2016. aug 11.

Atletizálunk, emberek? Rió jó terep erre!

írta: bendzsi98
Atletizálunk, emberek? Rió jó terep erre!

Első naptári hetének végéhez ért a 2016-os riói olimpia, ám sokak számára még csak most kezdődik. A sportok királynője, az atlétika versenyszámai rendre a legnépszerűbbek között szerepelnek az ötkarikás játékokon, a hagyomány kiváló összhangban ötvöződik a modern kor kiváló sportembereivel. Szempárok az Olimpiai Stadionra, versenyekre fel! 

A mieink

Tizenkilenc fős kerettel vág neki a riói olimpia atlétikaversenyeinek a magyar küldöttség. Noha az utóbbi játékokon rendre kiválóan szerepeltek sportolóink, ezúttal már egy darab éremmel is tökéletesen elégedettek lennénk - sajnos a realitás ezt tükrözi. Pontszerző helyre viszont annál több versenyzőt várunk, bízunk a sikeres részvételben!

Hogy kik okozhatják a szívmelengető perceket? Legnagyobb favoritunkként Márton Anitát említenénk. Noha a szegedi súlylökő utolsó felkészülési viadalain le-lecsúszott a dobogóról, ha jó napot fog ki, könnyedén medállal a nyakában érkezhet haza. Fedett pályán Európa-bajnok, idén vb-2.volt, a szabadban jelenleg egy világbajnoki negyedik helyezés a legjobbja. Riválisait nézve hárman-négyen csatározhatnak majd a pódiumért, és ha netalántán Anita emberfeletti teljesítménnyel elérné célkitűzését - túldobni a 20 méteres álomhatárt, ehhez még mintegy fél méternyi javulásra van szüksége egyéni csúcsához képest -, nagyot ünnepelhetnénk a korai szombati órákban. 

Négy éve Londonban a világ tetejére ért, azóta egyre inkább balszerencsés lejtmenet jellemzi Pars Krisztiánt. Kalapácsvető királyunk makkegészségesen Pawel Fajdekkal versenghetne az aranyért, pechsorozat-jellegű sérülései által azonban a jelentések szerint a döntőbe jutásnak már örülhetne Krisztián. Mi rendkívül bízunk mentális és fizikai erejében, kívánjuk, ne kísértse semmiféle probléma, ebben az esetben bármilyen színű érem kinéz neki. 

Előkelő pozíciót és legfőképp saját határainak túlszárnyalását várjuk a körpályán a Baji Balázs, Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi, Kővágó Zoltán, Szabó Barbara, Madarász Viktória, Papp Krisztina hetestől. Gátfutónk élete formájában van: idén kis híján Európa-bajnok lett, országos csúcsot döntött, a fedett pályás vb-n pedig döntőt futott. Saját elmondása szerint olyan szoros a mezőny, hogy bármi, de bármi megtörténhet éremtől az elődöntőben való kiesésig. Négy éve a kínai Kiu Hszianggal való sportszerű viselkedésére figyelt fel a világ (betámogatta a célba a sérülést szenvedő klasszist), idén reméljük, eredménye kerül az előtérbe. Hétpróbázó kettősünkből Zsivoczky-Farkas a legjobb ötbe, Krizsán a legjobb tízbe vágyik, Jessica Ennis-Hill címvédési kísérlete fényében reméljük, összejönnek az áhított eredmények. Athéni ezüstérmesünk, Kővágó, valamint magasugrónk, a fedett pályás Eb-8. Szabó a fináléba vágyik, gyaloglónk, Madarász a legjobb tizenötöt, maratoni futónk, Papp a legjobb húszat célozza meg - tökéletesen elégedettek leszünk, ha ezeket mind-mind beváltják az atléták!

A program:

augusztus 12., péntek:

14.35: női hétpróba, 100 m gát (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

15.50: női hétpróba, magas, A- és B-csoport (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

19.30: férfi 20 km gyaloglás (Helebrandt Máté)

augusztus 13., szombat: 

01.35: női hétpróba, súly (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

03.00: női súlylökés, döntő (Márton Anita?)

