2016. júl 02.

Minden kezdet nehéz - kézilabdás sorsolások

írta: contador96
Minden kezdet nehéz - kézilabdás sorsolások

Embert próbáló feladatok előtt állnak mind a válogatottjaink, mind klubcsapataink egy új éra kezdetén. A nyár első hónapjában sorsoltak a decemberi női Európa-bajnokságra, a januári férfi világbajnokságra, valamint a Bajnokok ligájára, nézzük meg, milyen ellenfeleket kaptak a magyar csapatok a 2016/17-es szezon legfontosabb versenysorozatainak küzdelmeiben, valamint esélyeket is latolgatunk.


dtzkdtzk.jpg

Ha az Olimpiát is idevesszük, akkor 6 olyan kézilabdás esemény van, melyre már megvan a sorsolás, de a küzdelmek még nem kezdődtek el, van tehát mivel foglalkozni az év rövid meccs-mentes időszakában is. A rio-i játékok esélyeiről csak augusztus elején fogunk számot adni, így kezdjük a kronológiai sorrendben először kihúzott női Európa-bajnokság sorsolásának eredményeivel!

Női Európa-bajnokság, Svédország, december 4-18.

- Képzelje nálunk szállt meg a Megváltó!
- Ki, Jézus?
- Deeeehogy! Lothar Matthaus! Kim Rasmussen!

Sajnálom, de ezzel tudom legjobban szemléltetni, hogy mennyire örülök a dán Kim Rasmussen kinevezésének! Az előbb a lengyel válogatottal, majd a CSM-vel az orrunk alá borsot törő stratéga augusztustól a magyar kézilabda érdekeit fogja szolgálni, kíváncsian várom a fejleményeket, de minden jel arra utal, hogy egy K.E.B.-hez hasonló mentalitású ember fogja a női válogatottat irányítani, és mivel Tokióig szól a szerződése, ezért inkább nem írom le, hogy vezetésével 2020. nyarán milyen eredményt érhetnek el a lányok, hanem rátérek az út első állomására, a svédországi EB-re.

Mivel ez egy Olimpia utáni első világesemény lesz, ezért a Rioban szereplő csapatok nem biztos, hogy a legerősebb keretükkel fognak részt venni a tornán, ezért könnyebben oda lehet férni az elődöntőbe. Borzalmasan nehéz ágat kaptunk, de megítélésem szerint ez jobban szolgálja egy alakulófélben levő csapat fejlődését, mint mondjuk ha összejött volna egy magyar-svéd-német-szlovén csoport. De az Európa-bajnokságon olyan pofozógép nincs, mint a vébéken Uruguay vagy Kongó, szóval minden meccsen lehet fejlődni, így meg hogy Montenegrót, Dániát és Csehországot kaptuk, a középdöntőben Norvégiával, Oroszországgal, Romániával (és esetleg Horvátországgal), adva van az esély, hogy legyőzzük a démonjainkat.

Arról nem is beszélve, hogy 3 hét felkészülés lesz összesen (1 hét nyáron, 2 hét az EB előtt), vagyis – lássuk be – nem reális már most decemberben csodát várni a lányoktól! Csehországot az első meccsen ütni kell, Dánia most nem olyan erős, mint pár éve, őket is el lehet kapni, és a legjobbat még nem mondtam: a Megváltó fogadkozik Montenegró ellen is, aminek különösen örülök, ugyanis nem hagyhatjuk megtorlatlanul a tavalyi vébén elszenvedett 32-15-ös vereséget.

A norvég-orosz-román trió bombaerős lesz, habár Norvégiát ha valamikor, akkor a nyári játékok utáni decemberben könnyebben el lehet kapni. Oroszországot a világ egyik legokosabb irányítója, Ekaterina Ilina, Romániát pedig a világ legjobb játékosa, Cristina Neagu vezetheti messzire. A másik ágról Svédországot és Hollandiát várom a legjobb négy közé, a sötét ló Franciaország lesz ezen a tornán, míg Spanyolország nagy eséllyel nekilát a fiatalításnak.

A magyarok csoportjának erőssége: ☆☆☆
A mezőny kiegyensúlyozottsága: ☆☆☆☆☆
Top3 favorit: Norvégia, Hollandia, Svédország

ehfeuro2016.jpg

Férfi Világbajnokság, Franciaország, január 11-29.

