2016. jún 22.

Horvát fordítás a címvédő ellen, teljes az ukrán betli

írta: contador96
Horvát fordítás a címvédő ellen, teljes az ukrán betli

Kedden a „C” és a „D” csoportok utolsó meccseit játszották le az Európa-bajnokságon, benne az első WHAT A MATCH kategóriájába tartozó összecsapással!

perisic.jpg

Mindenekelőtt azonban szeretnénk gratulálni a Magyar Válogatottnak, amiért bejutottak az egyenes kieséses szakaszba, vagyis Európa 16 legjobb csapata közé, ami azt jelenti, hogy most már nem lehet csak a bővítésre fogni a csapat létjogosultságát az Európa-bajnokságon! Hogy ki lesz az ellenfél a nyolcaddöntőben, mivel Albániát vagy Észak-Írországot sehogy se kaphatjuk meg, a többi csapat pedig egyformán erősnek mondható, oly mindegy, legyen még két vagy három jó meccse a csapatnak, kapjon minél jobb ajánlatot Nagy Ádám és a többi tehetséges játékos külföldről!

A keddi nap a „C” csoport zárókörével kezdődött, a választásom az Ukrajna-Lengyelország összecsapásra esett. A lengyeleket Adam Nawalka egy visszafogott összeállításban küldte pályára, az alapemberek közül Lukasz Piszczek és Krzystof Maczynski egyáltalán nem, Jakub Blaszczykowski és Kamil Grosicki pedig csak csereként kapott lehetőséget, ezek a döntések abszolút érthetőek voltak, mivel Kubán kívül a másik három játékos „mellőzése” a korábban begyűjtött sárga lapokkal volt magyarázható, a Svájc elleni nyolcaddöntőn mindenkire szükség lesz, egyébként arra az összecsapásra nem tudnék egyértelmű esélyest mondani, talán 51%-49% Svájc javára a 2014-es vébén szerzett rutin miatt. Az ukránoknak nem volt esélyük a győzelemre Lengyelországgal szemben, a meccs egyetlen gólját Blaszczykowski szerezte, vagyis továbbra sincs gólja a világ egyik legjobb csatárának, Robert Lewandowskinak az EB-n. Ez igaz a komplett ukrán csapatra is, csakhogy nekik már nem is lesz esélyük betalálni, 3 vereséggel, 0-5-ös gólkülönbséggel megkapja tőlem a torna leggyengébb csapata címet északkeleti szomszédunk!

Az ukrán futball maga a mélyrepülés! A 2006-os vébén még negyeddöntős volt – csak a későbbi győztes Olaszország tudta megállítani –, a 2008-as és 2010-es nagy tornája képtelen volt kijutni, a 2012-es tornán házigazdaként részt vehetett, és a svédeket egy Shevchenko-duplával 2-1-re le is győzte, de a csoportban ragadt, 2014-es brazíliai világbajnokságra szintén nem jutott ki az első nemzetközi mérkőzését még '92-ben ellenünk játszó csapat, a 2016-os EB-nek viszont nagy reményekkel vágott neki Ukrajna, és óriási kudarc lett belőle. Jöhet az újabb Shevchenko-éra, ezúttal már szövetségi kapitányként?

A csoport másik meccse Németország egykapuzásáról szólt. Kisebb csoda, hogy a 21-1-es kapura lövési arány ellenére csak egy Mario Gómez góllal nyertek 1-0-ra. Mivel a lengyelek is csak 1-0-ra győztek a záró körben, ezért ez az eredmény is elég volt Jogi Löwéknek a csoportelsőséghez! Észak-Írország továbbjutása mellett sem lehet szó nélkül elmenni, megvolt, jöhet a „D” csoport…

kuba.jpg

WHAT A MATCH! Először kell ezt írnom a 2016-os Európa-bajnokság kapcsán, szomorú, hogy erre 12 napot kellett várni! (Jó, a magyarok meccsei nyilván mind ilyenek voltak és ilyenek lesznek ezen a tornán, de az teljesen külön kategória!) Horvátország-Spanyolország.

A horvátok Luka Modric sérülése miatt nem tudtak legerősebb kezdőjükkel felállni sőt, mivel egyenesen a csapat egyik motorja vált harcképtelenné 4 napja a csehek ellen, ezért sokan féltették Ante Cacic csapatát a kétszeres címvédő Spanyolország elleni összecsapástól, az első fél óra meg is mutatta, miért! A spanyolok futballja sokkal direktebb volt, mint mondjuk a Csehországgal szemben a nyitó meccsükön, a 7. percben David Silva valami parádés passzal ugratta ki Cesc Fabregast, aki a kapus fölött/mellett továbbpörgette a labdát Álvaro Moratának, akinek már csak az üres kapuba kellett betenni a labdát! Korai vezetés a spanyoloknak! Amennyire magabiztosak voltak elöl a hispánok, hátul annyira ingatag lábakon álltak: előbb David De Gea egy olyan hibát követett el, amiért kritikusai Iker Casillast már minimum meglincselték volna - egy hazaadás után hosszan vette át a labdát, amit Kalinic el tudott pöckölni Ivan Rakitichez, aki megpróbálta átemelni a kapust, ám De Gea a kapufára imádkozta a labdát az amúgy gólt érdemlő mozdulat után! A félidő utolsó percében Ivan Perisic beadására érkezve Sergio Ramost előzte meg Nikola Kalinic, aki egy szenzációs érintéssel tette be a rövid sarokba(!) a Beau Jeu-t! Egál.

