2016. júl 16.

Froome futása - zaklatott napok a Touron

írta: contador96
Froome futása - zaklatott napok a Touron

A végén még 2016-ban a legnagyobb presztízsű verseny lesz a legjobb, legizgalmasabb is! Az elmúlt években – talán 2011-ig visszamenőleg – messze nem a Tour de France volt a legizgalmasabb verseny az adott esztendőben, azonban az idei viadalon már most annyi esemény történt, hogy hosszú idő után ismét joggal pályázhat Az év versenye címre a francia kör!

froomeyrun.jpg

A szerdai, 11. szakaszon szinte mindenki sprintbefutót várt, ám a befújó oldalszél megkavarta a kártyákat, és 15 kilométerrel a vége előtt szétszakította a mezőnyt. Az élen egy igazi Tinkoff vs. Sky csata bontakozott ki, a két sztárcsapatból két-két versenyző szakadt el a mezőnyből, a szárnyaszegett Tinkoffnál a zöld trikós Peter Sagan és a lengyel Maciej Bodnar, a Skynál a sárga trikós Christopher Froome és Geraint Thomas tetszelgett az üldözött szerepében. A mezőny nem tudta utolérni a négyest, végül 6 másodperccel értek be a peloton előtt. A szakaszt végül a papírformának(?) megfelelően a zöld trikós Sagan nyerte, a sárga trikós Froome pedig a második helyért kapott jóváírásnak köszönhetően 6+6 másodperccel növelte előnyét üldözőivel szemben.

„Őrület!” – mondta a szakasz után Sagan, ekkor még nem gondolhatta, hogy kutya füle volt ez a szakasz a következőhöz képest.

Mount Ventoux-stage! A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én, a Bastille-i csata 227. évfordulóján. Ünnepi szakasz a 2016-os Touron. A „Kopasz-hegy”. 22 kilométer, kb. 1800 méter szintemelkedés, átlag 8-10 % meredekség. 60-70 perc mászás. 500 000 ember az utak mentén. Az utolsó 6 kilométeren minden természeti viszontagságnak kitéve: akár 250 km/h-s szél, akár 55 fokos hőmérséklet. Megannyi legenda, emlékezetes pillanat (pl. Merckx győzelme 1970-ben, Pantani vs. Armstrong 2000-ben, Froome vs. Quintana 2013-ban). A hegy idén is méltó volt híréhez.

A szakasz előtti napon derült ki, hogy a nagy szél miatt előrehozták a befutót az erdőhatár tetejére, a Chalet Reynard emlékműhöz, így 6,1 kilométerrel rövidebb lett az emelkedő. A szakasz egy – végül sikeres – szökéssel indult, egy népes csoport (benne a sprinter André Greipellel és Bryan Coquard-ral) elszakadt a mezőnytől, és a Ventoux lábához együtt érkeztek meg. Az első akció után öten maradtak, mely ötösből Sylvain Chavanel és Stef Clement bírta a legkevésbé a tempót, majd a spanyol Dani Navarro is leszakadt, ám ő 600 méterrel a vége előtt még utolérte az élen haladó belga duót (Serge Pauwels és Thomas De Gendt). A hajrát De Gendt nyitotta meg, 150 méterrel a vége előtt Navarro megadta magát, és végül Pauwels sem tudta vele tartani a lépést, így a 29 éves flamand a 2012-es Giro d’Italia után újabb legendás emelkedőn szerzett szakaszgyőzelmet: négy éve májusban másfél-két méteres hófalak között ért fel elsőként a Stelviora. Ennyit a csendesebb eseményeiről a szakasznak…

tdg.jpg

A mezőnyben már az utolsó felvezető emelkedőről (Col des Trois Termes) lefelé megkezdődtek a bonyodalmak! A pelotont vezető Simon Gerrans kereke megcsúszott, így az ausszi bukott, két Sky-os segítőt (Ian Stannard, Luke Rowe) magával rántva, melynek hatására a sárga trikós Chris Froome úgy döntött, hogy félreáll és megvárja a segítőit, és mivel a mezőny kétségtelenül legnagyobb tekintélyű bringása, Fabian Cancellara is úgy döntött, hogy „Állj”, ezért megvárták a segítőket. Örök érvényű kérdés, hogy ilyen helyzetben közvetlen riválisként illik-e elmenni, az etikett azt diktálja, hogy ha nem saját hibából történik a bukás, akkor igenis várják meg az ellenfelet, és ez teljesen rendben is van! DE!!! Mivel Froome saját maga döntött úgy, hogy megvárja fegyverhordozóit, ezért itt szerintem mehetett volna a Movistar.

