2016. júl 14.

Froome sárgában - az Alpok előtt a Tour mezőnye

írta: bendzsi98
Froome sárgában - az Alpok előtt a Tour mezőnye

Az Alpok lába előtt jár a 103. Tour de France mezőnye. Az eddigi 11 szakasz során villogtak a sprinterek, sokat lebegett a kamerák előtt a világbajnoki trikó, láttuk az egy kilométeres kapu versenyzőkre omlását, nagy szökések sikeres végkimenetelét: magyarul nem unatkozik a karaván. Ami pedig az összetettet illeti, félig-meddig kijelenthetnénk, már eldőlt a verseny, hisz Chris Froome már sárga trikóban tengeti napjait - ám végső esetben sem mernénk ilyet mondani a Francia Kör felénél.

Kezdjük a legelején! A csodálatos Mont-Saint-Michelben nézők ezrei fogadták a három hétnek nekiveselkedő kerekeseket, akik annak rendje és módja szerint egy jó szakasszal alaposan belevágtak a közepébe. Az erős oldalszél galibákat okozott, egy nagy bukásban Alberto Contador  és Geraint Thomas is érintett volt, utóbbi bordáját törte. A nap szökésének megfogását követően a várt séma alapján mezőnyhajrá következett, melyet újabb esés tarkított - ez sem zavarta meg a leggyorsabbakat, hogy az utolsó métereken összecsapjanak egymással. Végül kisebb meglepetésre Mark Cavendish diadalmaskodott, a Dimension Data kiválósága Marcel Kittelt és Peter Sagant utasította maga mögé. Mindez győzelem azt jelentette, életében először ölthette magára a sárga trikót Cav.

Igaz, egy nappal később, Cherbourgban rögtön lekerült róla, a befutó dimbes-dombos, emelkedős karakterisztikáját látva igazolódott a papírforma. Contador újra perecelt a penzum folyamán, és favorittársaihoz képest egy perces hátrányt szedett össze (Richie Porte még rosszabbul járt, a BMC-s defektje után majd' két minutum plusszal zárt); hogy a Tinkoff mégis pozitív etapot zárt, az egyedül Peter Sagannak volt köszönhető: a világbajnok szlovák az elöl ragadt bombaerős csoportból könnyedén hajrázta le a riválisokat. Más kérdés, ő maga azt hitte, a harmadik helyért harcolnak, így nem is ünnepelt, amikor áthaladt a célvonalon...

Mindenesetre a számára eleddig ismeretlen maillot jaune a következő, tömeges hajrát hozó etapokon szintén rajta feszült: előbb Angers-ban Cavendish volt az úr, centikkel megelőzve André Greipelt, majd hasonlóan kiélezett csatározást hozott a limoges-i végjáték is, itt Kittel nyert, milliméterekkel Bryan Coquard előtt.  

Hajszálon múló sprintekből nem volt hiány az első héten sem

Le Lioranban az idei Francia Kör első szökése is révbe ért, a hullámvasút-szerű menet végén egyrészt Greg van Avermaet csodás szólójáról szólt a fáma, ereje és bátorsága napvégi sárgával párosult; másrészt ismét Contador volt terítéken, a láthatólag nagyon szenvedő spanyol újabb szűk negyven szekundumot szedett össze vetélytársaihoz képest. A jó nevű Montaubanban újfent Cavendish pályafutása 29. Tour-részsikerét szerezte meg, a Dimension Data csodája a hetedik szakaszra pedig soha nem látott magasságokig rúgott: Stephen Cummings "szokásos" hazaérése azonban kissé háttérbe szorult ezúttal. Amellett, hogy van Avermaet a Col d'Aspint követően merész támadással még tovább növelte fórját összesítésben, valamint Thibaut Pinot szokásos pireneusokbeli gyengélkedésével gyakorlatilag kiszállt a viadal érdemi részéből, soha nem látott közjáték tarkította a legjobbak bolyának utolsó kilométeréhez érkezését: Adam Yates támadását a lufikapu ledőlése szelte romba, a britre egy néző figyelmetlen hibája miatt egy az egyben esett rá a jelzés. Szerencsére komolyabban nem sérült meg, a versenybíróság pedig hét másodperces jóváírással kompenzálta őt. Videó itt

