vista Chinesa utolsó megmászását követően a lejtmenetben a sors újfent átírta az esélyeket, hisz az olasz és a kolumbiai elesett, ezzel minden álmuk szertefoszlott. Kevéssel hátrébb Thomas hasonlóan járt, Aru, Rodriguez, van Avermaet, Jakob Fuglsang, Andrey Zeits és Rui Costa, vagyis az üldözők pedig nem nagyon találták az összhangot.

Majka húsz másodperces fórral egyedül maradt, apait-anyait beleadott, ám a lábai nem voltak elegendőek a szólóra - az utolsó háromezer méterre érkezve hirtelen van Avermaet és Fuglsang ugrott fel mellé. Így érkeztek a hajrára, ahol a lengyel hamar megadta magát; a belga és a dán egymás ellen meccseltek az aranyért, a papírformának megfelelően előbbi volt gyorsabb, így ő szerezte meg az örök dicsőség forrásának kulcsát: Greg van Avermaet olimpiai bajnoknak hívhatja magát 2016. augusztus 6-tól! Fuglsang és Majka tökéletesen elégedett lehet az ezüsttel, illetve bronzzal - nagy verseny végén állhattak pódiumra. Meglepetés a végeredmény, de az összképet nézve korántsem érdemtelen!

Végeredmény, férfi országúti mezőnyverseny:

1 Greg Van Avermaet (Belgium) 06:10:05
2 Jakob Fuglsang (Dánia)
3 Rafal Majka (Lengyelország) 00:00:05
4 Julian Alaphilippe (Franciaország) 00:00:22
5 Joaquim Rodriguez (Spanyolország)
6 Fabio Aru (Olaszország)
7 Louis Meintjes (Dél-Afrika)
8 Andrey Zeits (Kazahsztán) 00:00:25
9 Tanel Kangert (Észtország) 00:01:47
10 Rui Costa (Portugália) 00:02:29
11 Geraint Thomas (Nagy-Britannia)
12 Chris Froome (Nagy-Britannia) 00:02:58
13 Daniel Martin (Írország)
14 Emanuel Buchmann (Germany)
15 Adam Yates (Nagy-Britannia) 00:03:30
16 Brent Bookwalter (Egyesült Államok) 00:03:31
17 Bauke Mollema (Hollandia)
18 Kristijan Durasek (Horvátország)
19 Sebastien Reichenbach (Svájc)
20 Frank Schleck (Luxemburg)

Az olimpiai bajnok margójára: okos, taktikus, erős versenyzéssel aratta élete diadalát a harmincegy éves családapa, jól helyezkedett, ügyesen támadott, kiválóan sprintelt. A BMC belgája 64 év után nyert ismét aranyat hazájának az országúti mezőnyversenyen. Úgy tűnik, ez az ő év eddig: az Omloop Het Nieuwsbladon, majd a Tirreno-Adriaticón sem talált legyőzőre, a Tour de France-on szakaszt nyert, sárga trikóban tekert, most pedig önfeledten ünnepelhet Rióban. Le a kalappal, Greg!

A képek forrásai: www.cyclingnews.com, www.rio2016.com

Szólj hozzá

olimpia Olimpia Rio2016