A Ventoux lábáig össze is zártak a felek, így a Sky komplett sorával kezdhette meg a fárasztást a hegyen. Először a „kétfejű sárkány” taktikát alkalmazva Nairo Quintana embere, Alejandro Valverde támadta be a US Postalnál is dominánsabb szerepet mutató, a kerékpársportban soha nem látott profizmusával teljesen új szintet nyitó Sky vonatát. A támadás sikertelen volt, így jöhetett a sárga trikós támadása kb. 2,5-3 kilométerrel a vége előtt, melynek hatására Quintana leszakadt. A brittel csak a korábban defekt miatt nagy hátrány összeszedett ausztrál Richie Porte, és nagy meglepetésre a holland Bauke Mollema tudott menni.

Az utolsó kilométeren aztán olyan történt, ami még az „ugrálóvár” kipukkanásánál is durvább, amire eddig talán nem is volt példa a Tour bő évszázados történetében. Egy magát szurkolónak nevező személy úgy gondolta, jó ötlet a hármas előtt haladó motoros elé beugrani, melynek hatására a motorosnak muszáj volt(?) satuféket nyomnia, így a közvetlenül mögöttük tekerő Froome, Porte és Mollema óriásit buktak. A legjobban Mollema járt, aki hamar fel tudott kelni és még a kerékpárja sem sérült meg, a legrosszabbul pedig maga a sárga trikós járt, akinek a kerékpárja is tönkrement, mert a következő motoros átment rajta, és mivel messze volt a Sky autója, így néhány métert futni kényszerült egy 9 %-os részen. „Hát a hegy istene válaszolt a várjuk meg a segítőimet dologra.” – írta valaki a Twitteren. Van benne valami, ezt azonban senki sem kívánhatta Froome-nak, hogy így válaszoljon…

Froome végül kapott egy másik bringát saját istállójától is, így ő is felért az erdőhatár tetejére. Aztán a szakasz után a versenybíróság döntése ismét véleményes volt, ám mégis ezt látjuk mi is a legdiplomatikusabbnak: mind Porte, mind Froome végül Mollemával azonos időt kapott, így ők hárman 19 másodperccel jobb időt kaptak, mint az esélyesek következő csoportja. Összetettben így maradt Froome-on a sárga, fun fact: E nélkül a döntés nélkül a fehér trikóra pályázó 23 éves szupertehetség, a szintén brit Adam Yates vette volna át összetettben a vezetést!

Froome futása beindította a mémgyárat is, ilyen és ehhez hasonló humoros képek születtek az etap után!

dumoulin.jpg

Az újabb sajnálatos merénylet árnyékában rendezték meg az idei Tour első, 37,5 kilométer hosszú egyéni időfutamát, amit szintén nem lehetett megúszni bukás nélkül: Fabian Cancellara Trek-es csapattársa törte össze magát, neki ezúton is jobbulást kívánunk! A szakaszt a Tom Dumoulin nyerte 50:15-ös űridővel, a második helyezett a sárga trikós Froome lett, aki 1:03-at kapott az andorrai hegyi befutó után második szakaszgyőzelmét szerző 25 éves hollandtól, a harmadik legjobb időt a portugál Nelson Oliveira repesztette, ő 1:31-gyel volt lassabb Dumoulinnál.

Az időfutammenők közül Rohan Dennis ötödik (1:41 hátrány), Jon Izaguirre nyolcadik (2:02 hátrány), Tony Martin kilencedik (2:05 hátrány), Fabian Cancellara a 23. helyen (3:15 hátrány) végzett.

Mivel Froome a várakozásoknak megfelelően szenzációs időt tekert, így összetettben óriási előnyre tett szert: Bauke Mollema ugyan feljött a negyedik helyről a másodikra, ám hátránya már 1:47 a sárga trikóssal szemben. Mollema remek időfutam-teljesítményének köszönhetően Adam Yates és Nairo Quintana is egy-egy hellyel hátrébb szorult, ám ami ennél fontosabb, ők is messze kerültek a sárga trikótól: 2:45 és 2:59 lett a hátrányuk. A Top10 környékén Richie Porte nyerte a legtöbbet, aki a 11. helyről feljött a nyolcadikra.

A keddi pihenőnapig három átvezető szakasz következik, a hétfői szakasz vége már Svájcban lesz, a befutó Bernben, mely etapon nagy összegben lehet fogadni egy Cancellara-szökésre. Időben visszafelé haladva vasárnap egy jóféle Jura-hegységbeli hullámvasutazás vár a pelotonra, hat kisebb-nagyobb kategorizált emelkedő, az utolsó 60 kilométeren belül két oldalról is megmásszák a Col du Grand Colombiert, majd egy veszélyes lejtmenettel Culoz városában zárják a hetet a bringások. Mindezek előtt ma délről-északra 208,5 kilométer megtétele után mezőnyhajrá várható.

Eredmények és az összetett állása: ITT!

A képek forrásai: 1., 2., 3.

Szólj hozzá

kerékpár Tour de France Froome Ventoux