A nyolcadik etapon maga a verseny szépsége tartogatott érdekes fordulatot. A Peyresourde-ről lefelé tartva, a záró lejtmenetben Chris Froome támadta be a kitartó ellenfelek kis különítményét (Contador leszakadt, újfent másfél minutumot kapott), a vázon ülve, zseniális tekerést produkált, győzedelmeskedett és az összetettben is átvette a vezetést - már a 8. szakaszon! A királyetap ennek megfelelően kissé unalmasan alakult, hisz Froome-ék nem erőltették meg különösképp magukat, villogtak is a lószolók, az andorrai jégesőben Tom Dumoulin karrierje eddigi talán legemlékezetesebb sikerét könyvelte el, Alberto Contador ellenben egyik legfájóbb pillanatát: belázasodott, ráadásul térdét még mindig gyötörte a fájdalom, így úgy döntött, feladja a Tourt. A hétfői szünnapon aztán bejelentette, innentől már a Vuelta a Espanára koncentrál, mindemellett 2017-ben már a Trek színeiben tűnik fel. 

Tom Dumoulin emlékezetes diadala az Arcalison, 2240 méterrel a tengerszint felett

A pihenőnap után (melynek krónikájához hozzátartozik, hogy Joaquim Rodriguez bejelentette, az idény végén visszavonul) izgalmas etap jött. A peloton lazsált, amerikázott, de kiváló nevekből álló elmenés verbuválódott. A verseny legmagasabb pontjának számító Port d'Envalirára  - begyűjtve ezzel az Henri Desgrange-különdíjat - Rui Costa ért fel először, majd a cél felé közelítve mini-világbajnoksággá keveredett a boly bomlása: hat kiváló sprinter, a pontversenyért hajtó Sagan, valamint van Avermaet Edvald Boasson Hagen, Michael Matthews, Daryl Impey és Samuel Dumoulin tűzijátékozott. A finishez együtt érkeztek, végül pedig az a Matthews örülhetett, aki Tom Dumoulinhez hasonlóan immár elmondhatja magáról, mindhárom nagy körversenyről van már sikere.

Eseménytelen, sprintet hozó harcot vártunk, valami egészen mást kaptunk a 11. szakasztól. Egészen az utolsó 15 kilométerig minden a maga módja szerint zajlott, a befújó oldalszél azonban megkavarta a szálakat. A Tinkoff kettőse, Maciej Bodnar és a zöld trikós Sagan robbantott, akikre egyhamar két Sky-os, Geraint Thomas és az éllovas Chris Froome zárkózott fel. A különleges kvartett olyannyira remekül dolgozott össze, hogy a vonatoknak nem volt esélyük az utolérésre: hat másodperccel az üldözők orra előtt Sagan nyert, Froome lett a második, és a jóváírásnak is hála tovább növelte fórját. "Őrület!" - fogalmazott a szlovák zseni a befutót követően, és valóban igaza volt: a Tour de France egyedi és megismételhetetlen forgatókönyvet tartogat magában.

Ami a továbbiakat illeti, ma, azaz július 14-én, a Bastille ostromának napján, a franciák nemzeti ünnepén következik a viadal egyik legjobban várt szakasza, sajnos rövidített verzióban: a Mont Ventoux utolsó hat kilométerét a szervezők az erős széllökések miatt (helyenként 100 km/h-t mértek a toronynál) kénytelenek voltak levágni az útvonaltervből. Látványban, nagy összecsapásokban azonban vélhetően sem ma, sem a későbbiekben nem lesz hiány...

A képek forrásai: www.telegraph.co.uk, www.bicycling.com

Szólj hozzá

Tour Tour de France TdF2016