KI LESZ A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY? Az igazat megvallva ötletem sincs, nagyon ügyesen titkolja a szövetség, mert még azt se lehet tudni, hogy magyar, vagy külföldi származású lesz! Jómagam egy külföldi kapitánynak jobban örülnék, de nem sok olyan szakember van a piacon szabadon, aki megütné nálam a mércét, ha nem lenne állása máshol, akkor Ljubo Vranjest vagy Dagur Sigurdssont szeretném, de mivel ez nem az Önök Kérték, és még csapatuk is van, így befejezem a fantáziálást. Egyébként Ortega is megfelelő lett volna, csak ő már belefogott a Kolding-projektjébe…

Az új kapitány egy kellemes csoportban kezdheti majd meg a csapatépítést, a friss Európa-bajnok Németország, a mindig remek csapattal bíró Horvátország, egy immáron Rutenka-mentes Fehéroroszország, és két Európán kívülről Rouenbe érkező válogatott mellől a csoport harmadik helye tűnik reálisnak, ami egy nehéz nyolcaddöntőt prognosztizálna csapatunknak, ugyanis a „D” csoport második helyére Katar, Dánia, vagy Svédország csúszhat be. Katar egy zsoldos csapat, Dánia (a világ egyik legjobb kapusával Niklas Landinnal, és a világ legjobb kézilabdázójával Mikkel Hansennel) a vébé-címre is esélyes, Svédország pedig a jövő csapatát építi az egyik legnagyobb tehetséggel, Lukas Nilssonnal a középpontban.

Franciaország a legnagyobb esélyese a tornának, nem elég hogy a keretük bomba, még hazai pályán is játszhatnak, ráadásul 2 kieséses meccsüket Lille-ben, a wales-i csoda helyszínén 27 500 néző előtt rendezik meg! Onesta utolsó világeseményére meglepte magát egy bivalyerős csoporttal, a francia kapitány az „A” jelű csoportot választotta Talantostul, Sagosenestül, Dibirovostul, brazilostul, japánostul! A csoport, amelyikre nem tudnám rávágni a négy továbbjutót, az a „B”, Spanyolország nyilván továbbmegy, ha jót akar magának, akkor csoportelsőként, viszont mögötte a Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia négyesből valakinek csak az Elnöki kupa jut, ami annyit ér, mint papírzacskón a lakat. Angolának nem fognak lapot osztani.

A magyarok csoportjának erőssége: ☆☆☆
A mezőny kiegyensúlyozottsága: ☆☆☆
Top3 favorit: Franciaország, Dánia, Horvátország

france2017.jpg

Női Bajnokok-ligája

Hiába a Buducnost legyőzése az elődöntőben, valamint a többgólos előny a fináléban, nem tudta megnyerni harmadik BL-címét a Győri ETO. Ezt három embernek köszönhetjük: Kim Rasmussen, Isebelle Gulldén és Sorin Oprescu. Ambros Martin csapata már a 2016/17-es szezon legkorábbi részében bosszút állhat a CSM-én, ugyanis Fortuna egy kvartettbe sorsolta a két finalistát. Bónusznak ott lesz még az egyetlen csapat, mely az előző évadban győzni tudott az Audi Arénában (Midtjylland), és a Rostov-Don, mely a Fradihoz hasonló pályát járt be az előző szezonban. Az ETO középdöntős ellenfelei egyaránt Skandináviából érkezhetnek, ám a Larvik, Esbjerg, Savehof trió ellen mind a 12 pont megszerezhető egy tovább erősödő csapatnak főleg úgy, hogy Nora Mörk pont Larvikból teszi át székhelyét a Rába partjára.

A másik oldalon a Buducnostnak kikövezett útja van a Final4-ba (Thüringer, Metz, plusz a selejtezőből 99%-os eséllyel a Glassverket vagy a Pordavka), Adzonak és henteseinek kiváló képességű, ám helyenként a sportszerűség határain túl kézilabdázó játékosainak a „B” csoportból a Vardar és (max. a Symában) a Fradi nehezítheti meg a dolgát, az Astrakhanochka nem elég, hogy leírhatatlan/kimondhatatlan névvel rendelkezik, még a sötét ló szerepében is tetszeleg. A Fradi negyedik ellenfele a legerősebb selejtezőcsoportból jön, nagy eséllyel az a Leipzig lesz a jól erősítő fővárosiak ellenfele, mely két évvel ezelőtt egy perc alatt 3 gólos hátrányt ledolgozva ütötte el Elek Gábor lányait a főtáblás szerepléstől. Igen, a Fradinak is elérkezett az idő a visszavágásra!

