2016. jún 26.

Ki állítja meg Serenát?

írta: contador96
Ki állítja meg Serenát?

Wimby-time! Az EB árnyékában megkezdődik a teniszezők legrangosabb megmérettetése, az angol nyílt teniszbajnokság, azaz Wimbledon! A hagyományoknak és az etikettnek megfelelően először a hölgyek egyéni versenyének esélylatolgatásával kezdjük!

serena15.jpg

Top 5

Mielőtt ránéznénk a főtábla sorsolására és az ágrajzokra, nézzük meg, ki az az öt teniszező, akit a női torna legnagyobb favoritjának tartunk!

Serena Williams (USA) – Naná, hogy a világelső a legnagyobb favorit! A tenisz nagyasszonya olyan motiváltan vághat neki 2016 harmadik Grand Slamjének, mint még soha, tekintve hogy legutóbb ugyanitt, tavaly nyert GS-t a 34 éves amerikai, ez mindössze három „nyeretlenül” megvívott tornát jelent, de egy huszonegyszeres GS-győztesnél ez már a tragédia kategóriájába tartozik! Megítélésem szerint egy nagyon motivált Serenát láthatunk majd a gyepen két héten át. Tavaly 2 győzelemre volt attól, hogy beérje a huszonkétszeres GS-bajnok Steffi Grafot és a zsinórban 5 diadaltól, most újabb 7 mérkőzést kell ehhez megnyernie a fiatalabb Williams-lánynak, ebben a következő négy hölgy akadályozhatja meg legnagyobb eséllyel!

Garbiñe Muguruza (Spanyolország) – A 22 esztendős spanyol érkezhet a legpozitívabb élményekkel a brit fővárosba, hiszen a Roland Garros bajnokáról beszélünk! Ráadásul Párizsban úgy ment át a mezőnyön, mint egy Aston Martin: mindössze egy szettet veszített, azt is az első körben. Ez azt jelenti, hogy hiába játszott három korábbi GS-győztessel (Kuznetsova, Stosur, Serena), 15 szettből csak egy nem a „Game-Set(-and Match) Mrs. Muguruza” felkiáltással ért véget! És mindehhez még hozzájön, hogy Muguruza tavaly Wimbledonban is döntőzött, vagyis kellemes emlékek fűzik a Centerpályához is!

Petra Kvitová (Csehország) – A női tenisz egyik legnagyobb talánya számomra Kvitová, legszebb napjain, amikor minden bejön neki, bárkit képes lemosni a pályáról, azonban vannak olyan meccsei, amikor teljes homály a játéka! Na de Wimbledonban már kétszer is elhódította a trófeát (2011, 2014), így ebben a jelenlegi labilis mezőnyben bőven befér az öt legnagyobb favorit közé!

Agnieszka Radwanska (Lengyelország) – A legokosabb teniszező a mezőnyben! „Nincs meg az ütőereje ahhoz, hogy nagy trófeát nyerjen” – tartották és tartják a mai napig sokan a 27 éves lengyel lányról, aki ezeket a hangokat tavaly ősszel – ha csak kis időre is, de – elcsendesítette az évzáró világbajnokság megnyerésével.

Angelique Kerber (Németország) – Ha Viktoria Azarenka nem mondja le az indulást az utolsó pillanatban, akkor nem lenne kérdés, ki lenne az ötödik grácia. Így, hogy a fehérorosz nem lesz ott a hétfői rajtnál, az Australian Open idei bajnokára esett a választásom. Páratlan taktikai érzéke kifizetődő lehet, gyakorlatilag ugyanazt a teniszt játssza, mint amivel a dán Caroline Wozniacki világelső tudott lenni, csak Kerber ezzel képes fontos meccseket is nyerni, lásd 2016. január 30…

Meglepetést okozhatnak

Belinda Bencic (Svájc) – A női tenisz legnagyobb reménysége, az új generációból (Bencic, Gavrilova, Keys, Vekic) az ő fejlődése jár legelőrébb. A 19 éves svájci lány a 2014-es US Openen robbant be a köztudatba, amikor 17 évesen negyeddöntőbe jutott. Svájciként egyből Martina Hingishez kezdték el hasonlítani, aki ugyanilyen idősen három Grand Slamet tudott nyerni! Most eljött Bencic ideje!