A második játékrész közepe Björn Kuipers játékvezető vesszőfutásáról szólt. 1. A 63. percben - nagyon helyesen – nem ítélt büntetőt: Pjaca dobta magát Ramos mellett a tizenhatoson belül. 2. A 70. percben Iniesta beívelése után David Silva adja meg magát túl könnyen, ezen az oldalon befújta a büntetőt Kupiers. 3. A büntetőt, melyet – Ramos kihagy – meg kellett volna ismételtetnie a játékvezetőnek. Subasic kapus Mirko Alilovictól tanulhatta a büntetők hatékony kivédését, ugyanis a hárítás közben kivetődött két méterre, ami lássuk be kézilabdában parádés, labdarúgásban szabálytalan! Nem beszélve arról a 4 horvát mezőnyjátékosról, aki jogtalanul tartózkodott a büntető elvégzése közben a tizenhatoson belül…

A 70. percben már Horvátország dominálta a mérkőzést, még egyszer kiemelem, hogy LUKA MODRIC NÉLKÜL!!! A 87. percben jött a fekete leves (vagy inkább tapas) a spanyoloknak: a horvátok megiramodtak, Kalinic ugratta ki Ivan Perisicet, aki lerázta Piquét és De Gea mellett a rövid(!) sarokba lőtt. A spanyoloknak a 95. percben még volt esélye egyenlíteni, de David Silva kivételesen rossz megoldást választott, így Corluka fel tudott szabadítani. Csoportelső Horvátország!

A gyenge védekezés és kapusteljesítmény mellett mi okozta, hogy a spanyolok elbukták a csoportelsőséget? Vicente Del Bosque 1-1-es állásnál a 60. percben egy Nolito --> Soriano cserével stabilabbá szerette volna tenni csapatát, ezzel szemben nem hogy stabilabb nem lett („majdnem büntető a 63. percben”, kontragól a 87. percben), de még a szelet is kivette a támadások vitorláiból, hiába a kiharcolt büntető, épkézláb támadás ezután a csere után már nem nagyon jött, erre a kapitány rátett még egy lapáttal a Morata --> Aduriz cserével. Nehéz megítélni a 35 évesen parádés szezonon túllevő Aritz Adurizt 51 pályán töltött perc alapján (vs. CZE 28p, vs. CRO 23p), de számomra az látszik, hogy amikor a pályán van, akkor van 9 mezőnyjátékos, akik tökéletesen ismerik egymást, a mozgásuk harmóniában van, és ott van pluszban Aduriz, aki a Bilbaoban teljesen más szisztémához van szokva, a passzok alig találják meg centerben, nem találja az összhangot, és ez valamennyire a többieket is megzavarja. Az egyenes kieséses szakaszban – már az olaszok ellen - jobban kell meccselnie Del Bosquénak, ha nem akar korai búcsút utolsó tornáján szövetségi kapitányként…

Spanyolország 735 perc után kapott gólt Európa-bajnokságon, legutóbb az olasz Antonio Di Natale a 2012-es nyitómeccsükön tudott betalálni Iker Casillas kapujába - ez 7 teljes meccs meg az apró. Horvátország ezzel a bravúrral 14 meccses spanyol EB-veretlenségi szériát szakított meg, legutóbb 2004-ben Portugália egy Nuno Gomes góllal verte meg egyetlen szárazföldi szomszédját, azóta 11 győzelem és 3 döntetlen ékesítette a spanyol korszakot.

deramos.jpg

Törökország Burak Yilmaz és Ozan Tufan góljaival 2-0-ra legyőzte Csehországot. A csehek kulloghatnak haza, pont azt a semmi extrát hozták, amit előzetesen várni lehetett tőlük, Fatih Terim csapata viszont 3 ponttal és mínusz 2-es gólkülönbséggel még reménykedhet a továbbjutásban!

ui. Ma ismét pályán a Magyar Válogatott, a nagyon motivált, eddig gólképtelen Cristiano Ronaldot kellene valahogy féken tartani, és mivel Ronaldo szökőévente nem szerez gólt zsinórban 3 meccsen, ezért nehéz lesz, ám NEM LEHETETLEN!

A képek forrása: 1., 2., 3.

Szólj hozzá