Az FTC csoportjának erőssége: ☆☆☆
A Győr csoportjának erőssége: ☆☆☆☆☆
A mezőny kiegyensúlyozottsága: ☆☆☆
Top3 favorit: Győr, Buducnost, Vardar

noibl.jpg

Férfi Bajnokok ligája

Minden idők legjobb BL-szezonja következik! Szerencsére ezt a mondatot már kb. 10 éve le lehet írni a férfi kézilabda kapcsán, a sportág folyamatosan fejlődik, egyre gyorsabb a játék, egyre taktikusabbak a csapatok, egyre több a jó csapat, egyre nehezebb odaférni a legjobbak közé! Ezt tovább erősítvén az EHF két (na jó, a kvalival együtt három) szintre osztotta a Bajnokok ligáját. A legjobbak az A/B csoportokba, a kevésbé jók a C/D csoportokba kaptak besorolást.

A C/D oldalon a legerősebb csapat a Montpellier, furcsa ám itt látni a 2003-as győztest, de a „felsőház széleskörűsítése” érdekében muszáj volt egy nagy csapatot lesorolni a gyengébbek közé, én nem bánom ezt a döntést, mert jó eséllyel ennek köszönhetem, hogy kedvenc játékosom, Császár Gábor ismét a legjobbak között fog játszani svájci csapatával, a Schaffhausennel. Erősségét tekintve a „C” tűnik erősebbnek, a „D”-ben újoncok és kevesebb BL-rutinnal rendelkező csapatok kaptak besorolást. Az alsóházból két-két csapat folytathatja tavasszal a küzdelmet, jó eséllyel Montpellier-Nantes és Zaporozhye-La Rioja párosítások jönnek össze a nyolcaddöntőbe jutásért.

alsohaz.jpg

„Meglepett volna, ha a másik csoportban lennénk…”
„Ennél nehezebb csoportot akarva sem lehetett volna összetenni!”

Nagy László és Mikler Roland véleményei hűen tükrözik, hogy mi vár a Veszprémre már szeptember végén! Barcelona, PSG, Flensburg, Kiel – ez akár a Final4 résztvevők listája is lehetne, ám nem a ránk váró szezonban! Ide került még a Schaffhausenben újra világklasszisként kézilabdázó Császár Gábor, a bakonyiak lengyel testvércsapata a Wisla Plock, valamint a friss dán bajnok Silkeborg! Brutális sorsolás, de egy megerősített keretű Veszprémnek minden meccsen győzelmi esélyei vannak, reméljük sikerül feltenni a koronát a klub 40 éves történetére 2017. június 4-én! Ami fontos: egy ilyen nehéz versenysorozatban most is csak meccsről-meccsre szabad haladni, de tavaly sem ez volt a hiba, így ki merem jelenteni: ha a csapat májusig mindent ugyanúgy csinál, ahogy azt tavaly tette, akkor meglesz a BL-trófea!

A teljesen újjáépülő Szegednek a jobb pozíciók megszerzéséért régi ismerősökkel kell megküzdeni, az előző szezonból jól ismert Löwen, Vardar, Kristianstad trióval. Mivel Pastor mesternek tényleg majdnem a nulláról kell kezdenie az építkezést, ezért a 3-6. helyig bármi benne van a Tisza-partiaknak, a kiesés még így új csapatot építve is hatalmas csalódás lenne!

A Veszprém csoportjának erőssége: ☆☆☆☆
A Szeged csoportjának erőssége: ☆☆☆☆
A mezőny kiegyensúlyozottsága: ☆☆☆☆☆
Top3 favorit: PSG, Veszprém, Vardar

ferfi1617.jpg

Én, mint hatalmas kézilabda rajongó, kíváncsian várom a következő szezont. Hajrá Magyar Kézilabda!

Szólj hozzá

kézilabda ehfcl EHF Euro France2017