Karolina Plisková (Csehország) – Ha pár sorral lejjebb megnézzük a füves pályás felvezető versenyek eredményeit, már nem is lenne akkora meglepetés Plisková jó teljesítménye. Ő a legjobb formában Londonba érkező teniszezőnő!

Ana Ivanovic (Szerbia) – Csak hogy egy kis elfogultságot is vigyek az írásba… :)) Semmi, de tényleg semmi nem utal rá, hogy kedvencem nagy dolgot vinne véghez Wimbledonban, de miért ne? Nagy dolog mondjuk egy negyeddöntő lenne a még mindig csak 28 éves szerb szépség esetében!

pliskova.jpg

Ez történt a felvezető versenyeken

Nottingham: Karolina Plisková vs. Alison Riske 7/6, 7/5
S’ Hertogenbosch: Coco Vandeweghe vs. Kristina Mladenovic 7/5, 7/5
Birmingham: Madison Keys vs. Barbora Strycová 6/3 6/4
Mallorca: Caroline Garcia vs. Anastasia Sevastova 6/3 6/4
Eastbourne: Dominika Cibulková vs. Karolina Plisková 7/5 6/3

Nehéz ág Kvitovának, Muguruza egyenes útja a fináléba

Ha negyedekre bontjuk a táblát, így oszlik el az első 8 kiemelt:

Williams (1)-Vinci (6)
A. Radwanska (5)-Bencic (7)
Halep (5)-Kerber (4)
V. Williams (8)-Muguruza (2)

Serenának tehát a Brutusán keresztül vezet az út a huszonkettedikhez, a negyeddöntőben az a Roberta Vinci várhatja, aki tavaly az US Openen megfosztotta őt attól, hogy játszhasson a naptári Grand Slamért! Ám előtte már a 3. fordulóban olyan játékosok jöhetnek, akik az elmúlt időszakban igencsak megráncigálták az oroszlán bajszát (Heather Watson '15 Wimby, vagy Kristina Mladenovic ’16 Garros), de a negyedik körben a „bébi-Serena” Sloane Stephens sem lenne egyszerű feladat neki. Ebben a negyedben található Babos Tímea is, aki egy fiatal brit szabadkártyás, Katie Swan ellen kezdheti meg a menetelését. Neki a 2. körben a füvön általában jól mozgó Coco Vandeweghe jöhet, tovább MÉG nem érdemes tekinteni, de akár a nyolcaddöntőbe is bejuthat a soproni lány!

Serena dolga az elődöntőben még nehezebb lehet, ha eljut odáig, Top8-ból jöhet Radwanska – akinek az erényeit már kiemeltem -, vagy a női tenisz legnagyobb reménysége, a svájci Belinda Bencic, sőt, a 10. kiemelt, kétszeres bajnok Petra Kvitová, de ebben a negyedben van az Eastbourne-ben diadalmaskodó Dominika Cibulková, a szebb napokat is látott Genie Bouchard, és a hazaiak reménysége, az AO-elődöntős, Johanna Konta is. Nálam egyértelműen ez a legnehezebb negyede a táblának.

Az alsó ág felső negyedéből az idén eddig csak Madridban dobbantó Simona Halep és az Australian Open bajnoka, Angelique Kerber pályáznak legnagyobb eséllyel a négy közé jutásra, de itt van még a nottinghami füves torna győztese Karolina Plisková, valamint a mostanában a teniszét újra elveszítő Ana Ivanovic.

A 2. kiemelt Garbiñe Muguruza ágán van Camilla Giorgi (1. kör), Lucie Safarová (3. kör?), Sabine Lisicki, Samantha Stosur (1/8 döntő) és Venus Williams (1/4 döntő) is, ám mégis ajándéknak nevezném ezt a sorsolást a friss Roland Garros bajnoknak!

A teljes sorsolást ITT találjátok!

Tipp

¼ döntő

Serena vs. Vandeweghe
Radwanska vs. Kvitová
Halep vs. Plisková
Venus vs. Muguruza

½ döntő

Serena vs. Kvitová
Plisková vs. Muguruza

DÖNTŐ

Kvitová vs. Muguruza

Nemsokára jön a férfi tábla elemzése!

A képek forrása: 1., 2.

Szólj hozzá