2016. júl 09.

Kanadai csoda: Murray Raonic ellen vív a fináléban

írta: bendzsi98
Kanadai csoda: Murray Raonic ellen vív a fináléban

Ha előző összefoglaló írásunkban úgy fogalmaztunk, végéhez ér a 2016-os, 130. wimbledoni nyílt teniszbajnokság, mostanra már valóban a célvonal előtt néhány centivel vagyunk. Kialakult ugyanis a döntő párosítása, melynek egyik résztvevője a várakozásoknak megfelelően a roppantul magabiztosan menetelő hazai kedvenc, Andy Murray lesz. A skót ellenfele kisebb meglepetésre a történelmi tettet végrehajtó Milos Raonic lesz: a kanadai hazája első férfi játékosa, aki Grand Slam-finálét játszhat. Talán nem is oly esélytelenül!

Visszatekintésünket kezdjük a negyeddöntőknél, melyek szinte kivétel nélkül papírforma-eredményt hoztak. Tomas Berdych kiváló játékkal, sima három játszmában múlta felül a szépen menetelő Lucas Pouille-t, kissé hasonlított a mérkőzés a Milos Raonic-Sam Querrey párharcra, melyen a bréklehetőségeit remekül kihasználó kanadai diadalmaskodott - igaz, a Djokovic-verő Querrey-nek sikerült szettet lopnia kontinensbeli szervagép-társától.

Két ötszettes drámát is láthatott a wimbledoni nagyérdemű, nem igazán lehet eldönteni, melyik volt a nagyobb meccs. Roger Federer jól teniszezett az első játszmában Marin Cilic ellen, ám a rövidítésben megrogyott, ez a rövidzárlat pedig egészen sokáig hatott rá: egyhamar a második szettet is elveszítette. Nem tört meg azonban, előbb szépített, majd egy brutális negyedik "turnust" követően az egyenlítés is összejött neki: Cilicnek két gémben, majd a tie-breakben is meccslabdáit voltak, ám a svájci foggal-körömmel küzdött, s végül 11-9-re nyerte a minijátékot. A döntő játszma ezek után már csak formalitás volt Federer számára, aki készülhetett a Raonic elleni elődöntőre.

Majdhogynem pont az ellenkezője történt meg Andy Murray-vel. A brit a Jo-Wilfried Tsonga elleni találkozót pazarul kezdte, szettlabdákat hárított, majd egyet ki is használat sajátjai közül, és nem sokra rá már 2-0 állt az eredményjelzőn. Tsonga meglepetésre könnyedén válaszolt, a harmadik szett diadala után a negyedikben brékhátrányból fordított, a döntő játszmát azonban nem bírta, ez 6-1-gyel Murray-é lett; a skótot ünnepelhették hát a centeren. 

Federer óriási feltámadást hajtott végre Cilic ellen

Két napra rá már nem kellett ennyit izgulnia a hazai közönségnek, kedvencük kevésbé idegölőbben örvendeztette az érte drukkolókat. Keveset hibázott, mindössze megingásai voltak, Tomas Berdych ezúttal rapszodikus formáját hozta, Murray kerek két órányi játék után, 6-3, 6-3, 6-3-mal jutott be zsinórban harmadik idei Grand Slam-döntőjébe. 

Hogy nyernie ezúttal végre sikerül-e, az saját magán kívül Milos Raonicon múlik! Nem az ifjú korból, a nagy tehetség jelzőből egyre-egyre kilépő kanadai számított a Federer elleni szemi-finálé favoritjának, de lelkesedése és merészsége, koncentráltsága ezúttal sikerre vezette. 75 nyerő mellett 40 ki nem kényszerített hibával és 8 hárított bréklabdával zárt, ami a kissé dekoncentrált, kissé fáradt ikonnal szemben elegendőnek bizonyult. Az első játszmában hamar elvette a svájci adogatását Raonic, simán végig is vitte az elkezdett utat. A folytatásban fordult a kocka, a második szettben szervája hagyta kissé cserben a kanadait, Federer könyörtelenül használta ki az esélyt és rövidítést követően egalizált. Hasonló séma alapján zajlott a harmadik menet, mely 6-4-gyel lett a tapasztaltabb sztáré. Már-már úgy tűnt, összejön az álomdöntő, de Raonicnak sikerült lendítenie játékán, ez a frissesség pedig Federer vesztéhez vezetett. A küzdelmes negyedik szett végén, a legjobbkor brékelt John McEnroe tanítványa, a vége pedig a vártnál simábban alakult: a 6-3-as részsiker egyben azt jelenti, hogy Raonic élete első döntőjére készülhet a négy nagy torna valamelyikén, ráadásul mindezt a wimbledoni szentélyben teheti majd.

A fogadóirodáknál egyértelműen Murray az esélyesebb, és a józan ész is azt diktálja, az olimpiai bajnok pályafutása során harmadjára is felszánthatja az imádott gyepet. Amióta édesapa lett, illetőleg Jamie Delgado edzi, stabilan minden a helyén van mind mentálisan, mind fizikálisan nála, pontosan tudja, mit kell nyújtania, ismeri ellenfelét, a lehető leggyorsabban reagálja a mérkőzésen belül történteket. Ami Melbourne-ben és Párizsban nem jött össze neki, az most sikerülhet, megmutathatja, ki az úr a háznál. Egymás elleni mérlegük ráadásul igen pozitív rá nézve, elmúlt öt találkozójukat - beleértve az idei Ausztrál Open elődöntőjét, valamint a queens-i torna fináléját - egyaránt ő nyerte.

Hogy mégis mi az, ami Raonic mellett szólhat? Egyrészt nincs rajta különösebb teher, már az nagy szó, hogy idáig eljutott. Épp ezért még jobban haraphat a trófea megszerzéséért, ezt a fajta szemléletet vélhetően McEnroe erősen táplálja, ülteti bele. Küzdeni akarása és tudása emberfeletti, és épp ez a lendület - melyet már a Federer elleni mérkőzésen is tapasztalhattunk - vezetheti a célhoz. 

Hogy miképp alakul a serleg sorsa, vasárnap délután kiderül, mindenesetre érdemes lesz a foci Eb döntője előtt figyelemmel követni a történéseket, parázs, nívós meccsre számítunk!

Tipp: Murray - Raonic: 7-5, 5-7, 6-4, 6-4

A képek forrásai: www.indianexpress.com, www.ftw.usatoday.com, www.eni.news24online.com

Szólj hozzá

wimbledon Wimbledon