03.05: női hétpróba, 200 m (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

15:50: férfi diszkosz, döntő (Kővágó Zoltán?)

16.45: női hétpróba, távol (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

augusztus 14., vasárnap:

01.00: női hétpróba, gerely, A-csoport (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

02.15: női hétpróba, gerely, B-csoport (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

03.53: női hétpróba, 800 m (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)

14.30: női maratoni (Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina, Szabó Tünde)

augusztus 17., szerda:

03.45: férfi 110 m gát, döntő (Baji Balázs?)

augusztus 19., péntek:

13.00: férfi 50 km gyaloglás (Srp Miklós, Venyercsán Bence, Rácz Sándor)

19.30: női 20 km gyaloglás (Madarász Viktória, Kovács Barbara, Récsei Rita)

augusztus 20., szombat:

01.30: női magasugrás, döntő (Szabó Barbara?)

02.05: férfi kalapácsvetés, döntő (Pars Krisztián?)

augusztus 21., vasárnap:

14.30: férfi maraton (Csere Gáspár, Józsa Gábor)

Atlétáink egy része a Hősök terén - legyetek hősök Rióban is!

Hiába nem lesznek ott az orosz atléták Rióban, hiányukban is hemzsegnek a sztárok - íme tíz sportoló, akikre figyelni kell!

Usain Bolt

Az egész olimpia legnagyobb talánya a világ egyik legismertebb sportolójának jelenlegi állapota. A hatszoros olimpiai bajnok, 29 éves jamaicai ikonsprinter többszörös világcsúcstartóként alapesetben egyértelműen topfavoritként várná a 100 és 200 méteres síkfutást, ám idei éve sérülései miatt finoman fogalmazva sem alakult tökéletesen - még az is kérdéses volt, egyáltalán nyugodtan készülhet-e Rióra. Végül előzetesen összejöttek a dolgok, a Brazíliából érkező képekből pedig az szűrődik le, Bolt mester mind mentálisan, mind fizikálisan tökéletesen készen áll a kihívásokra: várjuk, Justin Gatlin vagy Yohan Blake esetlegesen képes-e megszorítani őt. Azt gyanítjuk, nem nagyon!

Mo Farah

Hasonlóan egyeduralkodónak számít saját szakterületén, hosszútávfutásban London kétszeres olimpiai elsője, Mo Farah. Az 5000 és 10000 méter koronázott királyának neve teljes valósággal egybeforrt a két említett számmal, gyakorlatilag verhetetlen - ellenfelei meg-megszorongatják, de nem látjuk, ki az, aki megelőzhetné őt Rióban. Ha valaki mégis előtte futna be, az csodával érne fel, épp ezért is nyugodt szívvel fogadhatunk előzetesen Farah sikerére. Bár az idő vasfoga nem nagyon látszik rajta, a brit vélhetően utolsó ötkarikás dobásának lehetünk részesei.

Ashton Eaton

Rég látott az atlétika világa olyan tízpróbázót, mint amilyet manapság! Az amerikai Ashton Eaton a 2012-es londoni olimpia óta minden világversenyt megnyert, ahol elindult - ambíciója Rióra sem csappan, hisz korábban bejelentette, ez lesz utolsó olimpiája, hiába 28 éves még csak. Tavaly, a pekingi vb-n 9045 ponttal világrekorddal köszönt a világnak, most tovább faraghat ezen.

Julius Yego

Szinte a semmiből diadalmaskodott a 2015-ös világversenyen a kenyai gerelyhajító - tegye fel a kezét, aki átlagos atlétikarajongóként ismerte Julius Yego nevét! Ráadásul emberfeletti Afrika-csúcsot, 92,72-őt dobott Pekingben, amellyel rommá verte a mezőnyt. Noha akadnak gondok utazását illetően (ha nincs a Kenya Airways ajánlata és a Rióba való járatra szóló jegye, adminisztrációs problémái miatt otthon is maradhatott volna!), egy remek sportolónak az ilyesmit túl kell lépnie. Meglátjuk, sikerül-e, Yego mindenesetre olyat hajthat végre, mint kenyai még soha: dobószámban győzedelmeskedhet.

