2016. jún 26.

Harc a nemes trónért és dicsőségért a zord Britanniában

írta: bendzsi98
Harc a nemes trónért és dicsőségért a zord Britanniában

... nem, nem lovagi torna, Wimbledon következik!

Június 27-én elkezdődik az év harmadik Grand Slam-tornája, a 130. wimbledoni teniszbajnokság. A női versenynél vélhetően idén is nagyobb figyelmet, ovációt kap majd a férfiak tornája, s ennek egy komoly kérdés okozza lényegi igazát: lesz-e valaki oly bátor és ügyes, hogy megállítsa az örök siker felé vezető úton Novak Djokovicot? Olimpiai év ide, foci Eb és politikai gondok oka, kiváló két hétnek ígérkezik Wimbledon a tenisz szerelmesei számára. 

Rafael Nadal sérülése végett már megszokhattuk, hogy az első négy kiemeltet Novak Djokovicnak, Andy Murraynek, Roger Federernek és Stan Wawrinkának hívják a legnagyobb versenyeken. Ennek megfelelően az ágrajz négy negyede főként hozzájuk igazodik, a riválisok reménykedhetnek, hogy kedvező sorsolással minél tovább eljutnak és elütik valamelyiküket az elődöntőtől, döntőtől. Ezúttal sem lesz könnyű dolguk.

A győzelemért járó kétmillió font, a trófea, no meg a siker legnagyobb várományosa természetesen Novak Djokovic (1). A világelső pályafutása során először nyert Párizsban, ezzel kettőből kettőnél tart az idei Grand Slamek tekintetében. A harmadik is jó eséllyel lehet az övé, hisz útja korántsem nevezhető különösebben nehéznek. A felső ág felső negyedében helyet kapó szerb a brit James Warddal játszik az első körben, majd Kyle Edmund vagy Adrian Mannarino várhat rá. Őket követően nagy ugrás lehet a vélhetően Sam Querrey elleni összecsapás, amennyiben az amerikai szervagép nagy formában kezdi a viadalt, veszélyt jelenthet Djokovicra. A legjobb 16 között David Ferrer, a Stuttgartban döntős Philipp Kohlschreiber vagy a 's Hertogenbosch-i bajnok, a minden idők leghosszabb teniszmeccsét elveszítő Nicolas Mahut következhet, majd a negyeddöntőben a papírforma szerint David Goffin vagy Milos Raonic (6): a jelenlegi erőviszonyokat elnézve nehezen elképzelhető, hogy bármelyikük is megakadályozza Nolét az elődöntős szerepléstől, noha a John McEnroe-val feltüzelt kanadai jó játékkal döntőzött Queensben.

Az alsó negyed elképesztően parázs meccseket hozhat. Roger Federer (3) sikerszériája úgy tűnik, a múlté, az egész évadban sérülésekkel küzdő, a Garrost kihagyó svájci a felvezető tornákon sem szerepelt úgy, ahogy szeretett volna (legutóbb Alexander Zverev verte meg őt Halléban, az elődöntőben), ráadásul játéka sem akaródzik összeállni. Az első fordulóban Guido Pellával, őt követően pedig Ricardas Berankisszal még csak-csak megküzd baj nélkül Roger, ám Alexander Dolgopolov harmadik ellenfélként már keményebb dió. Aztán pedig indul a hajsza: Gael Monfils, Grigor Dimitrov, a nottinghami trófeaemelő Steve Johnson vagy Gilles Simon bármikor képes felülmúlni a svájcit; őket követheti Marin Cilic, Ivo Karlovic vagy az ötödik kiemelt Kei Nishikori (5) - egyikük sincs élete szezonjában, ellenben az előző hetekben Pablo Cuevas és Gilles Müller is tündökölt, akár-akár surranóágon meglephetik a nagyokat. Összességében ha el is jut az elődöntőig Federer, ott Djokoviccsal szembe nézni ilyen háttérkörülmények mellett, hát, finoman fogalmazva sem leányálom...

Tipp: Djokovic-Federer a legjobb négy között, előbbi győzelmével.

Az alsó ág felső negyedének húzóneve, ám korántsem legnagyobb favoritja Stan Wawrinka (4), akinek végső sikerére fikarcnyit sem tennék. A svájci leggyengébb pontja a fű (nem úgy értve, persze...), komoly eredményt nem tud felmutatni a borításról, ráadásul egy darab meccset vívott idén a gyepen, azt is simán elbukta. Ezúttal már az első körben vért kell izzadnia, a fiatal amerikai, Taylor Fritz ellen, hogy aztán Juan Martin del Potróról ne is beszéljünk. Amennyiben az igazán visszatérni akaró argentinon is túljut Stan, Lucas Pouille, Leonardo Mayer vagy Donald Young csupán a felkészülést jelentheti a negyedik körre, itt Bernard Tomic vagy Fernando Verdasco (ők épp egymás ellen meccselnek az első körben!) elkaphatja őt. Ha mégsem, a negyeddöntőben Alexander Zverev vagy Tomas Berdych ellen sem ő az egyértelmű favorit, hát még ha a szezon meglepetésembere, Dominic Thiem (8) jut neki! A nyolcadik helyen kiemelt osztrák fizikai ereje, formája és mentalitása véleményem szerint az elődöntőre minimum elég lesz ezúttal. Stuttgartban győzött, Halléban a négyig jutott Thiem, aki a hallei győztes Florian Mayer ellen a nyitókör egyik legjobb mérkőzését vívhatja: ha az RG-szemifinálés bécsújhelyi kerekedik felül, határ a csillagos ég!

A csillagos ég tetejét Andy Murray (2) jelentheti. London olimpiai bajnoka hazai pályán, háta mögött wimbledoni és Queen's Club-i diadalokkal, idei Roland Garros-fináléval, telt önbizalommal, Ivan Lendllel karöltve az egész versengés number one-jaként aposztrofálható. Liam Broady, Yen-Hsun Lu majd esetlegesen Benoit Paire mind-mind verhető, ahogy az utána legnagyobb valószínűséggel várható ellenfél, Nick Kygrios is - a balhés ausztrál eljuthat a negyedik körig, de koránt sincs kész arra, hogy meglepje a jelenlegi Murray-t.  A negyeddöntő lehet a döntőig vezető út legkeményebb állomása, Richard Gasquet (7), Jo-Wilfried Tsonga vagy John Isner közül főleg Tsonga az a karakter, aki nem épp a legízletesebb a skót játékának. Az elődöntőben aztán hasonló a szisztéma...

Tipp: Thiem-Murray a legjobb négy között, utóbbi győzelmével.

Tipp: Djokovic-Murray a döntőben, utóbbi győzelmével.

Teljes sorsolás itt! (Fucsovics Márton a selejtező első körében kiesett, szóval őt ne keresse senki a főtáblán...)

Hogy aztán a tippek, esélylatolgatások bejönnek-e, a következő két hétben kiderül. Hétfő délelőttől teniszre fel!

A képek forrásai: www.reuters.com, www.getwestlondon.co.uk, www.news.at

Szólj hozzá

wimbledon tenisz