Renaud Lavillenie

Mi lesz veled, Renaud? Jogos a kérdés, a rúdugrás világcsúcstartója ugyanis kisebb hullámvölgybe került az utóbbi két évben. 6,16-tal övé minden idők legjobbja, ehhez képest Pekingben 5,80-nal harmadik lett, az idei amszterdami Eb-n pedig az 5,75-öt verte le háromszor - nem ellenfeleivel, saját magával harcol a viadalokon. Egy 5,95 is elég lehet az aranyhoz, a kérdés, biztosra megy, vagy nem elégszik meg ennyivel és saját bajnoki címét kockáztatja?

Lavillenie a'la London

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Ms. Síkfutás történelmi triplára készül. A 2008-as és 2012-ben is a 100 bajnoka volt a rendkívül szimpatikus jamaicai, a tavalyi világbajnokságon már alaposan megszorították, de rettenthetetlenül kitartó és profi. Ha összejön neki Rióban, róla fog szólni a fáma a sportban. 

Dafne Schippers

Kihívói persze szép számmal akadnak, közülük is kiemelkedik a holland bombázó, a hétpróbázóból sprinterré avanzsáló Dafne Schippers. A 24 esztendős holland a 2014-es Eb-n robbant be a köztudatba, idén megvédte címét százon és kétszázon is, közte pedig a pekingi vb-n jelezte: az európaiakat nem szabad leírni. A rövidebbik számon ezüstöt, a hosszabbikon aranyat nyert, és ahogy elnézzük, nem lenne meglepetés, ha az ő tiszteletére szólna hazája himnusza az Olimpiai Stadionban. Európaiként büszkék lennénk rá!

Jessica Ennis-Hill

Anyukaként a történelem egyik legszebb visszatérése fűződhet Jessica Ennis-Hill nevéhez, amennyiben igazolja a papírformát és megnyeri a női hétpróbát az olimpián. A 30 éves brit kiválóság 2014-re "időzítette" szülését, 2015-ben visszatért, világbajnok lett, majd ugyan a Zika-vírustól való félelme miatt kihagyta a tavaszi brazíliai edzőtábort, bombabiztos esélyesként várja specializált területét. Farah-hoz hasonló szisztémával fogadhatunk rá!

Anita Wlodarczyk

Végre felteheti a pontot az i-re minden idők legjobb kalapácsvetője, Anita Wlodarczyk. A lengyel klasszis háromszoros Európa-bajnokként és kétszeres világbajnokként, világcsúcstartóként (egyedüli hölgy, aki 80 méter fölé repítette a szert) megérdemelné már, hogy kollekciója hiányzó darabkáját kiegészítse: Londonban az orosz Tatyana Lysenko meglepetésre megelőzte őt, ezúttal lényegében senki és semmi nem állhat az útjába. 

Almaz Ayana

Nagy kíváncsisággal várjuk a női 5000 méter friss etióp királynőjének futását! Yegóhoz hasonlóan tavaly tört be igazán a köztudatból Ayana, akkor aranyéremmel tért haza, ami azonban még durvább, az az idei római futása a Diamond League-ből: 14:12,59-es eredménye Tirunesh Dibabáé után a második legjobb a történelemben! Formaidőzítése alapján szárnyalhat és akár-akár 14:10 alá futhat. Nagy lenne, annyi szent! 

Tíz versenyszám, amit a magyarok szereplésein kívül erősen ajánlunk megtekintésre:

augusztus 14., vasárnap, 02:25: férfi 10000 m; 03:35: női 100 m

augusztus 15., hétfő, 03:25: férfi 100 m

augusztus 16., kedd, 01:35: férfi rúdugrás; 03:25: férfi 800 m

augusztus 17., szerda, 01:30: férfi magasugrás

augusztus 18., csütörtök, 03:20: női 200 m

augusztus 19., péntek, 03:30: férfi 200 m

augusztus 20., szombat, 03:35: férfi 4x100 m

augusztus 21., vasárnap, 02:30: férfi 5000 m 

A képek forrásai: www.jochapress.hu, www.insidethegame.biz, www.abc.net.au

Szólj hozzá

olimpia Olimpia Rio2016